Με βέτο στις αποφάσεις της ΕΕ απείλησε ο Νίκος Δένδιας...


... εφόσον δεν υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας...

Τι διεμήνυσε στους ευρωπαίους εταίρους ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, που φέρεται εξοργισμένος με τη στάση των εταίρων στο...

Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Το πρώτο βέτο στο θέμα της Λευκορωσίας. Ερώτημα, ωστόσο, παραμένει γιατί η Αθήνα δεν έχει προωθήσει έως τώρα το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Η Ελλάδα θα θέτει βέτο στα Συμβούλια υπουργών Εξωτερικών σε μείζονες αποφάσεις που η ίδια θα κρίνει, εφόσον δεν αποφασιστούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε προς τους ευρωπαίους εταίρους, σύμφωνα με πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, οργισμένος πραγματικά από τη στάση του Βερολίνου να αρνηθεί να εγκριθεί το ελληνικό σχέδιο ψηφίσματος για την τουρκική επιθετικότητα στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την περασμένη Παρασκευή. Χαρακτηριστικό της οργής του –μετρημένου- έλληνα υπουργού Εξωτερικών είναι και το βέτο που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο υπουργών της Παρασκευής για το θέμα της Λευκορωσίας, γεγονός που σημαίνει ότι ο Νίκος Δένδιας το εννοεί, αν και έχει ενδιαφέρον και πώς τοποθετείται το Μαξίμου στο συγκεκριμένο θέμα.

Είναι φανερό, πάντως, πως η Αθήνα εντείνει τις πιέσεις για να υπάρξει αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και να αναγκαστεί η Άγκυρα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς επαχθείς όρους για τη χώρα μας. Όπως είναι φανερό πως δεν διαθέτει άλλη διέξοδο, παρά να ζητήσει κυρώσεις και μάλιστα αυστηρές, σε περίπτωση που έως το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών δεν υπάρξει αποκλιμάκωση.

Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: Γιατί επί τόσες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση αρνούνταν την προώθηση των κυρώσεων, παράλληλα βεβαίως με τη δημιουργία όρων διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών; Μόνο και μόνο επειδή τις κυρώσεις δεν τις ήθελε το Βερολίνο; Είδαμε πώς μας στήριξε και η Γερμανία στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών!...

ieidiseis.gr