Επεισόδια κατά τις διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στην Τουρκία

Ένδεκα αστυνομικοί τραυματίες στη σημερινή διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στην Κωνσταντινούπολη, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ταξίμ.
Ένδεκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν σήμερα κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στα περιθώρια της μαζικής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, που για πρώτη φορά επιτράπηκε να διεξαχθεί στην εμβληματική πλατεία της Πόλης, του Ταξίμ.
Ομάδες εκατοντάδων διαδηλωτών συγκρούσθηκαν....
επί ώρες με τις ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις της αστυνομίας, εκτοξεύοντας πέτρες, βόμβες Μολότοφ και μεγάλες βίδες, καταστρέφοντας προθήκες καταστημάτων και τραπεζών. Η αστυνομία προέβη σε 68 συλλήψεις.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού, θωρακισμένα οχήματα και δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με εκπρόσωπό της 20.000 αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.
Δύο σημαντικές εργατικές ενώσεις, η DISK, και KESK, συμμετείχαν στη μαζική διαδήλωση, όπως επίσης και κόμματα της Αριστεράς, και το φιλοκουρδικό Κόμμα για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP), με κύρια συνθήματα «Χέρι χέρι ενάντια στον φασισμό», «η καταπίεση δεν θα μας σταματήσει», «Ζήτω η 1η Μαΐου» και «Ζήτω η Επανάσταση και ο Σοσιαλισμός».
Για πρώτη φορά ένα τμήμα από 5.000 διαδηλωτές επετράπη να εισέλθει στην Πλατεία Ταξίμ, με την άφιξή του να καταχειροκροτείται από τους διαδηλωτές, που είδαν σε αυτή μία νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος, με πολλούς ανθρώπους μάλιστα να σχηματίζουν κύκλους για να χορέψουν.
Το τουρκικό Κοινοβούλιο ψήφισε χθες νόμο με τον οποίο καθιερώνεται και πάλι ύστερα από 30 χρόνια η ημέρα της Πρωτομαγιάς ως αργία.