Τι πρέπει να κάνουμε με τα εμβόλια για τη γρίπη;



Η πανδημία της νέας γρίπης έχει επισπεύσει για φέτος τους εμβολιασμούς! Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ μέχρι πέρσι τα εμβόλια κατά της κοινής γρίπης έφταναν στα ράφια των φαρμακείων αρχές Οκτωβρίου και μέχρι τον Νοέμβριο είχε ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, για το 2009 τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οπως επισημαίνεται, μέσα στις επόμενες μέρες τα απλά αντιγριπικά θα βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων και θα αρχίσει και ο εμβολιασμός. Τρία είναι τα εμβόλια που, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, θωρακίζουν τον οργανισμό μας από τη νέα γρίπη: το εμβόλιο κατά της κοινής γρίπης, του πνευμονιόκοκκου και το πανδημικό. Τα ερωτήματα που προκύπτουν πολλά. Οπως, για παράδειγμα, σε ποιες ευπαθείς ομάδες απευθύνονται; Αν χρειάζεται κάποιοι να εμβολιαστούν και με τα τρία και με ποια σειρά, αλλά και πώς θα τα προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι. Σε αυτά τα ερωτήματα απαντάει ο ..............
πνευμονολόγος Κωνσταντίνος Χατζησταύρου, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Μετροπόλιταν».


Του πνευμονιόκοκκου

«Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με το εποχικό της γρίπης. Ωστόσο, αν για κάποιο λόγο δεν γίνουν ταυτόχρονα, τότε πρέπει να προηγηθεί το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου και μετά το αντιγριπικό. Αυτό γίνεται φέτος εξαιτίας του ιού της νέας γρίπης Η1Ν1, ο οποίος προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό σύστημα, όπως πνευμονία. Επειδή λοιπόν η εποχική γρίπη δεν έχει έρθει ακόμη, ενώ η πανδημία είναι εδώ, επιβάλλεται να γίνει πρώτα το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου» σημείωσε μιλώντας στην «Espresso» ο κ. Χατζησταύρου, τονίζοντας ότι το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου έχει πενταετή διάρκεια, όποτε όσοι το έκαναν τα τελευταία πέντε χρόνια δδεν χρειάζεται να το επαναλάβουν.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φάρμακων, το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να το κάνει μόνο το άτομο που έχει την ειδική Αιτιολογημένη Ιατρική Γνωμάτευση. Το ειδικό αυτό έντυπο είναι παρόμοιο με εκείνο που απαιτείται για τη συνταγογράφηση των αντιικών φαρμάκων, στο οποίο πρέπει να αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία και του γιατρού και του ασθενούς. Παράλληλα, στο έντυπο αυτό θα πρέπει να εξηγούνται και οι λόγοι για τους οποίους συνταγογραφείται το εμβόλιο, π.χ., να αναφέρεται η ομάδα υψηλού κινδύνου στην οποία ανήκει ο κάθε ασθενής. Στην περίπτωση που η διάθεση των εμβολίων αυτών γίνεται χωρίς την Αιτιολογημένη Ιατρική Γνωμάτευση, τότε θα επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες.

Οι ομάδες του πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου καθώς αντιμετωπίζουν κίνδυνο για σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις, σύμφωνα με τον κ. Χατζησταύρου, είναι:
- Οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, ανοσοκατασταλμένοι, πάσχοντες από συγγενή ανοσολογική ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνιες πνευμονοπάθειες, ηπατική ανεπάρκεια, από σακχαρώδη διαβήτη,
- όλοι οι καπνιστές γιατί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών μελετών, είναι πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις,
- οι άνω των πενήντα ετών.


Το αντιγριπικό

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης γίνεται κατά κύριο λόγο στα παιδιά και τους ηλικιωμένους καθώς θεωρούνται περισσότερο ευάλωτοι στην κοινή γρίπη. Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι:
- οι άνω των 65 ετών,
- οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, οι καρδιοπαθείς και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα νεφρικής ανεπάρκειας, οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων και των πασχόντων από το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας.


Ερχονται οι πρώτες δόσεις του πανδημικού

Οι πρώτες δόσεις του πανδημικού εμβολίου αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει μόνο αν πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φάρμακων, κάτι που αναμένεται να γίνει τέλος Οκτωβρίου - αρχές Νοέμβριου, όποτε θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι κλινικές μελέτες που αφορούν την ασφάλειά του.

Ωστόσο, το πανδημικό εμβόλιο δεν θα πωλείται στα φαρμακεία, θα πραγματοποιείται μόνο στα ειδικά εμβολιαστικά κέντρα και θα γίνεται σε δύο δόσεις.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή, η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι:
- το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό,
- οι έγκυοι που διανύουν το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της κύησης,
- όσοι φροντίζουν μωρά ηλικίας κάτω των έξι μηνών,
- πυροσβέστες, αστυνομικοί, εργαζόμενοι στην Πολιτική Προστασία, σε υπηρεσίες ύδρευσης, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, στο Στρατό και την αποκομιδή απορριμμάτων,
- ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, νεφροπαθείς κ.λπ.


Τα παιδιά

Τα βρέφη μέχρι την ηλικία των έξι μηνών δεν χρειάζεται να εμβολιάζονται, καθώς προστατεύονται από τα αντισώματα της μητέρας τους. Τα παιδιά από έξι μηνών ώς και 18 ετών θα πρέπει να εμβολιάζονται με το αντιγριπικό εμβόλιο της κοινής γρίπης, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Χατζησταύρου. Τα παιδιά είναι προστατευμένα από τον πνευμονιόκοκκο, γιατί μέχρι την ηλικία των τριών ετών έχουν κάνει το επταδύναμο εμβόλιο που περιέχει και τον πνευμονιόκοκκο. Οσον αφορά το πανδημικό εμβόλιο, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να εμβολιαστεί πρώτα ο περίγυρος των παιδιών που είναι ώς έξι μηνών, ακολούθως όλα τα παιδιά από έξι μηνών ώς 18 ετών που είναι υψηλού κινδύνου και μετά όλα τα υγιή παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας