Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Την πρώτη Ειδική Οικονομική Ζώνη δημιούργησε η Αλβανία στα Τίρανα


 Το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων (ΑΤΑ) ενημέρωσε πως στα Τίρανα δημιουργείται η πρώτη ειδική οικονομική ζώνη στην Αλβανία.

Ο Δήμος Τιράνων υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το Αλβανικό Υπουργείο Οικονομίας, Πολιτισμού και Καινοτομίας για τη δημιουργία της Ζώνης Τεχνολογικής και Οικονομικής Ανάπτυξης (TEDA Tirana).

Μάλιστα για αυτόν τον σκοπό έχει επιλεγεί η στρατηγική θέση μεταξύ των περιοχών Kashar και Vaqarri.

Τα Τίρανα είναι ο πρώτος δήμος στην Αλβανία που δημιουργεί μια ελεύθερη οικονομική ζώνη. Και θα ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι, σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ.

Ο Δήμαρχος Τιράνων, Erion Veliaj, τόνισε ότι το έργο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου οράματος για την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών προτύπων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Και συνέχισε λέγοντας πως όλη η χώρα πρέπει να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά πρότυπα, επισημαίνοντας με νόημα πως θα πρέπει να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις και ο σκεπτικισμός.

Τόνισε ακόμη ότι η Ειδική Οικονομική Ζώνη θα δημιουργήσει από 5.000 έως 7.000 νέες θέσεις εργασίας, που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες.

Αυτή η απόφαση έρχεται να «κουμπώσει» με το σχέδιο της κυβέρνησης Ράμα να αρπάξει τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών στη Χειμάρρα, κρατώντας φυλακισμένο και τον εκλεγμένο δήμαρχο Φρέντι Μπελέρη, που αντιδρούσε στους σχεδιασμούς αυτούς.

Εδώ και καιρό έχουν διατυπωθεί ανησυχίες για τη δημιουργία οικονομικής ζώνης και στη Χειμάρρα, για τουριστικούς λόγους και η παραπάνω εξέλιξη εξηγεί πολλά…

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.