«Χρυσά δάκρυα» της Johnson & Johnson για το καρκινογόνο ταλκ της εταιρίας


 Διατεθειμένη να πληρώσει όσο όσο για να απαλλαγεί από τις αγωγές που αφορούν το ταλκ που παράγει και το οποίο φέρεται ότι προκάλεσε καρκίνους εμφανίστηκε η Johnson & Johnson, καθώς παρουσίασε σχέδιο στο οποίο δηλώνει έτοιμη να καταβάλει αποζημιώσεις περίπου 6 δισ. ευρώ.

«Αυτό το σχέδιο είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής μας για συναινετική επίλυση, που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο» δήλωσε ο Ερικ Χάας, αντιπρόεδρος του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού, που είναι αρμόδιος για τις νομικές υποθέσεις.

«Από εκείνη την ημέρα, ο όμιλος συνεργάστηκε με δικηγόρους, που εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειονότητα των εναγόντων για την εξεύρεση λύσης σε αυτή τη διαφορά, την οποία αναμένουμε με αυτό το σχέδιο» διευκρίνισε. Ο όμιλος ανέφερε ότι οι δικηγόροι των εναγόντων που συνεργάστηκαν στην επεξεργασία του το υποστηρίζουν.

Βάσει του σχεδίου της, η Johnson & Johnson (J&J) αποδέχεται να πληρώσει περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα 25 ετών για να μπει στο αρχείο το 99,75% των καταγγελιών, που αφορά προβλήματα ωοθηκών. Το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει τρίμηνη περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας οι ενάγοντες θα ενημερωθούν γι’ αυτό, και θα επικυρωθεί εάν το αποδεχθεί το 75%.

Οι υπόλοιπες καταγγελίες έχουν σχέση με το μεσοθηλίωμα, γνωστό ως «καρκίνος του αμιάντου», και εξετάζονται χωριστά, με την J&J να αναφέρει ότι σε ποσοστό 95% γι’ αυτές τις καταγγελίες έχει βρεθεί λύση. Το ταλκ της Johnson & Johnson φέρεται ότι περιέχει αμίαντο και προκαλεί καρκίνο, ιδίως των ωοθηκών. Ο όμιλος συνεχίζει να το διαψεύδει, παρά το γεγονός ότι έχει πλέον αποσύρει το ταλκ από την αγορά της βόρειας Αμερικής.