Λύση τώρα και όχι το... 2013

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Γενική είναι η εκτίμηση ότι το σύστημα διερεύνησης των ποινικών ευθυνών υπουργών και υφυπουργών έχει αποδειχθεί επανειλημμένως αναποτελεσματικό. Και, επίσης, γενική είναι και η εκτίμηση ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι δυνατό να παραταθεί μέχρι το 2013, που υπολογίζεται ότι θα είναι δυνατή η αναθεώρηση της σχετικής συνταγματικής διάταξης. Αρα κάτι πρέπει να γίνει τώρα.

Μέχρι στιγμής η μοναδική πρόταση που έχει διατυπωθεί είναι του Αλ. Αλαβάνου, που εισηγείται να καταργηθεί ουσιαστικά ο έλεγχος των φακέλων από τη Βουλή και να καθιερωθεί η άμεση αποστολή τους στην προβλεπόμενη από τον νόμο ανακριτική επιτροπή για τα περαιτέρω. Δεν ξέρω αν θα υπάρξουν και άλλες ή όχι, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι, χωρίς να είναι ιδανική, θεραπεύει όλες τις αδυναμίες του συστήματος.

Φυσικά κάποιοι έσπευσαν να διαφωνήσουν. Ορισμένοι τηλεοπτικοί μάλιστα αποφάνθηκαν ότι η πρόταση είναι λαϊκίστικη. Δικαίωμά τους να το ισχυρίζονται, όπως δικαίωμα μου είναι να πιστεύω πως όποιος, άμεσα ή έμμεσα, επιδιώκει τη διατήρηση του σημερινού συστήματος συνηγορεί, ηθελημένα ή αθέλητα, στη διαιώνιση των αθλιοτήτων που βιώσαμε όλο το τελευταίο διάστημα.

Το βασικό μειονέκτημα του συστήματος που σήμερα έχουμε είναι ότι οι βουλευτές που, με εξαίρεση τα μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής, αγνοούν το αποδεικτικό υλικό βάσει του οποίου αποφασίστηκε να ......

σταλεί ο φάκελος στη Βουλή αναλαμβάνουν την ευθύνη να αποδεχθούν ή να απορρίψουν τη διαμορφωμένη άποψη ενός δικαστικού, ο οποίος γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Κι ένα δεύτερο, εξίσου ουσιαστικό μειονέκτημα είναι ότι οι βουλευτές ψηφίζουν με βάση το στενό κομματικό συμφέρον και έχουν γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το συνταγματικό χρέος, το οποίο καλούνται να εκπληρώσουν. Απόδειξη η περίπτωση Παυλίδη. Η ψήφος των βουλευτών της συμπολίτευσης υπαγορεύτηκε από την επιθυμία τους να αποφύγουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αν και ήταν πολλοί εκείνοι που θα ήθελαν να ψηφίσουν διαφορετικά.

Γι αυτό και θεωρώ ότι η πρόταση Αλαβάνου λύνει με τον καλύτερο τρόπο ένα άμεσης προτεραιότητας πρόβλημα. Αν κάποιοι άλλοι έχουν κάτι καλύτερο, ας το πουν. Αλλά τώρα. Οχι το... 2013.
Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος