«Πράσινο φως» Τσίπρα για το νέο λύκειο

Αποφασισμένη φέρεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να επαναφέρει, μέσω νομοσχεδίου, τη φοιτητική συμμετοχή στα συλλογικά όργανα των πανεπιστημίων, όπως η Σύγκλητος. Το θέμα τοποθετείται υψηλά στον σχεδιασμό του υπουργείου, για τον οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας...
θα ενημερωθεί σήμερα κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο στις 10.30 π.μ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει το σχέδιο για αναδιάρθρωση του λυκείου, η οποία θα οδηγήσει σε αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ καθώς και το νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Ειδικότερα, ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου εμμένει στη συμμετοχή των φοιτητικών παρατάξεων στα πολυπρόσωπα όργανα των ΑΕΙ, δηλαδή στους τομείς, στις γενικές συνελεύσεις τμημάτων και στη Σύγκλητο. Στη Σύγκλητο οι φοιτητές αναμένεται να εκπροσωπούνται με δικαίωμα ψήφου, αλλά για το τελικό εύρος της εκπροσώπησης πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν συζητήσεις με τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, προτείνει την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων και τη θεσμοθέτηση Ακαδημαϊκών Περιφερειακών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας και την εκλογή των αντιπρυτάνεων από ξεχωριστό ψηφοδέλτιο σε σχέση με τους πρυτάνεις.

Είναι η τρίτη φορά που διατυπώνεται από υπ. Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ η πρόθεση να επιστρέψει η εκπροσώπηση των φοιτητών στη διοίκηση των ΑΕΙ. Η πρώτη ήταν επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά και η δεύτερη επί Νίκου Φίλη - Σίας Αναγνωστοπούλου (ως αναπληρώτρια υπουργός είχε την αρμοδιότητα των ΑΕΙ). Ωστόσο, τις δύο προηγούμενες τα ν/σ δεν πήραν τον δρόμο προς τη Βουλή, και ελέω τρόικας.

Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας θα δώσει το «πράσινο φως» για τις αλλαγές στο λύκειο και τις μεταπτυχιακές σπουδές. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο υπ. Παιδείας θα παρουσιάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου, το οποίο θα συνδυαστεί με αλλαγή του συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο κ. Γαβρόγλου, βασιζόμενος στην πρόταση του ΙΕΠ, θα θεσμοθετηθεί το εθνικό απολυτήριο, με το οποίο ένας απόφοιτος λυκείου θα μπορεί να διεκδικήσει θέση σε τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ, τα οποία θεωρούνται χαμηλής ζήτησης. Εάν επιθυμεί βέβαια, θα δίνει εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα ώστε να διεκδικήσει μία θέση σε σχολές μεσαίας ή υψηλής ζήτησης. Επίσης, σήμερα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη δυνατότητα οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ να φοιτούν σε διετείς δομές που θα δημιουργηθούν στα ΑΕΙ/ΤΕΙ ώστε να αποκτούν επαγγελματική πιστοποίηση ευρωπαϊκού επιπέδου.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός του υπουργείου περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές, κεντρικές διατάξεις του οποίου είναι η χορήγηση υποτροφιών στο 40% των φοιτητών των μεταπτυχιακών σπουδών –η επιλογή θα γίνεται με οικονομικά κριτήρια– και ο περιορισμός των αμοιβών των διδασκόντων. Οσο για το ύψος των διδάκτρων, θα «περνά» από τη Σύγκλητο και θα πρέπει να είναι αιτιολογημένο με βάση μελέτη βιωσιμότητας του μεταπτυχιακού προγράμματος. Μία ακόμη ρύθμιση, είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας της προσχολικής αγωγής στη διετία, ώστε να περιληφθούν στη φοίτηση στα νηπιαγωγεία οι τετράχρονοι μαθητές.

Την ίδια στιγμή, σειρά επαφών με τους εκπροσώπους Παιδείας των κομμάτων ξεκίνησε το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων με αφορμή την αναμενόμενη κατάθεση του ν/σ και τη συνεδρίαση της συνόδου, την Πέμπτη. Χθες, το προεδρείο συναντήθηκε με την τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως και με τον γραμματέα Κοινοβουλευτικού Εργου του Ποταμιού Γ. Μαυρωτά. Μεταξύ των θεμάτων που έθεσε το προεδρείο είναι και οι αλλαγές στη διοίκηση των ΑΕΙ.

Πηγή: Kathimerini.gr