Η Γερμανία στέλνει συστήματα αεράμυνας στο Κίεβο...


 Η Γερμανία θα παραδώσει το πρώτο από τα τέσσερα συστήματα αεράμυνας IRIS-T SLM στην Ουκρανία "εντός των ημερών", δήλωσε η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ.

Στη δήλωσή της η Γερμανίδα υπουργός αναφέρει: «Τα... νέα πυραυλικά πυρά στο Κίεβο και σε πολλές άλλες πόλεις δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να εφοδιαστεί γρήγορα η Ουκρανία με συστήματα αεράμυνας. Οι επιθέσεις της Ρωσίας με πυραύλους και drones τρομοκρατούν ιδιαίτερα τον άμαχο πληθυσμό. Γι' αυτό τώρα παρέχουμε υποστήριξη ειδικά με όπλα αεράμυνας».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ματίας Κόλατς δεν θέλησε πάντως να δεσμευτεί για συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης. Το υπουργείο, εξήγησε, είναι «πολύ επιφυλακτικό», διότι θέλει να εξασφαλίσει ότι τα συστήματα δεν θα καταστραφούν καθ' οδόν προς την Ουκρανία. Το εν λόγω σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άμυνα έναντι πυραύλων σε ύψος έως και 20 χιλιομέτρων και απόσταση έως και 40 χιλιομέτρων.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ ανέφερε ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την κατάσταση, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γερμανίας και διαβεβαίωσε τον κ. Ζελένσκι ότι το Βερολίνο «θα κάνει το παν προκειμένου να κινητοποιήσει επιπλέον βοήθεια», κυρίως για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων πολιτικών υποδομών, όπως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.