Θα ψηφίσουν οι Ομογενείς στις επόμενες εθνικές εκλογές;;;

Ετοιμο είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των ομογενών στις επόμενες εθνικές εκλογές. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την επόμενη Τρίτη στην διακομματική επιτροπή.

Το νομοσχέδιο για να ψηφιστεί από τη Βουλή χρειάζεται τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς απαιτούνται οι ψήφοι των δύο τρίτων της Βουλής (200 ψήφοι).

Κατά τ' άλλα, προβλέπει ότι:

* Δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές έχουν όλοι οι ομογενείς του εξωτερικού, υπό την προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν.

* Η ψηφοφορία θα γίνεται σε ειδικά εκλογικά τμήματα των κατά τόπους προξενείων, βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων, οι οποίοι θα καταρτιστούν ύστερα από δηλώσεις των ομογενών ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές.

* Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα διαβιβάζονται στην Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή στην Ελλάδα και θα προσμετρώνται στην εκλογική δύναμη των κομμάτων στην επικράτεια.

*Τη δυνατότητα των κομμάτων να συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτια Επικρατείας (στις ήδη υφιστάμενες θέσεις) τρεις ομογενείς υποψήφιους, που διαμένουν στο εξωτερικό τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια