Η γη εκπέμπει SOS

Το περιβάλλον δεν είναι δικό μας. Μας το εμπιστεύτηκαν οι πρόγονοι και το χρωστάμε στους απογόνους. Εδώ είμαστε περαστικοί.

Γράφει ο ευθύλογος

Μέρος 2ο



Φίλοι θαμώνες γεια σας

Ο άνθρωπος είναι παράλογος για όσα επιδιώκει
είναι όμως αξιοθαύμαστος για όσα επινοεί

Paul Valery (Γάλος ποιητής και ακαδημαϊκός 1871 - 1945)

Στο 1ο μέρος δεν ασχοληθήκαμε με τις επιπτώσεις που έχει η ανθρώπινη δράση, στο φυσικό περιβάλλον.
Κάποιοι μάλιστα αμφισβητούν ακόμη και το γεγονός οτι η ανθρώπινη δράση προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις.
Πιστεύουν (ή έχουν άλλους λόγους να ισχυρίζονται) οτι οι αλλαγές που παρατηρούνται στον πλανήτη, είναι αποτέλεσμα της «μετάπτωσης» και της «κλόνησης» [1].
Η αντίληψη αυτή αντικρούστηκε από επιστημονική άποψη πλήρως, δεν παύει όμως να παρέχει ακόμη σε κάποιους άλλοθι για να συνεχίσουν τη ρυπογόνο δράση τους.
Ας δούμε όμως μερικές από αυτές τις επιπτώσεις.
Α) Από το 1850 και μετά έχουμε μια ραγδαία αύξηση χρήσης ορυκτών καυσίμων. (Γαιάνθρακες και πετρέλαιο κυρίως) με επακόλουθο την αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα.
Εκτιμάται οτι σήμερα καταναλώνουμε ημερησίως τουλάχιστον εκατονταπλάσια ενέργεια από ότι στις αρχές του 19ου αιώνα.

Β) Η αύξηση της συγκέντρωσης του CO2 οδηγεί στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης από 14 0C το 1860,
σε 15 0C. Η δεκαετία μάλιστα του 1990 θεωρείται η θερμότερη δεκαετία της χιλιετίας που πέρασε.
Ας σημειώσουμε οτι μια έντονη κλιματική αλλαγή είχαμε και πριν από 1000 περίπου χρόνια. Υπήρξε μια ιδιαίτερα θερμή περίοδος από το 900 έως το 1200 γνωστή ως Medieval Optimum. Η περίοδος αυτή ακολουθήθηκε από μια ιδιαίτερα ψυχρή περίοδο μικρότερης διάρκειας γνωστή ως Little Ice Age. (μικρή παγετώδης περίοδος)

Γ) Η τήξη των πάγων στις πολικές περιοχές είναι ίσως το πλέον ορατό αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η ταχύτητα με την οποία συντελείται το φαινόμενο αυτό δείχνει ότι ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε μια περιβαλλοντική κρίση.
Πράγματι τήξη των πάγων της ξηράς σημαίνει ότι εκτίθεται μεγαλύτερη επιφάνεια εδάφους στην ηλιακή ακτινοβολία και άρα έχουμε μεγαλύτερη απορρόφηση θερμότητας, άρα μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της μέσης θερμοκρασίας της Γης.
(ο πάγος ανακλά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ακτινοβολίας από το γυμνό έδαφος)
Ταυτόχρονα η τήξη των πάγων της ξηράς αυξάνει τη μάζα του νερού αλλά και την επιφάνεια των ωκεανών με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοχωρητικότητας των ωκεανών, άρα και μια επί πλέον αύξηση της μέσης χειμερινής θερμοκρασίας.
Τα δυο τελευταία φαινόμενα αν συνδυαστούν και με την συνεχή αύξηση της συγκέντρωσης του CO2 επιταχύνουν δραματικά και απρόβλεπτα την τήξη των πάγων.
Εξελίξεις που οι επιστήμονες τις τοποθετούσαν γύρω στο 2100 θα τις έχουμε μπροστά μας ίσως προ του 2020.

Δ) Η μείωση του όζοντος στην ατμόσφαιρα (ακριβέστερα μεταξύ στρατόσφαιρας και μεσόσφαιρας) που οφείλεται στην ανεξέλεγκτη χρήση χημικών ουσιών από τον άνθρωπο
(χρήση χλωροφθορανθράκων).

Το όζον αποτελεί την ασπίδα της Γης γιατί δεν επιτρέπει στις – θανατηφόρες για τον άνθρωπο και για τα ζώα - υπεριώδεις ακτινοβολίες να εισέλθουν στο κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας και να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης.
Οι επιστήμονες εκτιμούν οτι μέχρι το 2050 θα έχουμε μείωση της πυκνότητας του όζοντος τουλάχιστον κατά 10 %, κάτι το οποίο θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των ασθενών με προβλήματα όρασης (καταρράκτη) κατά 2 εκατομμύρια και του καρκίνου του δέρματος (μελανώματος) κατά 30 %.

Ε) Το φαινόμενο της ερημοποίησης είναι ήδη ορατό. Η παρατηρούμενη μείωση βροχοπτώσεων και χιονιού σε πολλές περιοχές του πλανήτη οδηγεί σε λειψυδρία, σε μείωση της παραγωγής και σε σταδιακή μείωση του καλλιεργήσιμου εδάφους.
Ταυτόχρονα οι όλο και βαθύτερες γεωτρήσεις οδηγούν (κοντά στα παράλια) στην άντληση υφάλμυρου νερού το οποίο με τη σειρά του καθιστά το αρδευόμενο έδαφος ακατάλληλο για καλλιέργεια, λόγω της εναπόθεσης αλάτων.
Ο διπλασιασμός περίπου της τιμής του σιταριού και του ρυζιού τα τελευταία δυο χρόνια πρέπει να μας βάζει σε μαύρες σκέψεις. Στην επόμενη δεκαετία ένα ράλι τιμών στα τρόφιμα ανάλογο με το ράλι του πετρελαίου δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας.
Λέγεται ότι ο 3ος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για την εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων. Οι μέχρι τώρα κατά τόπους συγκρούσεις ενισχύουν την άποψη αυτή.
Ίσως στο μέλλον οι μονομαχίες να μη γίνονται «για μια χούφτα δολάρια» αλλά για μια χούφτα ρύζι η για μια γουλιά νερό.

* * * * *

[1] Μετάπτωση και κλόνηση είναι δυο κινήσεις του νοητού άξονα της γης που οφείλονται στις παλιρροιογόνες δυνάμεις δηλαδή στις δυνάμεις που ασκούνται στη γη από τον Ήλιο και την Σελήνη.
Στην πραγματικότητα ο νοητός άξονας με την πάροδο του χρόνου αλλάζει γωνία ως προς το επίπεδο της εκλειπτικής. Σκεφτείτε πως κινείται ο άξονας της σβούρας λίγο πριν πέσει.
Το φαινόμενο των δυο αυτών κινήσεων ολοκληρώνεται σε 25800 χρόνια περίπου.
Ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για να αντικρουστεί η άποψη οτι οι επιπτώσεις οφείλονται στις ανωτέρω κινήσεις είναι ακριβώς αυτό.


Φιλικά
Ευθύλογος

Τέλος 2ου μέρους

Προηγούμενες αναρτήσεις (Πρώτη)