Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Τοξικές ουσίες σε πλήθος προϊόντων για παιδιά της Shein...

 
Σε νέο σκάνδαλο εμπλέκεται ο κινεζικός κολοσσός γρήγορης μόδας, μετά την αποκάλυψη ελβετικής έκθεσης για τις συνθήκες γαλέρας στα εργοστάσια που προμηθεύουν το Shein..

Ανατριχιαστικές διαπιστώσεις έκαναν οι αρχές στη Σεούλ, επιθεωρώντας προϊόντα της Shein που προορίζονται για παιδιά και πωλήθηκαν στη Νότια Κορέα από την κινεζική πλατφόρμα ηλεκτρονικών πωλήσεων. Όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, πολλά από αυτά περιείχαν τοξικές ουσίες σε επίπεδα που ξεπερνούσαν κατά εκατοντάδες φορές τα αποδεκτά όρια.

Η νέα υπόθεση που εμπλέκει τον κινεζικό κολοσσό, έπεται του σκανδάλου που ξέσπασε πριν δύο εβδομάδες, με ελβετική έκθεση που αποκάλυπτε τις συνθήκες γαλέρας που εξακολουθούν να επικρατούν στα εργοστάσια, τα οποία προμηθεύουν το Shein. 

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επιθεώρησης, οι νοτιοκορεάτικες υπηρεσίες επέλεξαν οκτώ προϊόντα που πωλούνται από την Shein, ανάμεσά τους παιδικά παπούτσια, δερμάτινες τσάντες και μία ζώνη. Ανακάλυψαν ότι περιείχαν μεγάλες ποσότητες φθαλατών, χημικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για τη διάλυση των πλαστικών. Ένα ζευγάρι παπουτσιών περιείχε 428 φορές περισσότερη ποσότητα φθαλατών από τα επιτρεπόμενα όρια και τρεις τσάντες περιείχαν ποσότητες 153 φορές περισσότερο από το όριο, κατά τις αρχές της Σεούλ.

Οι φθαλάτες είναι από δεκαετίες γνωστοί για την πρόκληση ορμονικών διαταραχών. Η παρουσία τους συνδέεται με την παχυσαρκία, καρδιακές νόσους, ορισμένες μορφές καρκίνου και προβλήματα γονιμότητας. Μέχρι στιγμής, οι αρχές της Σεούλ έχουν επιθεωρήσει 93 προϊόντα και διαπίστωσαν ότι περίπου τα μισά περιείχαν τοξικές ουσίες.

Αξιωματούχος της δημοτικής αρχής της Σεούλ δήλωσε ότι ζήτησε την απόσυρση των προϊόντων αυτών από την πώληση, από την έναρξη των επιθεωρήσεων τον Απρίλιο και ότι οι περισσότερες πλατφόρμες συμμορφώθηκαν με τα αιτήματα αυτά.

Τι απαντά η κινεζική πλατφόρμα

Η Shein «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ' όψιν την ασφάλεια των προϊόντων», δήλωσε εκπρόσωπος της κινεζικής πλατφόρμας, διευκρινίζοντας ότι η εταιρεία απαιτεί από τους προμηθευτές της να τηρούν τους ελέγχους και τους κανόνες της και ότι συνεργάζεται με τις διεθνείς υπηρεσίες για να εγγυηθεί την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι μόλις γνωστοποιηθεί παράπονο, «τα προϊόντα αποσύρονται αμέσως από τα site», ώστε να διεξαχθεί έρευνα και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, αν αποδειχθεί ότι έχουν παραβιασθεί οι κανόνες.


Η Shein, με έδρα την Σιγκαπούρη, είναι πολύ δημοφιλής εδώ και λίγα χρόνια, αφού προσφέρει μεγάλη γκάμα ρούχων και αξεσουάρ σε εξευτελιστικές τιμές.


Η εκρηκτική της ανάπτυξη έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη επιτήρηση των εμπορικών πρακτικών της και της εφαρμογής των κανόνων ασφαλείας, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη Νότια Κορέα, όπου οι αρχές της πόλης της Σεούλ πραγματοποίησαν εβδομαδιαίες επιθεωρήσεις προϊόντων που διατίθενται από πλατφόρμες όπως οι Shein, Temu και AliExpress.


Τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε την Shein στον κατάλογο των ψηφιακών εταιρειών διαστάσεων ικανών, ώστε να υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες ασφαλείας και σε μέτρα για την προστασία από επικίνδυνα προϊόντα, ιδίως προϊόντα που μπορεί να είναι βλαβερά για τα παιδιά.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny