Βουλευτής καρφώνει την κυβέρνηση Σούνακ...


 Ξέρει ότι το Ισραήλ καταπατά το διεθνές δίκαιο...

Ηπρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, Συντηρητική, Αλίσια Κιρνς, είπε ότι η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ έχει στα χέρια της γνωμοδότηση νομικών συμβούλων της που τονίζει ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας... 

Σύμφωνα με την ηχογράφηση, που ήρθε στο φως από τα βρετανικά ΜΜΕ, η Αλίσια Κιρνς είπε σε εκδήλωση, ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως το Ισραήλ, ενόσω διαρκεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, δεν τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, προσθέτοντας ότι «η διαφάνεια είναι κεφαλαιώδης σε αυτό το στάδιο».

Η βουλευτής ακούγεται να λέει πως «το Φόρεϊν Όφις έχει λάβει επίσημη νομική γνωμοδότηση πως το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αλλά η κυβέρνηση δεν το έχει ανακοινώσει. Δεν το λέει, δεν έχει σταματήσει τις εξαγωγές όπλων».


Πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει της νομοθεσίας στη Βρετανία, δεν μπορούν να δίνονται άδειες για την εξαγωγή όπλων αν πιστεύεται πως υπάρχει κίνδυνος πως θα χρησιμοποιούν για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Η Αλίσια Κιρνς επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της ηχογράφησης και επανέλαβε όσα είπε σε αυτήν. «Η διαφάνεια σε αυτό το σημείο είναι κεφαλαιώδης, αν μη τι άλλο για να τηρηθεί η βασισμένη σε κανόνες διεθνής τάξη», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει πει πως το Ισραήλ, ως «δύναμη κατοχής» στα παλαιστινιακά εδάφη, έχει ευθύνες, όπως ιδίως να διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, διαμηνύοντας πως αν τις αθετεί θα αντιμετωπίσει «συνέπειες». Ωστόσο, όταν εμφανίστηκε ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων τον Ιανουάριο, και ερωτήθηκε επανειλημμένα ποιες είναι οι νομικές συμβουλές που έχει λάβει, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ομάδα 50 μελών του βρετανικού κοινοβουλίου έχει υπογράψει ανοικτή επιστολή με την οποία απευθύνει έκκληση να αποκατασταθεί «χωρίς καθυστέρηση» η βρετανική χρηματοδότηση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). Η Βρετανία ήταν ανάμεσα στις χώρες οι οποίες ανέστειλαν τη χρηματοδότηση του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή υιοθετώντας ως αληθινή την καταγγελία του Ισραήλ πως μέλη της υπηρεσίας ενεπλάκησαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, χθες Σάββατο, έπειτα από ερωτήσεις δημοσιογράφων, δεν διέψευσε το περιεχόμενο της ηχογράφησης, αντίθετα δήλωσε ότι υπάρχει πράγματι τέτοια νομική γνωμοδότηση, η οποία τελεί υπό αξιολόγηση της κυβέρνησης. Ωστόσο, τόνισε ότι το περιεχόμενό της είναι «εμπιστευτικό».

Η κατάσταση για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου εξαιτίας των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού κατά της Χαμάς έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 32.000 άνθρωποι, γίνεται όλο και πιο δραματική καθημερινά, εξαιτίας και της άρνησης του Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο της απολύτως αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.