ΗΠΑ: Βουλευτές εξετάζουν την απαγόρευση του TikTok!

 
Προς απαγόρευση της δημοφιλούς διαδικτυακής πλατφόρμας TikTok προσανατολίζονται 20 Αμερικανοί Βουλευτές, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, εφόσον δεν διακόψει τους δεσμούς του με τη μητρική εταιρεία ByteDance και, γενικότερα, με την Κίνα.

Όπως ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, Μάικ Γκάλαχερ, ο οποίος είναι πρόεδρος μιας επιτροπής που είναι αρμόδια για την Κίνα, «Συγκεντρωθήκαμε, δέκα Δημοκρατικοί και δέκα Ρεπουμπλικάνοι, για να παρουσιάσουμε ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει στο TikTok να λειτουργεί στις ΗΠΑεφόσον δεν διακόψει τους δεσμούς του με τη ByteDance ή με κάθε οντότητα που ελέγχεται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα».


Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός συνάδελφος του, Ράτζα Κρινσναμούρτι, διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται για απαγόρευση», συμπληρώνοντας πως «η μπάλα είναι στην πλευρά της ByteDance ή κάθε άλλης εφαρμογής της πλατφόρμας που ανήκει» σε ξένο κράτος.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Κρισναμούρτι, «η ByteDance χρησιμοποίησε επανειλημμένα την πλατφόρμα TikTok για να υπονομεύσει όχι μόνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ αλλά επίσης και τα συμφέροντα των χρηστών της», προσθέτοντας ότι είναι πραγματικές οι αποδείξεις περί των δεσμών της μητρικής εταιρείας με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.

Από  την άλλη, εκπρόσωπος της πλατφόρμας, όταν ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι ο νόμος αυτός «είναι ξεκάθαρα μια απαγόρευση του TikTok, όπως και αν επιχειρούν να το κρύψουν οι συντάκτες του». «Ο νόμος ποδοπατά την Πρώτη Τροπολογία (σ.σ. του Συντάγματος των ΗΠΑ, που αφορά την ελευθερία της έκφρασης) για 170 εκατομμύρια Αμερικανούς και θα στερήσει από πέντε εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις μια πλατφόρμα στην οποία βασίζονται για να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», όπως υποστήριξε.

Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι πολλές πολιτείες, καθώς και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, έχουν απαγορεύσει τη χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής σε επίσημες συσκευές των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς επικαλούνται κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Μάλιστα, στη Μοντάνα, ένας δικαστής μπλόκαρε πρόσφατα μια πρωτοβουλία των τοπικών αρχών που στόχευε να απαγορεύσει πλήρως την εφαρμογή, ενώ αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, θεωρούν ότι το TikTok, βοηθά το Πεκίνο στο να κατασκοπεύει και να χειραγωγεί 150 χρήστες στις ΗΠΑ.