Το δικό μου ψωμί


Από τη Γιαννούλα Παρασχοπούλου

ΤΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ… ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΨΩΜΙ!!!!

Μην τρομάζετε. Αλήθεια λέω .

Υπάρχουν 2 τρόποι να κάνετε το δικό σας ψωμί.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΑΓΙΑ

Παίρνουμε 8 κεσεδάκια σκληρό αλεύρι , το κοσκινίζουμε και το βάζουμε σε μια λεκάνη. Ρίχνουμε 2 κουταλάκια περίπου του γλυκού αλάτι, μια πρέζα ζάχαρη, 1 φακελάκι ξερή μαγιά και ελάχιστο λαδάκι.

Ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό , μέχρι να γίνει η ζύμη μας αφράτη και μαλακή.

Βγάζουμε την ζύμη από την λεκάνη, την τοποθετούμε σε ένα ξύλο και την κόβουμε στα 4 ή και στα 2, αναλόγως αν θέλετε το ψωμί σας να έχει πολλή ψίχα.

Ζυμώνουμε ελαφρά το κάθε κομμάτι και το τοποθετούμε σε ελάχιστα λαδωμένο ταψί. Το χαράζουμε με ένα μαχαίρι για να .....βγαίνει η υγρασία και να καλοψηθεί και το αφήνουμε να φουσκώσει.

Το φούσκωμα εξαρτάται από την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το καλοκαίρι γίνεται πιο γρήγορα. Τον χειμώνα καλά είναι να το έχουμε κάπου ζεστά , πχ κοντά σε ένα σώμα καλοριφέρ. Όταν φουσκώσει το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο ( μια θέση κάτω από την μέση να είναι η σχάρα). Μετά από 40-45 λεπτά βγάλτε το από το ταψί και αφήστε το στην σχάρα να ξεροψηθεί και να στεγνώσει .

Όταν το αναποδογυρίσετε και το χτυπήσετε όπως χτυπάμε μια πόρτα, θα ακουστεί ένας ξερός ήχος.

Είναι έτοιμο για φάγωμα!!!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ

Το προζύμι είτε το παίρνουμε από έναν φούρνο , είτε το κάνουμε μόνοι μας ή από μια γειτόνισσα.

βάζουμε σε ένα μπολ λίγο αλεύρι, λίγο αλάτι και λίγο χλιαρό νερό , τόσο όσο να γίνει μία ζύμη ελαφρώς πιο αραιή από το ζυμάρι για ψωμί. Κλείνουμε το μπολ και σε 24 ώρες προσθέτουμε λίγο αλεύρι , αλάτι και χλιαρό νερό.

Αυτό το επαναλαμβάνουμε 4 φορές και το προζύμι μας είναι έτοιμο. Θα δείτε ότι θα είναι ελαφρώς φουσκωμένο και θα έχει στην επιφάνεια κάτι σαν σπασμένες φουσκάλες. Τότε είναι έτοιμο.

Από αυτό το προζύμι κρατάμε λίγο σε ένα μπολ στο ψυγείο για να το χρησιμοποιήσουμε στο επόμενο ψωμί μας. Στο ψυγείο κρατάει 1-2 εβδομάδες , αλλιώς βάλτε το στην κατάψυξη.

Κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε προζύμι, προσθέτουμε αλεύρι, αλάτι και χλιαρό νεράκι και το αφήνουμε στο μπολ να γίνει, χρειάζεται 7-8 ώρες περίπου. Και παραπάνω να μείνει δεν παθαίνει τίποτα. Εγώ το ετοιμάζω από βραδύς και το πρωί ζυμώνω. Δοκιμάστε με προζύμι και θα με θυμηθείτε.

Η διαδικασία είναι η ίδια με την προηγούμενη συνταγή.

Αν θέλετε κόβετε το ψωμάκι σε φέτες και το βάζετε στην κατάψυξη και κάθε μέρα έχετε φρέσκο ψωμάκι.

Δοκιμάστε και με διάφορους τύπους αλεύρων. Η δόση που σας έδωσα είναι για 2 κιλά ψωμί περίπου.

Μπορείτε να προσθέσετε τυρί, πιπεριές κομμένες σε ροδέλες και τσιγαρισμένες, στραγγισμένες από το λάδι τους.

Κόψτε ένα –δύο κρεμμύδια ξερά σε φέτες και τσιγαρίστε ελαφρά σε λαδάκι , στραγγίστε και βάλτε το στην ζύμη. Θα ξετρελαθείτε.

Δοκιμάστε με ‘ότι λαχανικό θέλετε, αρκεί να είναι κρύα αν τα τσιγαρίσετε και να στραγγίσετε το λάδι τους.

Επίσης πολύ καλό είναι το ελιόψωμο. Ξεκουκουτσιάζετε λίγες ελιές και τις προσθέτετε στην ζύμη, χωρίς να βάλετε λαδάκι, γιατί βγάζουν οι ελιές.

Πειραματισθείτε και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!