Βάζουν στην πρέσα το Μαξίμου για την εξωτερική πολιτική...

 
Η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κάνει εξωτερική πολιτική με βασικό γνώμονα το «ίδιον όφελος» για τον πρωθυπουργό και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, φέρνει σε δύσκολη θέση τη χώρα μας σε διεθνείς επίπεδο, μιας και ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα, ενώ ταυτόχρονα βαθαίνει τα υπάρχοντα ρήγματα στις διπλωματικές σχέσεις...


Προχωρώντας λοιπόν μια στο καρφί και μια στο πέταλο, το Μαξίμου κινείται περισσότερο με βάση τη μικροκομματική τακτική, παρά με τον βασικό στόχο που θα πρέπει να έχει η εξωτερική πολιτική κάθε χώρας, και δεν είναι άλλη από τη στρατηγική επίλυσης των όποιων ζητημάτων και ελαχιστοποίησης των εντάσεων με τα άλλα κράτη. 


Ευλόγως, η κυβερνητική πολιτική προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των άλλων κομμάτων, που δεν διστάζουν να εξαπολύσουν πυρά τόσο κατά του Μαξίμου, όσο και εναντίον του ίδιου του πρωθυπουργού. Η αντιπολίτευση εστιάζει την κριτική της κατά τις τελευταίες ημέρες σε ζητήματα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, η επίσκεψη του Έντι Ράμα και το επικείμενο ταξίδι Μητσοτάκη στην Τουρκία.

Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά επανέρχονται στο θέμα των επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Ελλάδα και της εκδήλωσης με ομοεθνείς του, αλλά και της μέχρι τώρα αφωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, καταλογίζοντας μικροπολιτική εκμετάλλευση στην κυβέρνηση.

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητική αφωνία για την παρέμβαση Ράμα 

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά σε συνέντευξή της σήμερα στο Ρ/Σ « Στο Κόκκινο 105.5» σημείωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν γνώριζε για την άφιξη Ράμα, σύμφωνα με τον υπουργό των Εξωτερικών. Ενημερώθηκε μόλις την Τρίτη και το παρουσιάζει ως μία τυπική επίσκεψη, η οποία συμπίπτει με τις ευρωεκλογές, συμπίπτει με τον ένα χρόνο από τη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, αλλά αφορά τις εθνικές εκλογές που θα γίνουν στην Αλβανία, με ορίζοντα το 2025». 

«Μου προκαλεί πολύ μεγάλη απορία», είπε, προσθέτοντας: «Είναι λογικό να υπάρχει αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο και μάλλον δεν θα υπάρξει καμία επαφή με την πλευρά Ράμα, αλλά μεγαλύτερη έκπληξη μου προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει να πει κουβέντα για το γεγονός ότι ο κ. Ράμα παρενέβη και στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις». «Προφανώς ενοχλημένος από τη χθεσινή επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στα μειονοτικά χωριά στην Αλβανία, "εξήγησε" για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην αντιπολίτευση και η ΝΔ στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν είχε να πει κουβέντα επ' αυτού. Κουβέντα. Λέξη», σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Επιπλέον, σε on camera δήλωσή της, επανέλαβε την πίεση λέγοντας πως «έχουν περάσει δύο ημέρες από τις προκλητικές δηλώσεις Ράμα και την άμεση παρέμβασή του στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Δεν έχουμε ακούσει κουβέντα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία εξύμνησε για την πρωτοβουλία του να σχολιάσει την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τόσο πολύ ενόχλησε η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας;».

→ Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την κυβέρνηση την πιστή εφαρμογή των προβλεπόμενων στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Νέα Αριστερά: Μητσοτάκης και Ράμα τροφοδοτούν την ένταση 

«Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και της Αλβανίας Έντι Ράμα τροφοδοτούν την ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.

Όπως αναφέρει, «αυτό που τους ενώνει είναι η προσπάθεια συσπείρωσης του ακροατηρίου τους ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων που έχουν μπροστά τους». «Έτσι καταφεύγουν σε εθνικιστικές κορώνες και στην μικροπολιτική εκμετάλλευση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα», προσθέτει.

«Οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα φυσικά και αυτονόητα έχει κάθε δικαίωμα να επισκεφτεί τη χώρα μας και να μιλήσει σε μετανάστες και μετανάστριες από την Αλβανία. Δεν έχει όμως δικαίωμα να επεμβαίνει στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Ελλάδας και να πυροδοτεί έτσι την ένταση μεταξύ των δύο χωρών», τονίζει η Νέα Αριστερά και συνεχίζει:

«Όμως και ο κύριος Μητσοτάκης έχει σοβαρές ευθύνες. Η απόφασή του να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας τον κύριο Μπελέρη, έναν άνθρωπο που έχει καταδικαστεί από ελληνικό δικαστήριο για την παρακρατική του δράση, δίνει έδαφος σε εθνικιστικές αντιδράσεις στην άλλη πλευρά. Η Νέα Δημοκρατία για μια ακόμα φορά επενδύει στην πατριδοκαπηλία και στην εκμετάλλευση θεμάτων εξωτερικής πολιτικής για μικροκομματικούς λόγους. Το έκανε την εποχή που ψηφιζόταν η Συμφωνία των Πρεσπών και το κάνει και τώρα».

«Ο κύριος Μητσοτάκης και ο κύριος Ράμα υπονομεύουν το μέλλον των διακρατικών σχέσεων και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα. Ο εθνολαϊκισμός είναι επικίνδυνος ιδίως σε μια συγκυρία γεωπολιτικής ρευστότητας και ανόδου της άκρας Δεξιάς. Οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Το μόνο μέλλον είναι αυτό της σταθερότητας και της συνεργασίας», καταλήγει η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς.