Κλειστό λόγω Διακοπών


Σε κλίμα διακοπών βρίσκεται από τις αρχές της εβδομάδας η κυβέρνηση, με τους υπουργούς να εμφανίζονται σπανιότερα στο γραφείο τους και το κυβερνητικό έργο να επανέρχεται στους συνήθεις αργούς ρυθμούς με τους οποίους εκινείτο και πριν από τις ευρωεκλογές. Η απουσία του κ. Κ. Καραμανλή στο εξωτερικό, αλλά και το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλέον στα μέσα Ιουλίου έδωσε το σύνθημα στα κυβερνητικά στελέχη να χαλαρώσουν το πρόγραμμά τους και να διαθέσουν περισσότερο χρόνο στον εαυτό τους. Αποτέλεσμα της ραστώνης αυτής είναι να μην κινείται πια τίποτε στα περισσότερα υπουργεία, οι φάκελοι να συνωστίζονται στα συρτάρια και οι εκκρεμότητες να μεταφέρονται για το φθινόπωρο. Αν και τυπικά οι υπουργοί δεν δικαιούνται διακοπές, το κράτος βρίσκεται από τη Δευτέρα σε ρυθμούς αργίας, που θα διαρκέσουν το λιγότερο ως τις 17 Αυγούστου.

Κλειστό ήταν αυτή την εβδομάδα και το Μέγαρο Μαξίμου, αφού ο Πρωθυπουργός τη Δευτέρα απουσίαζε στη Μαδρίτη και χθες στη Ρώμη. Το πρωί της Τρίτης πήγε κανονικά στο γραφείο του, αλλά ασχολήθηκε μόνο με τον θόρυβο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αντικατάσταση του κ. Ι. Κοραντή από το αξίωμα του διοικητή της ΕΥΠ, καθώς και τα .....προβλήματα της Παιδείας, τα οποία συζήτησε με τον κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο και τον κ. Γ. Μπαμπινιώτη. Ενδεικτικό επίσης της χαλαρότητας που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι ότι αυτή την εβδομάδα δεν θα συνεδριάσει ούτε η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, και για να καλυφθεί το κενό ο Πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα τη διυπουργική οικονομική επιτροπή, στην οποία μετέχουν μόνο οι κκ. Ι. Παπαθανασίου, Γ. Σουφλιάς και Κ. Χατζηδάκης.

«Είναι μάταιο να προσπαθείς να δείξεις κυβερνητικό έργο στα μέσα Ιουλίου όπου όλοι βρίσκονται ή σκέφτονται τα μπάνια» παρατηρούν συνεργάτες του Πρωθυπουργού όταν τους επισημαίνεται αυτή η θερινή «αγρανάπαυση». Σε κάθε περίπτωση όμως έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του ίδιου του κ. Καραμανλή, ο οποίος αμέσως μετά τις ευρωεκλογές είχε δηλώσει ότι έλαβε το μήνυμα και επιταχύνει το κυβερνητικό έργο.

Στους ρυθμούς του κ. Καραμανλή προσαρμόστηκαν αμέσως και οι περισσότεροι υπουργοί, οι οποίοι έσπευσαν να «κατεβάσουν στροφές» και να εξαφανιστούν από τα γραφεία τους. «Το Βήμα» αναζήτησε χθες τους περισσότερους υπουργούς της κυβέρνησης. Απάντησαν όλοι στο τηλέφωνο, αλλά αρκετοί με σημαντική καθυστέρηση, ενώ κάποιοι άλλοι «μέσω εξωτερικής σύνδεσης», γεγονός που απέδειξε ότι βρίσκονταν σχεδόν όλη την ημέρα εκτός γραφείου!

Με εξαίρεση τον υπουργό Οικονομίας κ. Παπαθανασίου, τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο , οι οποίοι διαχειρίζονται σημαντικά ζητήματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα, όλοι οι άλλοι συνάδελφοί τους έχουν μειώσει στο ελάχιστο τις ώρες παραμονής στο υπουργείο τους, ενώ αρκετοί έχουν καταργήσει εντελώς τις απογευματινές συσκέψεις. Στα τηλέφωνα (ακόμη και στα απόρρητα με τριψήφιο νούμερο που συνδέει μόνο τα κυβερνητικά στελέχη με κρυπτογραφικό σύστημα επικοινωνίας) απαντούν οι γραμματείς, ενώ όλες οι εκκρεμότητες έχουν ανατεθεί στους υφυπουργούς και στους γενικούς γραμματείς.

Εχει επίσης διαπιστωθεί ότι από τις αρχές της εβδομάδας η πλειονότητα των υπουργών πάει αργά κάθε μέρα στο γραφείο και φεύγει νωρίς, ενώ σχεδόν όλοι είναι πλέον άφαντοι τις Παρασκευές.

Τη χαλαρότητα διαπίστωσε πρώτο το Μέγαρο Μαξίμου που εξέδωσε ήδη ανεπίσημη προειδοποίηση προς τα υπουργεία ότι τα πάντα καταγράφονται και όλοι παρακολουθούνται. Την περασμένη Παρασκευή συνεργάτες του Πρωθυπουργού επικοινώνησαν σχεδόν με όλους τους υπουργούς και τους υφυπουργούς για να διαπιστώσουν αν βρίσκονταν στις θέσεις τους. Τα συμπεράσματα ήταν ανησυχητικά. Οταν όμως ζητήθηκαν εξηγήσεις, οι πάντες είχαν μια δικαιολογία για την απουσία από το γραφείο τους. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση έχει επιτρέψει ατύπως στα μέλη της να λείψουν (εκ περιτροπής υπουργοί και υφυπουργοί) τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου. «Είναι και αυτοί άνθρωποι και έχουν οικογένειες» παρατηρούν επιτελείς του κ. Καραμανλή. «Αρκεί να μην πέσουν με τα μούτρα στις πολυτέλειες και στις ακρότητες» προσθέτουν.
ΠΗΓΗ