Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Τεράστιο σκάνδαλο με τα Πόθεν Έσχες! Τελικά δεν θα ανοίξει την 1η Ιουλίου η πλατφόρμα

 
Τεράστια ερωτηματικά για την σκοπιμότητα της καθυστέρησης προκαλεί η είδηση ότι η νέα πλατφόρμα για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες δεν θα ανοίξει τελικά ούτε την 1η Ιουλίου, την ώρα μάλιστα που Κυριάκος Μητσοτάκης και Στέφανος Κασσελάκης βρίσκονται σε διαμάχη για τα δηλωθέντα περιουσιακά τους στοιχεία.

Όπως αναφέρει το eurotoday.gr, η λειτουργία της νέας πλατφόρμας θα καθυστερήσει κι άλλο και προς το παρόν λειτουργεί μόνο η πλατφόρμα στη διεύθυνση pothen.gr που δέχεται μόνο αρχικές δηλώσεις. Ως αρχική δήλωση, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής νοείται....

 «η δήλωση περιουσιακής κατάστασης η οποία υποβάλλεται μέσα σε ενενήντα ημερολογιακές (90) ημέρες από την απόκτηση της ιδιότητας και δεν επηρεάζεται από χρονικά μεταγενέστερη απόκτηση άλλης ιδιότητας, που εμπίπτει στο Κεφάλαιο Β’ του ν.5026/2023». Συνεπώς, δεν απαιτείται η υποβολή νέας αρχικής δήλωσης με την απόκτηση νέας ιδιότητας, εφόσον έχει ήδη υποβληθεί τέτοια δήλωση.

Στην πλατφόρμα αυτή όπου σύμφωνα με πηγές μπορεί να  υποβάλλει το πόθεν έσχες του ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ως νέος υπόχρεος, δεν δέχεται τις δηλώσεις των παλαιών υπόχρεων. Η νέα πλατφόρμα στην οποία θα υπέβαλλε το πόθεν έσχες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα  λειτουργούσε εντός των επόμενων ημερών έχει…  «κολλήσει».

Σημειώνεται ότι η βασική διαφορά της νέας με την παλιά πλατφόρμα, θα ήταν η απευθείας άντληση στοιχείων από τις τράπεζες αναφορικά με τα υπόλοιπα καταθέσεων την 31η Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, από το έτος αναφοράς. Η άντληση όμως των  στοιχείων υπολοίπων τραπεζικών καταθέσεων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτή την φάση και έτσι αναμένεται νέα υπουργική απόφαση.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μέγα σκάνδαλο καθώς όπως αποκαλύφθηκε, την ημέρα που έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι στα Τέμπη, στις 28/2/2023 η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε νόμο με τον οποίο απαλλάσσονται οι πολιτικοί από την υποχρέωση να δηλώνουν τα χρήματα που διατηρούν σε μετρητά εκτός των τραπεζών. «Νομιμοποίησαν» δηλαδή  το μαύρο χρήμα των πολιτικών. Εκείνη την περίοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προχωρήσει στην αγορά δύο οικοπέδων στα Ζαγοροχώρια, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο πόθεν έσχες του. Τι προσπαθεί να κρύψει ο πρωθυπουργός και καθυστερεί τη δήλωσή του;

Γιατί δεν καταθέτει το Πόθεν Έσχες του ο Μητσοτάκης;

Σε παρέμβασή του ο Κυριάκος Βελόπουλος τονίζει: «Μητσοτάκης και Κασσελάκης να δώσουν τώρα στη δημοσιότητα τις κινήσεις των λογαριασμών. Αλλιώς, φυλακή για κακούργημα και να αναλάβει η Δικαιοσύνη».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, θέτει τα εξής ερωτήματα: «Επειδή πραγματικά είναι να απορεί κανείς με το θράσος των κυρίων Μητσοτάκη και Κασσελάκη, σχετικά με τα ελλιπή Πόθεν Έσχες τους, που είναι κακουργήματα, ρωτάμε τον Έλληνα πρωθυπουργό: Γιατί μέχρι σήμερα δεν δουλεύει η πλατφόρμα του Πόθεν Έσχες και ο ίδιος που είναι υπόχρεος δεν καταθέτει το Πόθεν Έσχες του. Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει συνεχείς παρατάσεις και δεν φτιάχνει την πλατφόρμα για το Πόθεν Έσχες. Και επίσης, γιατί άλλαξε το νόμο 3213 του 2003 για το Πόθεν Έσχες και έκανε το νόμο 5026 του 2023, αφαιρώντας την δήλωση μετρητών. Αυτό ακριβώς το σημείο, βοηθά τη μη δήλωση μαύρου χρήματος. Είναι εκείνη η στιγμή κατά την οποία ο πρωθυπουργός αγόρασε τα ακίνητα στα Ζαγοροχώρια. Γιατί λοιπόν έγινε αυτή η αλλαγή και συμπτωματικά σε εκείνη την ημερομηνία; Γιατί τα μετρητά, πλέον το μαύρο χρήμα δεν τιμωρείται;»

Και καταλήγει ο κ. Βελόπουλος: «Αφού λοιπόν δεν θέλουν κάτι να κρύψουν και οι δύο, ας δώσουν στη δημοσιότητα τις κινήσεις των λογαριασμών. Αλλιώς, φυλακή για κακούργημα και να αναλάβει η Δικαιοσύνη».

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny