Το Υπουργείο Πολιτισμού ήξερε για τα κλεμμένα αρχαία αλλά δεν μπλόκαρε την δημοπρασία του οίκου Christie’s!


 Ένα ακόμα σκάνδαλο για το Υπουργείο Πολιτισμού κρύβεται πίσω από την δημοπρασία που θα έκανε την περασμένη Τρίτη ο πασίγνωστος οίκος Christie’s για τέσσερα αρχαιοελληνικά αγγεία η οποία τελικά ακυρώθηκε στο παρά πέντε καθώς οι αρχαιότητες συνδέθηκαν με τον καταδικασμένο αρχαιοκάπηλο Τζιανφράνκο Μπετσίνα.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως σήμερα το documentonews.gr, η Λίνα Μενδώνη γνώριζε ότι τα αρχαία ήταν κλεμμένα και δεν έκανε απολύτως τίποτε για αν σταματήσει την δημοπρασία!

Τα αρχαία

Ανάμεσά στα αρχαία που θα έβγαιναν προς πώληση συγκαταλέγεται ένα αττικό κύπελλο διακοσμημένο με πολεμιστές και άλλες μορφές από το 570-560 π.Χ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση, η τιμή που θα έπιανε ήταν 15.000 έως 20.000 δολάρια στην δημοπρασία «Αρχαία ελληνικά αγγεία από την συλλογή Zimmermann», αλλά αποσύρθηκε από τον σχετικό δικτυακό τόπο.

Στην ίδια παρτίδα είχε τεθεί προς δημοπράτηση το καπάκι φιάλης διακοσμημένης με σφίγγες, που χρονολογείται στο 570-550 π.Χ. και εκτιμάται στα 8.000 με 12.000 δολάρια. Επιπλέον, μια υδρία ή γλάστρα που απεικονίζει τον Διόνυσο με κέρας του 530-520 π.Χ. και εκτιμάται στα 7.000 με 9.000 δολάρια.

Το Υπουργείο είχε το αρχείο του αρχαιοκάπηλου!

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο έγκριτος δημοσιογράφος και ερευνητής Νικόλας Ζηργάνος ο οποίος έχει κάνει εκτεταμένες και πολύχρονες έρευνες για την αρχαιοκαπηλία το Υπουργείο έχει στην κατοχή του το αρχείο Μπετσίνα το οποίο έχει παραδώσει ο ίδιος!

Ουσιαστικά πρόκειται για υλικό που ο ίδιος έλαβε από τις ιταλικές αρχές κατά τη διάρκεια της έρευνας που έκανε για την αρχαιοκαπηλία. «Τουλάχιστον μία από τις επίμαχες αρχαιότητες εμπεριέχεται στο αρχείο που έχω παραδώσει», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Πολλές ερωτήσεις «γεννώνται» σχετικά με την στάση του ΥΠΠΟ και την αδιαφορία που επέδειξε σχετικά με τα κλεμμένα αρχαία που θα έβγαιναν σε δημοπρασία.

Άραγε μπήκε στον κόπο το Υπουργείο να τσεκάρει το αρχείο που έχει στα χέρια του και να μπλοκάρει την πώληση των ελληνικών αρχαιοτήτων; Αν δεν έγινε έρευνα γιατί δεν την έκαναν; Δεν είναι υποχρέωση του Υπουργείου να φυλάττει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας;

www.newsbreak.gr