Η νέα Πρόεδρος ορκίστηκε αποκαλώντας τα Σκόπια «Μακεδονία» - Στα σκουπίδια η συμφωνία των Πρεσπών


 Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο προκλήθηκε την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 κατά την ορκωμοσία της πρόεδρου της Βόρειας Μακεδονίας Gordana Siljanovska-Davkova σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

Η Siljanovska, κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε στο πλαίσιο μιας πρόκλησης απέναντι στην Ελλάδα τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, καλώντας την Siljanovska να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπογράφηκε το 2019 μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.
Η πρέσβειρα της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της νέα προέδρου αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Σημειώνεται ότι είχε υπάρξει σχετική οδηγία από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς τα Σκόπια, στον απόηχο του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών.

Η προειδοποίηση Μητσοτάκη

«Παρακολουθώ με προβληματισμό κάποιες από τις δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO και θα περιμένω την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για να δω πώς θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του.
Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Δέχθηκα, όμως, τη συμφωνία στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι, παρά τη διαφωνία μου, οφείλω να τη σεβαστώ.
Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.
Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα ακουστούν και μετεκλογικά.
Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα», είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Το embargo

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σημερινή τελετή δεν έδωσαν το «παρών» ηγέτες γειτονικών χωρών, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Αλβανίας, σε αντίθεση με την τελευταία τελετή ορκωμοσίας προέδρου, στην οποία είχε παρευρεθεί ο Βούλγαρος πρόεδρος Rumen Radev.
Κατά πληροφορίες, οι προαναφερθείσες χώρες υποστηρίζουν ότι δεν έλαβαν εγκαίρως προσκλήσεις.

Η εκλογική νίκη και η πολιτική του VMRO 

Η 71χρονη Gordana Siljanovska -Davkova είναι αρχηγός του δεξιού «Δημοκρατικού Κόμματος για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα» (VMRO-DPMNE) και εξελέγη πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαΐου, επικρατώντας με ποσοστό 65%, ενάντια στον μέχρι σήμερα πρόεδρο , Stevo Pendarovski
Η ίδια και το κόμμα της κατάφεραν μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής..
Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE κατήγαγε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.
Σημειώνουμε ότι κόμμα αυτό ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), ο Боби, πρώην μέλος του κόμματος VMRO-DPMNE δημοσίευσε βίντεο με την ορκωμοσία της νέας, συνοδεύοντας με τη λεζάντα:
«Αξιότιμη και υπερήφανη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!

Ιστορική στιγμή, συγχαρητήρια από καρδιάς!»

Der Leyen: Η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών για να ενταχθεί στην ΕΕ

H  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen σε ανάρτησή σης στα κοινωνικά δίκτυα επισήμανε την αναγκη η Βόρεια Μακεδονία να σε βαστεί τη συμφωνία των Πρεσπών.
«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών», ανέφερε στην ανάρτησή της.
www.bankingnews.gr