Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Συνεχίζει να παρανομεί η Ασημακοπούλου! Τι καταγγέλλει ο δικηγόρος των αποδήμων


 Παρά τον σάλο και το πρόστιμο που της επιβλήθηκε, η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου εξακολουθεί να παρανομεί με τα e-mail των αποδήμων, όπως καταγγέλλει ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, σε ανάρτησή του.

Σύμφωνα με τον συνήγορο των αποδήμων, η γαλάζια ευρωβουλευτής σε απάντηση που έδωσε σήμερα μετά τα εξώδικα μέσω των οποίων της ζητούνται να χορηγήσει αντίγραφα των δεδομένων που διατηρεί, η ίδια απαντάει ότι έχει δρομολογήσει την καταστροφή τους, δηλαδή ομολογεί ότι δεν έχει διαγράψει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών!

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει, οι εντολείς του έχουν ζητήσει να τους αποστείλει αντίγραφα των δεδομένων τους στην μορφή που τα έλαβε καθώς και στην μορφή που τα αποθήκευσε, ωστόσο η ίδια δεν το έχει κάνει.

Ο κ. Σωτηρόπουλος σημειώνει ότι οι απαντήσεις της κας Ασημακοπούλου «δίνονται με χρήση των ίδιων των e-mail των αποδήμων (!) σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ οι απόδημοι της έχουν απευθυνθεί με εξώδικες δηλώσεις που έχουν επιδοθεί επίσημα από δικαστικό επιμελητή. Ενώ υπάρχει αντίκλητος δικηγόρος, στον οποίο οφείλει η κ. Ασημακοπούλου να απευθύνει τις απαντήσεις της, επιμένει η ίδια να ενοχλεί τους ίδιους τους απόδημους προσωπικά, χρησιμοποιώντας τα e-mail τους, ενώ θα όφειλε να επικοινωνεί με τον δικηγόρο τους».

Όπως τονίζει ο κ. Σωτηρόπουλος, η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, όχι μόνο εξακολουθεί να παρανομεί, αλλά «περιφρονεί και τα δικαιώματα που έχουν ασκηθεί ενώπιον της με έξοδα των ενδιαφερομένων πολιτών».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Βασίλη Σωτηρόπουλου:

«Δυστυχώς η ευρωβουλευτής κ. Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου δεν έχει συμμορφωθεί ακόμα με την απόφαση 16/2024 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την οποία της επιβλήθηκε πρόστιμο για την χρήση των προσωπικών δεδομένων από τους εκλογικούς καταλόγους κατοίκων εξωτερικού του έτους 2023.

Συγκεκριμένα, με σημερινές (4.6.2024) απαντήσεις της σε εξώδικες δηλώσεις αποδήμων που ζήτησαν να τους χορηγηθούν αντίγραφα των δεδομένων που τηρεί στο αρχείο της, όχι μόνο δεν χορήγησε τα εν λόγω αντίγραφα, αλλά επιπλέον αναφέρει ότι “έχει δρομολογήσει την καταστροφή τους”, σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής. Δηλαδή ΑΚΟΜΑ δεν τα έχει διαγράψει!!!

Κατά την κλασική προδιατυπωμένη απάντησή της που δίνει από τις 26.3.2024, η κ. Ασημακοπούλου περιορίζεται να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τις κατηγορίες των δεδομένων τους που κατέχει, ενώ οι ενδιαφερόμενοι που εκπροσωπώ εγώ έχουν ζητήσει να τους αποστείλει αντίγραφα των δεδομένων τους στην μορφή που τα έλαβε καθώς και στην μορφή που τα αποθήκευσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απαντήσεις της κ. Ασημακοπούλου δίνονται με χρήση των ίδιων των e-mail των αποδήμων (!) σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ οι απόδημοι της έχουν απευθυνθεί με εξώδικες δηλώσεις που έχουν επιδοθεί επίσημα από δικαστικό επιμελητή. Ενώ υπάρχει αντίκλητος δικηγόρος, στον οποίο οφείλει η κ. Ασημακοπούλου να απευθύνει τις απαντήσεις της, επιμένει η ίδια να ενοχλεί τους ίδιους τους απόδημους προσωπικά, χρησιμοποιώντας τα e-mail τους, ενώ θα όφειλε να επικοινωνεί με τον δικηγόρο τους.

Ατυχέστατα, η κ. Ασημακοπούλου δεν έχει χορηγήσει αντίγραφα σε κανέναν από τους εκατοντάδες πολίτες που έχουν ασκήσει το συγκεκριμένο δικαίωμα με εξώδικες δηλώσεις, ενώ το δικαίωμα αυτό προβλέπεται ξεκάθαρα από το άρθρο 15 παρ. 3 του GDPR και προκαλεί τεράστια έκπληξη το γεγονός ότι η ευρωβουλευτής δεν έχει αιτιολογεί για ποιόν λόγο αποφεύγει την εκπλήρωση και αυτής της υποχρέωσής της.

Ενώ η απόφαση της Αρχής έχει εκδοθεί από τις 27.5.2024, μία εβδομάδα μετά η κ. Ασημακοπούλου όχι μόνο δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί, αλλά εξακολουθεί να περιφρονεί και τα δικαιώματα που έχουν ασκηθεί ενώπιον της με έξοδα των ενδιαφερομένων πολιτών.

Μου προκαλεί κατάπληξη, ως δικηγόρος των αιτούντων, αυτή η περιφρόνηση των δικαιωμάτων, ακόμη και μετά την επιβληθείσα κύρωση. Εξυπακούεται ότι οι αγωγές που ασκούνται εναντίον της αφορούν όχι μόνο την άνευ συγκατάθεσης χρήση των δεδομένων, αλλά και την παράλειψη της να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που υπέχει για την ικανοποίηση του δικαιώματος χορήγησης αντιγράφων».

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny