Παράδεισος διαφθοράς και ναρκωτικών η Ελλάδα!

Γράφει ο ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

Γερή «σφαλιάρα» για την Ελλάδα αποτελεί η ετήσια έκθεση του γραφείου Διεθνών Υποθέσεων Ναρκωτικών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το 2008! Οι Αμερικανοί εμφανίζουν τη χώρα μας ως «παράδεισο» της διαφθοράς, όπου κάνουν… πάρτι οι λαθρέμποροι ναρκωτικών και τη συγκαταλέγουν μεταξύ των κύριων προμηθευτών της δυτικής Ευρώπης σε χασίς, το οποίο διακινείται με πλοία Ελλήνων εφοπλιστών!

Η έκθεση, την οποία υποβάλλει κάθε χρόνο το συγκεκριμένο γραφείο σε άμεση συνεργασία με την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών DEA, διευκρινίζει ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί κόμβο για τα ναρκωτικά που προορίζονται για τις ΗΠΑ, είναι όμως σταυροδρόμι του αποκαλούμενου «βαλκανικού δρόμου» των ναρκωτικών από τις χώρες παραγωγής και βασική «πύλη» εισόδου παράνομων ουσιών στην Ευρώπη. Οι Αμερικανοί δεν συγκαταλέγουν τη χώρα μας μεταξύ αυτών που παράγουν «σκληρά» ναρκωτικά, με εξαίρεση μια περίπτωση που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2007, όταν εξαρθρώθηκε πενταμελής σπείρα που παρασκεύαζε κοκαΐνη σε μυστικό εργαστήριο στην Αθήνα, όπου κατασχέθηκαν 26 κιλά… Ωστόσο, τη θεωρούν μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χασίς!

Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο στην Αρτα και.........
τα Γρεβενά δεν καλλιεργείται χασίς! Αντίθετα, σε όλη την υπόλοιπη χώρα υπάρχουν μικρές ή μεγαλύτερες φυτείες, με την ετήσια παραγωγή κάνναβης στην Κρήτη, τη Μεσσηνία, την Ηλεία, την Αρκαδία και τη Λακωνία να ξεπερνά τους 80 τόνους (!), από τους οποίους το 20% καταναλώνεται στην Ελλάδα και το υπόλοιπο εξάγεται στο εξωτερικό. «Το Νοέμβριο του 2007, μια μεγάλης κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε μια μικρή πόλη της Κρήτης αποκάλυψε διεθνή οργάνωση που παρήγαγε μαριχουάνα και έκανε εξαγωγές στα coffee shops του Αμστερνταμ…» αναφέρει για την υπόθεση των Ζωνιανών! Η έκθεση επικαλείται έρευνες της DEA σε συνεργασία με την ελληνική Δίωξη Ναρκωτικών, οι οποίες δείχνουν δραματική αύξηση στον αριθμό και το μέγεθος των λαθρεμπορικών οργανώσεων στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενες τη γεωγραφική της θέση. Σε αυτό -προσθέτει, αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον του ελληνικού εφοπλισμού- βοηθάει το γεγονός ότι διαθέτει το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως: «Πολλά από τα πλοία φέρουν σημαίες Παναμά ή Λιβερίας, ωστόσο εκτιμάται ότι ένα στα έξι από τα εμπορικά σκάφη ανήκουν σε ελληνικές εταιρείες, που ελέγχουν το 20%-25% των εμπορικών φορτίων παγκοσμίως. Η χρήση εμπορικών πλοίων είναι ο φθηνότερος, ταχύτερος και ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς πολλών χιλιάδων τόνων κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στα λιμάνια της Ευρώπης και των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, παρά την πολιτική της κυβέρνησης η διαφθορά εξακολουθεί να κυριαρχεί κυρίως λόγω των χαμηλών μισθών. «Το προσωπικό των διωκτικών αρχών στην Ελλάδα έχει κακή εκπαίδευση, κακούς μισθούς και χαμηλή εκτίμηση, παρά το γεγονός ότι εργάζεται πολύ περισσότερο από το κανονικό. Ετσι, η διαφθορά στις δυνάμεις επιβολής του νόμου αποτελεί πρόβλημα» αναφέρεται.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμη ότι το δικαστικό σύστημα και το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας δεν διατηρούν βάσεις δεδομένων για τις υποθέσεις που εκδικάζονται και τις ποινές που επιβάλλονται στους λαθρεμπόρους. Ωστόσο, κάνει ιδιαίτερη μνεία στην καλή συνεργασία της DEA με τη Δίωξη Ναρκωτικών, που κατά τη διάρκεια του 2008 οδήγησε σε σημαντικό αριθμό συλλήψεων και στο «ξήλωμα» λαθρεμπορικών οργανώσεων. Τέλος, η έκθεση του γραφείου Διεθνών Υποθέσεων Ναρκωτικών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα μας, επικαλούμενη στοιχεία των ελληνικών αρχών σύμφωνα με τα οποία η χρήση ναρκωτικών και ο εθισμός σε τοξικές ουσίες παρουσιάζουν ανοδική τάση, ενώ αντίστροφα μειώνεται η ηλικία των χρηστών.

ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ