Επιτελικό... ξεχαρβάλωμα...θεσμών και αξιοκρατίας...

Φωτεινή Λαμπρίδη

Το Επιτελικό Κράτος της ΝΔ που διαφημίστηκε ως θύλακας της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, ξεχαρβαλώνει καθημερινά, κάθε...


κατοχυρωμένη θεσμικά διαδικασία διαφάνειας και αξιοκρατίας. Πολύ γρήγορα επιβεβαιώθηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σχολίαζε το 2019, πως στόχος του είναι αφενός η συγκέντρωση κρίσιμων υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων στον ίδιο τον πρωθυπουργό και αφετέρου η ολική επαναφορά του κράτους της Δεξιάς, με το βόλεμα κατά το δυνατόν περισσότερων ημετέρων. Δεν είναι λίγοι επίσης όσοι ισχυρίζονται, ότι το Επιτελικό Κράτος της ΝΔ, έρχεται να ολοκληρώσει το σχέδιο που ξεκίνησε επί υπουργίας του στο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Κ. Μητσοτάκης, προσπαθώντας να καταργήσει το 2014 ουσιαστικά τη Διαύγεια.

Η «καλή» μέρα, από το πρωί φάνηκε

Θυμίζουμε πως η προετοιμασία του νομοσχέδιου έγινε εν κρυπτώ και χωρίς διαβούλευση, χωρίς να συμμετέχουν σε αυτή οι αρμόδιοι θεσμικοί, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς, όπως βεβαίως και τα καθ' ύλην αρμόδια στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Το νομοσχέδιο κατάργησε τις εμβληματικές διατάξεις του ν. 4369/16 περί αποκομματικοποίησης της διοίκησης. Συγκεκριμένα το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, τους διοικητικούς και τομεακούς γραμματείς των υπουργείων, καθώς και τις προβλέψεις για την κάλυψη των θέσεων προέδρων, διευθυνόντων συμβούλων και γενικά των μελών της Διοίκησης των Νομικών Προσώπων του Κράτους με ανοιχτές και αντικειμενικές διαδικασίες. Επίσης, με τις μεταβατικές διατάξεις το άρθρου 115 τοποθετούνται προϊστάμενοι στις υπηρεσίες συντονισμού των υπουργείων με μόνη απόφαση το οικείου υπουργού, χωρίς κριτήρια και διαδικασία αξιολόγησης. Άρα η «καλή» μέρα, από το πρωί φάνηκε.

Παραβάτες του Επιτελικού Κράτους με ψεύτικα πτυχία και βιογραφικά

Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουμε πλήθος τέτοιων ενεργειών από την πλευρά της κυβέρνησης. Δύο εξέχουσες περιπτώσεις: Η άρνηση του κου Πέτσα να δώσει στη δημοσιότητα τα ποσά δημοσίου χρήματος που εισέπραξε κάθε ΜΜΕ, μετά την αποκάλυψη πως κρατικό χρήμα απορρόφησαν έως και sites που είχαν να ανανεώσουν το περιεχόμενό τους μια δεκαετία. Αλλά και άλλη μία περίπτωση «αριστείας», του Γενικού Γραμματέα του υπ. Τουρισμού κου Λούλη, ο οποίος, παραδέχτηκε ότι δεν έχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως ορίζει ο νόμος...

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ