Ψέματα, υπεκφυγές και λογική συμψηφισμού...


 ...από Μαρινάκη για τα Τέμπη...

 Τη μπάλα στην εξέδρα της δικαιοσύνης πέταξε επανειλημμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη σειρά ερωτημάτων που δέχτηκε σήμερα για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη, με φόντο το κατηγορητήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αλλά και τα πορίσματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Εξεταστική Επιτροπή που έρχονται σε αντιδιαστολή με το κυβερνητικό πόρισμα που ρίχνει ανάθεμα μόνο στο ανθρώπινο λάθος...

Και το έκανε υπεκφεύγοντας ακόμα και στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν να καταλήγει η κυβερνητική πλειοψηφία σε αντίθετο συμπέρασμα από το κατηγορητήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αλλά και σε αυτό που φαίνεται να καταλήγει ο εφέτης-ανακριτής που διεξάγει τη βασική έρευνα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά.

Παράλληλα, επανέλαβε αόριστους ισχυρισμούς πως δεν δόθηκε καμιά εντολή για το «μπάζωμα» στον τόπο της τραγωδίας. Λες και οι γερανοί έπιασαν από μόνοι τους δουλειά. Χώρια που μια απ' τις εταιρείες που κλήθηκαν να κάνουν εργασίες στο σημείο συστάθηκε ένα μήνα μετά, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Άρης Χατζηγεωργίου στην Εφ.Συν.» Αρνήθηκε εξάλλου για άλλη μια φορά το ότι υπήρξε γενικώς «μπάζωμα», ενώ υποστήριξε πως δεν συμμετείχε κανένας υπουργός στις συσκέψεις επί τόπου για τη διαχείριση των ερευνών, ενώ είναι γνωστό και απ' τις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί, πως σε κάποιες απ' αυτές συμμετείχαν και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.


Επιχείρησε μάλιστα να κάνει συμψηφισμούς με την τραγωδία στο Μάτι, απλά για να το παίξει υπεράνω, ενώ χρησιμοποίησε και τη θεωρία των δύο άκρων αναφερόμενος σε «fake news» όπως τα χαρακτήρισε και στους διακινητές τους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

Κληθείς να τοποθετηθεί για το κατηγορητήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που βλέπει ευθύνες για την μη έγκαιρη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 σχετικά με το δυστύχημα, ο Π. Μαρινάκης επέλεξε να απαντήσει με αιχμές προς την αξιωματική αντιπολίτευση και «καρφιά» προφανώς για την υπόθεση Novartis.

«Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και καμία Εισαγγελία δεν αποφαίνεται από πριν. Διατυπώνει κατηγορίες, ζητάει απαντήσεις και στο τέλος βγάζει συμπεράσματα. Το ότι κάποιοι έχουν μπερδευτεί ίσως επειδή επί των ημερών τους είχανε «παρα- συστήματα» στο Μαξίμου και βγάζουν αποφάσεις από πριν και τις διατυπώνουν και τις ανακοινώνουν, δεν σημαίνει ότι έτσι λειτουργεί η Δικαιοσύνη», είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κληθείς δε να σχολιάσει το πόρισμα τεχνικού συμβούλου των οικογενειών των θυμάτων για τέταρτο τρένο και ποσότητες του ξυλολίου στο 95%, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάλι παρέπεμψε στη δικαιοσύνη, αρνούμενος το «μπάζωμα».

«Δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι να αξιολογούμε αντί της Δικαιοσύνης τα δικά τους πορίσματα και τα δικά τους συμπεράσματα. Στα ζητήματα τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να απαντήσουμε, γιατί θεωρούμε ότι είναι θέσφατα, με βάση τη δική μας άποψη, έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις σήμερα και ο Πρωθυπουργός, όπως είναι το δήθεν μπάζωμα για συγκάλυψη, το οποίο είναι ένα ψέμα που κάποιοι με συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες προσπάθησαν να διακινήσουν στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων, εκμεταλλευόμενοι την οργή και τον πόνο των ανθρώπων αυτών που έχασαν τους συγγενείς τους. Γι’ αυτό έχουμε απαντήσει ότι δεν δόθηκε καμία εντολή, ότι δεν τίθεται κανένα θέμα μπαζώματος για συγκάλυψη, ότι έγινε για συγκεκριμένους επιχειρησιακούς σκοπούς, που ήταν εκείνη τη στιγμή επιτακτική ανάγκη, για να συνεχιστεί η έρευνα αναζήτησης ανθρώπων οι οποίοι είχαν χάσει τη ζωή τους και να ολοκληρωθούν συνολικά οι έρευνες και αυτό δεν επιδέχεται, κατά τη δική μας άποψη, αμφισβήτηση. Όμως, σε κάθε περίπτωση στο τέλος της ημέρας, όλα θα τα κρίνει η Δικαιοσύνη». 

Σχετικά με τις εργασίες της Εξεταστικής κατηγόρησε μάλιστα τα κόμματα, και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. πως δεν έκαναν καν επαρκή τεκμηρίωση, παραβλέποντας το ότι οι βουλευτές έχουν καταγγείλει πως δεν έλαβαν καν το σύνολο της δικογραφίας.

Ακολουθούν αναλυτικά οι ερωτήσεις που δέχτηκε για τα Τέμπη και οι απαντήσεις που έδωσε στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τα τελευταία 24ωρα υπάρχει μια πολύ μεγάλη κόντρα ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση σε σχέση με τα πορίσματα της Εξεταστικής για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Εγώ θα ήθελα να μου απαντήσετε, εάν μπορείτε, στις αιτιάσεις περί συγκαλύψεως της Αντιπολίτευσης κατά της Κυβέρνησης και αν έχετε κάποιο σχόλιο και για τα πορίσματα των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και δη αυτά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Ευχαριστώ. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς να πούμε ότι οι βασικές, οι σημαντικές απαντήσεις, αυτό που λέμε το άπλετο φως το οποίο πρέπει να χυθεί, είναι αυτό το οποίο περιμένουμε από τη διαδικασία της Δικαιοσύνης. Το είπε σήμερα και ο Πρωθυπουργός. Είναι η κορυφαία διαδικασία σε όλες τις υποθέσεις και στη συγκεκριμένη υπόθεση, το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Από εκεί και πέρα, οι κατηγορίες περί συγκάλυψης από την Αντιπολίτευση είναι βαθύτατα συκοφαντικές και ατεκμηρίωτες. Γιατί από τη μία πλευρά έχουμε την Κυβέρνηση, η οποία λέει και το εννοεί: «Όλα στο φως», «Πλήρης εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, με αντικειμενικό και ψύχραιμο τρόπο, για να αποδοθεί πραγματικά Δικαιοσύνη σε αυτή την υπόθεση» και από την άλλη πλευρά έχουμε την Αντιπολίτευση, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να εργαλειοποιήσει ένα τραγικό δυστύχημα. Και το είδαμε αυτό και στο ζήτημα των πορισμάτων. Το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ήταν ένα πόρισμα πολλών σελίδων, νομίζω πάνω από 600 σελίδες- με την τεκμηρίωση που θεωρεί η κυβερνητική πλειοψηφία ότι απαιτείται σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση, σε ένα τόσο τραγικό δυστύχημα. Κάθε συμπέρασμα ακολουθείτο από επιχειρήματα, από στοιχεία, από τεκμηρίωση, γιατί ο στόχος δεν είναι να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων. Αυτό είναι ντροπή να γίνεται. Στόχος είναι να βοηθήσουμε να διαλευκανθεί η υπόθεση στο μέτρο που μας αναλογεί. Από την άλλη πλευρά, είδαμε έναν ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσπαθεί να πολιτικοποιήσει με κάθε ευκαιρία το ζήτημα αυτό. Τον νοιάζει μόνο η επικοινωνία, τον νοιάζει μόνο η στοχοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Εμφανίζεται ως άμοιρος ευθυνών για τα χρόνια που διακυβέρνησε. Θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι όλες οι παθογένειες του σιδηροδρόμου ξεκίνησαν μετά το 2019. Και, στο τέλος της ημέρας, δεν αποτυπώνει συγκεκριμένα και ένα συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Αόριστες κατηγορίες, στοχοποίηση προσώπων μόνο και μόνο για ίδια πολιτικά οφέλη. Το δε ΠΑΣΟΚ, δεν ξέρω αν ξεπέρασε τις 20 σελίδες η πρότασή του, επίσης καμία τεκμηρίωση. Μιλάμε για μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Και εκείνο μιλά αόριστα για πολιτικές ευθύνες, χωρίς να διατυπώνει συγκεκριμένα ποιο είναι αυτό το κατηγορητήριο το οποίο θεωρεί ότι υφίσταται. Ξέρετε, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι θέλουν να κάνουν αυτό το συγκεκριμένο πολιτικό παιχνίδι. Ας έμπαιναν, τουλάχιστον, στον κόπο από σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι πόνεσαν όπως κανένας δεν έχει πονέσει, να κάνουν μια στοιχειώδη δουλειά τεκμηρίωσης. Αλλά, ξέρετε γιατί δεν την έκαναν; Γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η δημιουργία εντυπώσεων. Είναι κάποια ζητήματα -κανένα ζήτημα δεν θα έπρεπε να είναι, αλλά ειδικά κάποια τόσο τραγικά θέματα- που δεν θα έπρεπε να είναι πεδίο φτηνής πολιτικής αντιπαράθεσης. Η Δικαιοσύνη, στο τέλος της ημέρας, θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα και είμαστε βέβαιοι, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, ότι θα βγάλει τα δικά της συμπεράσματα. 

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στη δημοσιότητα ήρθε ένα θέμα από ανεξάρτητο πραγματογνώμονα για το δυστύχημα των Τεμπών ότι υπήρχε και τέταρτο τρένο και οι ποσότητες του ξυλολίου ήταν στο 95%. Το ερώτημα που θέτω είναι πώς είναι δυνατόν αυτά τα στοιχεία να βρίσκονται σε έναν ανεξάρτητο φορέα, ιδιώτη βέβαια, και όχι από το θεσμικό κράτος, το οποίο ελέγχει τα δεδομένα. Αυτό θέλω να σχολιάσετε. Αυτά τα δεδομένα του ανεξάρτητου θα ενταχθούν σε κάποια δικογραφία, θα αξιολογηθούν ή θα μείνουν στο περιθώριο; Ευχαριστώ. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, για να μην μπερδεύουμε τις έννοιες και παραπληροφορείται ο κόσμος -και δεν αναφέρομαι σε εσάς- γιατί δυστυχώς γίνεται ευρεία χρήση κάποιων εννοιών, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα: Πραγματογνώμονας είναι αυτός που ορίζει από συγκεκριμένη λίστα ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων η Δικαιοσύνη. Και η Δικαιοσύνη όρισε τώρα και δεύτερο πραγματογνώμονα για να απαντηθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η οποιαδήποτε ερώτηση και να μη μείνει οποιαδήποτε σκιά. Γιατί δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά, ειδικά στη διερεύνηση του συγκεκριμένου τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών. Αναφέρεστε, προφανώς, σε τεχνικούς συμβούλους που ορίζονται από τους διαδίκους, το οποίο προβλέπεται. Οι τεχνικοί σύμβουλοι, και αυτοί, κάνουν τη δική τους δουλειά, βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα. Δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι να αξιολογούμε αντί της Δικαιοσύνης τα δικά τους πορίσματα και τα δικά τους συμπεράσματα. Στα ζητήματα τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να απαντήσουμε, γιατί θεωρούμε ότι είναι θέσφατα, με βάση τη δική μας άποψη, έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις σήμερα και ο Πρωθυπουργός, όπως είναι το δήθεν μπάζωμα για συγκάλυψη, το οποίο είναι ένα ψέμα που κάποιοι με συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες προσπάθησαν να διακινήσουν στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων, εκμεταλλευόμενοι την οργή και τον πόνο των ανθρώπων αυτών που έχασαν τους συγγενείς τους. Γι’ αυτό έχουμε απαντήσει ότι δεν δόθηκε καμία εντολή, ότι δεν τίθεται κανένα θέμα μπαζώματος για συγκάλυψη, ότι έγινε για συγκεκριμένους επιχειρησιακούς σκοπούς, που ήταν εκείνη τη στιγμή επιτακτική ανάγκη, για να συνεχιστεί η έρευνα αναζήτησης ανθρώπων οι οποίοι είχαν χάσει τη ζωή τους και να ολοκληρωθούν συνολικά οι έρευνες και αυτό δεν επιδέχεται, κατά τη δική μας άποψη, αμφισβήτηση. Όμως, σε κάθε περίπτωση στο τέλος της ημέρας, όλα θα τα κρίνει η Δικαιοσύνη. Και, επαναλαμβάνω, το έχω πει και σε προηγούμενη ενημέρωση πολιτικών συντακτών, ότι ακόμη και για ζητήματα που εμείς θεωρούμε ότι είναι αποτέλεσμα διακίνησης fake news, όσο περισσότερο η έρευνα είναι τεκμηριωμένη και με δεύτερο πραγματογνώμονα, τόσο το καλύτερο για την υπόθεση. 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και στο τέλος ψηφίστηκε και από την Εξεταστική Επιτροπή. Επίσης, στη δημοσιότητα έχει έρθει το κατηγορητήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας κατά στελεχών του σιδηρόδρομου, που περιλαμβάνει το συμπέρασμα πως εάν η Σύμβαση 717 είχε ολοκληρωθεί, τότε δεν θα συνέβαινε το δυστύχημα. Από τα όσα έχουν αποκαλυφθεί από τον Τύπο έχουμε και ότι ο εφέτης-ανακριτής που διεξάγει τη βασική έρευνα, ο κ. Μπακαΐνης, επίσης καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα. Πώς είναι δυνατόν το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας να καταλήγει στο εντελώς αντίθετο συμπέρασμα πως το δυστύχημα θα γινόταν, έτσι κι αλλιώς, στη θεωρία του ανθρώπινου λάθους;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω τι λέει μέσα σε μια δικογραφία ένας ανακριτής, ούτε θα μπορούσα να σχολιάσω πληροφορίες ή φήμες. Διέπεται από μία απόλυτη μυστικότητα η προδικασία. Είναι συστατικό στοιχείο της ποινικής διαδικασίας και ειδικά της προδικασίας αυτή η διαδικασία να είναι μυστική και να ακολουθείται από συγκεκριμένους κανόνες. Οπότε, εγώ δεν μπορώ να σας απαντήσω σε κάτι και εκ της θέσεώς μου και εκ της νομικής μου ιδιότητας και γιατί έτσι προβλέπεται. 
Τώρα, ως προς αυτό το οποίο λέτε, στο ζήτημα της διερεύνησης της 717 αυτή τη στιγμή όλο αυτό το ζήτημα είναι εν εξελίξει, θα κρίνει η Δικαιοσύνη. Όσοι διώκονται, κατηγορούνται, θα απαντήσουν με τα δικά τους επιχειρήματα και θα βγούνε τα συγκεκριμένα συμπεράσματα. Είναι μία διαδικασία υπό διερεύνηση, μία διερεύνηση που είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Να πούμε το εξής: Δεν λέει το αντίθετο η κυβερνητική πλειοψηφία. Κανείς δεν λέει ότι δεν θα έπρεπε να ολοκληρωθεί -και ευτυχώς έχει ολοκληρωθεί- η οποιαδήποτε σύμβαση και η συγκεκριμένη σύμβαση. Κανείς δεν λέει ότι δεν πρέπει τα τρένα να έχουν τη μέγιστη δυνατή εξέλιξη ως προς τις τεχνολογικές δυνατότητες που έχουν, όπως το ζήτημα της τηλεδιοίκησης. Και μάλιστα δεν σας το κρύβω ότι είναι και ειρωνικό, προσβλητικό στην κοινή λογική και προσβλητικό στους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι έχασαν τους συγγενείς τους, αυτοί οι οποίοι έδωσαν πολλές παρατάσεις, αυτοί οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα για να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη σύμβαση, αυτοί οι οποίοι την παρέδωσαν ούτε καν κατά 20% ολοκληρωμένη και μη λειτουργική ούτε σε αυτό το κομμάτι, να κουνάνε το δάχτυλο σε εκείνους οι οποίοι το 2023 την ολοκλήρωσαν. 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία το λέει αυτό. Δεν αναφέρομαι στην Αντιπολίτευση. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απάντησα αρχικά για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και είπα ότι είναι μία εν εξελίξει υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Και προφανώς δίνονται οι απαντήσεις από αυτούς οι οποίοι κατηγορούνται και στο τέλος της ημέρας θα βγάλει και τα πορίσματά της η Δικαιοσύνη. Ένα ζήτημα αυτό. Πάμε στο ζήτημα του ποιοι κατηγορούνε την Κυβέρνηση και ποιοι κουνάνε το δάχτυλο. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και καμία Εισαγγελία δεν αποφαίνεται από πριν. Διατυπώνει κατηγορίες, ζητάει απαντήσεις και στο τέλος βγάζει συμπεράσματα. Το ότι κάποιοι έχουν μπερδευτεί ίσως επειδή επί των ημερών τους είχανε «παρα- συστήματα» στο Μαξίμου και βγάζουν αποφάσεις από πριν και τις διατυπώνουν και τις ανακοινώνουν, δεν σημαίνει ότι έτσι λειτουργεί η Δικαιοσύνη. Πιστέψτε με. Σε κανένα Κράτος δεν λειτουργεί -και ευτυχώς δεν λειτουργεί- έτσι η Δικαιοσύνη. Διατυπώνεται ένα κατηγορητήριο, τοποθετούνται αυτοί στους οποίους απευθύνεται και μετά βγαίνουν τα πορίσματα, κάποιος παραπέμπεται, κάποιος άλλος δεν παραπέμπεται κ.ο.κ. και ακολουθείται ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός και ο τρίτος βαθμός. Έτσι λειτουργεί η Δικαιοσύνη. Ανεξάρτητα, αντικειμενικά και ψύχραιμα. 

Τώρα, έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές ουσιαστικά στο ζήτημα αν υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος ποινικά, όχι πολιτικά, μεταξύ μίας ολοκλήρωσης ή μη μίας σύμβασης –που επαναλαμβάνω ότι ολοκληρώθηκε επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας, η οποία πήρε μία παράταση και την ολοκλήρωσε τη σύμβαση αυτή το 2023. Λόγω του Ντάνιελ καταστράφηκε ένα μέρος αυτής και αποκαθίσταται, τα έχουμε πει πολλές φορές αυτά– με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Όποιος, λοιπόν, διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι επειδή δεν ολοκληρώθηκε μια σύμβαση -το αν ολοκληρώθηκε γρήγορα, αργότερα, αυτά όλα είπαμε τα διερευνά η Δικαιοσύνη- αυτό συνδέεται με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, εμείς με αυτό τον ισχυρισμό δεν συμφωνούμε. Γιατί αν ευσταθούσε αυτός ο ισχυρισμός -το έχω πει ξανά, το επαναλαμβάνω τώρα- με βάση τα όσα είπε ο εισαγγελέας της έδρας για το Μάτι, που είπε ότι αν υπήρχε το 112 και η διαδικασία εκκένωσης θα είχαν σωθεί πολλοί άνθρωποι στο Μάτι, θα έπρεπε να πάνε κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία και αυτοί που ευθύνονται γιατί δεν έγινε τίποτα για να υπάρχει μηχανισμός εκκένωσης μέχρι το 2019. Γιατί δεν υπήρχε το 112 και ως διά μαγείας λειτούργησε μετά από 3 μήνες. Εμείς ποτέ δεν θα το πούμε αυτό. Ούτε το υποστηρίζουμε αυτό ούτε θεωρούμε ότι πρέπει να πάνε κατηγορούμενοι συλλήβδην επειδή είχαμε τραγικά οδικά δίκτυα -και μέχρι σήμερα κάποια από αυτά υπάρχουν ακόμα και κάνουμε τα πάντα για να ολοκληρωθούν γρήγορα, χωρίς να κάνουμε κατατμήσεις σε δρόμους, όπως είναι ο ΒΟΑΚ, όπως είναι η Πατρών-Πύργου. 

Δεν θεωρούμε, λοιπόν, ότι αυτό έχει αιτιώδη συνάφεια ποινικά, αιτιώδη σύνδεσμο ποινικά. Αυτό είναι μια άποψη δική μας που θεωρώ ότι είναι και η σωστή νομικά άποψη. Από εκεί και πέρα, όλα τα αξιολογεί στο τέλος της ημέρας η Δικαιοσύνη. Αλλά μην βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα και μην θεωρούμε ότι βγαίνουν από πριν αποφάσεις. Το ξαναλέω, αποδίδονται κατηγορίες σε αυτούς που έχουν αποδοθεί, ακολουθείται μια διαδικασία και στο τέλος της ημέρας βγαίνουνε τα συμπεράσματα.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όσον αφορά τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, σήμερα το πρωί, αφενός είπε πως οργίζεται για όσους μιλούν για «μπάζωμα» και ακούμε τον Σύλλογο και την Πρόεδρο του Συλλόγου και τα μέλη του Συλλόγου των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών να μιλούν για «μπάζωμα», άρα με ποιους οργίζεται ο Πρωθυπουργός; Και μια απορία όσον αφορά τα λεγόμενά του. Αναφορικά με τις θεωρίες συγκάλυψης και το «μπάζωμα», είπε ο Πρωθυπουργός ότι «βρέθηκα στον τόπο της τραγωδίας την επόμενη μέρα, ήταν ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει στη ζωή μου. Ήξερα ότι πρέπει να στερεοποιηθεί το έδαφος, να πάνε οι γερανοί να βρουν σορούς στα συντρίμμια». Ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, όταν ήταν επιτόπου, ότι θα ακολουθεί η διαδικασία για την οποία συζητάμε έναν χρόνο μετά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ερώτημα πρώτο. Ο Πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη, λίγα δευτερόλεπτα ή πριν ή μετά -καλό είναι να την βλέπουμε όλη την απάντηση και όχι να παίρνουμε αποσπασματικά ένα μέρος- είπε ότι «σκύβουμε το κεφάλι με σεβασμό στους συγγενείς». Άρα, διαχώρισε τους συγγενείς. Δεν είναι καλό να δημιουργούμε εντυπώσεις. Είπε ότι οργίζεται και θεωρώ ότι ήταν και επιεικής με αυτούς οι οποίοι καλλιεργούν, διακινούν fake news πάνω στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων. Και μάλιστα, έγινε και επερώτηση στη συνέντευξη και το εξειδίκευσε κιόλας. Τα συγκεκριμένα ψέματα έχουν διακινηθεί από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους και βέβαια τα έχουν υιοθετήσει και άλλοι πολιτικοί χώροι. Είναι εκεί, ξέρετε, που ενώνονται τα άκρα. Και μαζί λαϊκίζουν με τον χειρότερο τρόπο. Το έχουμε δει πολλές φορές αυτό να συμβαίνει στη χώρα. Αλλά, όχι, όσο κι αν θέλουν κάποιοι να χτίσουν ένα τέτοιο αφήγημα, ουδέποτε επετέθη, ούτε θα το κάνει ποτέ ο Πρωθυπουργός στους συγγενείς των θυμάτων. Ξέρετε, ο εν ενεργεία Πρωθυπουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε επιτίθεται σε συγγενείς θυμάτων -το έχουμε δει να γίνεται αυτό από άλλη πολιτική ηγεσία του τόπου παλαιότερα- ούτε στήνει επικοινωνιακά σόου, ούτε προσπαθεί να χρησιμοποιήσει, να εργαλειοποιήσει μια τραγωδία για αποκόμιση πολιτικού οφέλους. Τώρα, ο Πρωθυπουργός απάντησε κάτι που έχουν απαντήσει όλοι. Όλο αυτό χτίζεται πάνω σε έναν μύθο που προσπάθησε να καλλιεργήσει ένα συγκεκριμένο μέλος της Αντιπολίτευσης, όπως είπα πριν, για το «μπάζωμα» που λέτε. Εκρίθη υπηρεσιακώς, το είπε επί λέξει και ο Πρωθυπουργός σήμερα, ότι έπρεπε να έρθουν γερανοί να σηκώσουν τα βαγόνια για να δουν αν υπάρχουν και άλλοι συμπολίτες μας, συνάνθρωποί μας, οι οποίοι είχαν χάσει τη ζωή τους και να εξαντληθούν και οι πιθανότητες έρευνας. Και μάλιστα, αν θυμάστε εκείνες τις ημέρες, κάποιους τους έδωσαν να διακινήσουν άλλα fake news, ότι «κρύβεται ο αριθμός», ότι «τι μας κρύβουν» και τα λοιπά. Εκρίθη, λοιπόν, υπηρεσιακώς -ορθώς θεωρώ, δεν είμαι ο δικαστής εγώ να το κρίνω- ότι έπρεπε να γίνει η συγκεκριμένη διαδικασία. Αυτό είναι κάτι, το οποίο έγινε υπηρεσιακά. Δεν δόθηκε εντολή από κανέναν από την Κυβέρνηση, ούτε προφανώς από τον Πρωθυπουργό, ούτε από κανέναν Υπουργό -που επίσης αδίκως διάφοροι Υπουργοί έχουν στοχοποιηθεί και έχουν κατηγορηθεί, ενώ απουσίαζαν από τις συγκεκριμένες συσκέψεις. Και όλα αυτά, πιστέψτε με, έχουν ερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη και υπάρχουν και σχετικές καταθέσεις. Δεν γνωρίζω το περιεχόμενό τους, αλλά κάποιοι εξ αυτών έχουν μιλήσει και δημοσίως. Αυτή είναι η θέση μας για το συγκεκριμένο θέμα και πάντοτε, με σεβασμό στη Δικαιοσύνη και στα τελικά της πορίσματα, αυτή θεωρούμε ότι είναι και η σωστή θέση.