17 καινοτόμα ταμεία κινητοποιούν δισεκατομμύρια για την κοινωνία και τον πλανήτη


 Δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να κατευθύνουν funds από όλο το κόσμο σε βιώσιμες επενδύσεις για το περιβάλλον και την κοινωνία μέσω της ανοιχτής πλατφόρμας καινοτομίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η οποία στοχεύει στα venture capitals και τα επενδυτικά κεφάλαια.

Μέσω του προγράμματος Innovative Funds for our Future Challenge, η UpLink, η ανοιχτή πλατφόρμα καινοτομίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, αντί να επικεντρώνεται στην προσφορά καινοτόμων λύσεων από επιχειρηματίες, στοχεύει στο να τους βοηθήσει να βρουν την επένδυση που χρειάζονται για να αναπτυχθούν.

Ενώ η παγκόσμια επενδυτική αγορά που σχετίζεται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) έχει υπερτριπλασιαστεί μεταξύ 2017 και 2019 στα 715 ​​δισεκατομμύρια δολάρια, αυτό το ποσό εξακολουθεί να είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με τα πάνω από 100 τρισεκατομμύρια δολάρια των συνολικών περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση. Εν τω μεταξύ, μόνο το 50% της τεχνολογίας που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για καθαρές μηδενικές εκπομπές και άλλων στόχων SDG υπάρχει καθιστώντας πολύ πιο δύσκολη την επίτευξη οποιουδήποτε από τους στόχους SDG του ΟΗΕ για το 2030.

Που δίνουν χρήματα οι επενδυτές

Το Innovative Funds for our Future Challenge επικεντρώθηκε σε νεοφυείς επιχειρήσεις αναζήτησε κεφάλαια VC που επενδύουν σε εταιρείες χαρτοφυλακίου με εστίαση σε έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους τομείς SDG: διατήρηση και αποκατάσταση της φύσης, των ωκεανών, πλαστικά απόβλητα, δράση για το κλίμα, κυκλική οικονομία, νερό, υγεία και / ή εκπαίδευση.

Από τις 70 υποβολές, 17 ταμεία επιλέχθηκαν από μια επιτροπή επιλογής από κορυφαίους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, εμπειρογνώμονες επενδύσεων, επιχειρηματίες, φιλάνθρωπους και παρόχους κεφαλαίων. Αυτά τα 17 Κορυφαία Καινοτόμα Αμοιβαία Κεφάλαια έχουν γίνει μέρος του δικτύου UpLink και τους επόμενους μήνες θα έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν με παρόχους κεφαλαίων, άλλους διαχειριστές κεφαλαίων και εμπειρογνώμονες επενδύσεων, καθώς και προνομιακή πρόσβαση σε επενδυτικές ευκαιρίες μεταξύ της κοινότητας της UpLink. Τα 17 καινοτόμα funds είναι:

Η εταιρεία 2150 επενδύει σε τεχνολογίες που καθιστούν τις αστικές περιοχές πιο βιώσιμες (από δομικά υλικά, θέρμανση και ψύξη, καθώς και εστίαση σε λύσεις ενέργειας και τροφίμων).

Η AERA VC υποστηρίζει μια διαφορετική ομάδα ιδρυτών που αντιστρέφουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με πρωτοποριακές καινοτομίες στην κυκλική οικονομία, την υγεία και τη δράση για το κλίμα.

Το Barka Fund εστιάζει σε Αφρικανούς επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν τις κλιματικές προκλήσεις στις κοινότητές τους, προσφέροντας στους ιδρυτές ένα πρόγραμμα επενδυτικής ετοιμότητας ακολουθούμενο από επενδύσεις κεφαλαίων.

Η Black Tech Capital χρηματοδοτεί έγχρωμους και άλλους υποεκπροσωπούμενους επιχειρηματίες που επικεντρώνονται στην καθαρή τεχνολογία, καθώς και συνεργάζεται με επιταχυντές και πανεπιστήμια για να διασφαλίσει ότι οι βιώσιμες λύσεις δεν θα παραβλεφθούν.

Η Chi Impact Capital επενδύει σε εταιρείες με θετικό αντίκτυπο στο επίκεντρο των επιχειρηματικών μοντέλων τους, ενώ υποστηρίζει μια στροφή προς μια καινοτόμα οικονομία και μια πιο συνειδητή μορφή επένδυσης.

Η Circulate Capital επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις που μειώνουν τα πλαστικά απόβλητα και καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή και στοχεύει να ξεκλειδώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να αποτρέψει την είσοδο 150 εκατομμυρίων τόνων πλαστικής ρύπανσης στο περιβάλλον.

Η Click Ventures χρηματοδοτεί start-ups σε πρώιμο στάδιο που επηρεάζουν θετικά τον πλανήτη με λύσεις που επικεντρώνονται στην κυκλική οικονομία, την εκπαίδευση και τη φύση.

Η Contrarian Ventures επενδύει σε τεχνολογίες με επίκεντρο το κλίμα στο Ισραήλ και την Ευρώπη και συνεργάζεται με εταιρείες αρχικού σταδίου που οδηγούν το δρόμο προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Η Cross-Border Impact Ventures ασχολείται με τις ανισότητες στο παγκόσμιο επενδυτικό οικοσύστημα, δίνοντας προτεραιότητα σε λύσεις που βελτιώνουν την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη υψηλής ποιότητας για γυναίκες, παιδιά και εφήβους.

Το Ίδρυμα Draper Richards Kaplan υποστηρίζει κοινωνικές επιχειρήσεις πρώιμου σταδίου, υψηλού αντίκτυπου, με πάνω από το ήμισυ του χαρτοφυλακίου του να επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση του κενού χρηματοδότησης για επιχειρηματίες SDG.

Το iThink VC επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας που μεταμορφώνουν τη Λατινική Αμερική, με έμφαση στην υγεία, την εκπαίδευση, τα τρόφιμα και άλλες βασικές περιφερειακές προκλήσεις.

Το Katapult Ocean υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στους ωκεανούς, επενδύοντας σε εταιρείες μπλε τεχνολογίας που επιλύουν τις προκλήσεις του κλίματος και της βιοποικιλότητας, καθώς και παρέχουν τροφή και καθαρό νερό.

Η Link Capital επενδύει σε εταιρείες πρώιμου σταδίου με ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς και στο λογισμικό, την κινητικότητα και την τεχνολογία.

Η Sentient Ventures έχει μια αποστολή να αφαιρέσει τα εκτρεφόμενα ζώα από τα συστήματα διατροφής μας, επενδύοντας σε εταιρείες που αναπτύσσουν ανώτερες εναλλακτικές λύσεις στα ζωικά προϊόντα.

Η SWEN Blue Ocean χρηματοδοτεί καινοτομίες που αναγεννούν τους ωκεανούςεστιάζοντας σε λύσεις σε ζητήματα όπως η υπεραλίευση, η ρύπανση των ωκεανών και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Una Terra υποστηρίζει ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις ESG με λύσεις για την κλιματική αλλαγή και την απώλεια βιοποικιλότητας, με στόχο την απομάκρυνση 2 γιγατόνων διοξειδίου του άνθρακα από το περιβάλλον έως το 2030.

Η WaterEquity παρέχει επενδυτικά κεφάλαια σε δανειστές στις αναδυόμενες αγορές, επιτρέποντάς τους να επενδύουν σε λύσεις ύδρευσης και αποχέτευσης που εξυπηρετούν κοινότητες χαμηλού εισοδήματος.