Ντοκουμέντο για τους προβληματικούς χειρισμούς του Βέλγου ανακριτή στο QatarGate...

0


 Μαρία Ψαρά

 
«Ο Παντσέρι λέει ψέματα». Αυτό και πολλά άλλα παραδέχεται σε μυστική συνομιλία που βγαίνει σήμερα στο φως ο Βέλγος επιθεωρητής, δεξί χέρι του πρώην δικαστή στην υπόθεση «QatarGate» Μισέλ Κλεζ. Στη συνομιλία που έχει καταγράψει ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, καταγράφονται οι προβληματικοί χειρισμοί του Κλεζ – που παραιτήθηκε από την  υπόθεση όταν αποκαλύφθηκε ότι ο γιος του είχε εταιρία με γιο εμπλεκόμενης με την υπόθεση και σήμερα είναι υποψήφιος βουλευτής στο Βέλγιο...


Στη συνομιλία που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτονται πτυχές της υπόθεσης που σοκάρουν σε σχέση με το χειρισμό της φερόμενης ως μεγαλύτερης υπόθεσης διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως ότι ο δικαστής ήταν εξαρχής μεροληπτικός, ότι υπήρξαν κακοί χειρισμοί του φακέλου που δεν επέτρεπαν στους κατηγορούμενους να υπερασπίσουν τον εαυτό τους, αλλά και παραβίαση του δικαστικού συστήματος στο Βέλγιο.

Σήμερα νωρίς το πρωί, με μια συνοδευτική επιστολή που εξηγεί τα νέα ντοκουμέντα, ο δικηγόρος του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, Πιερ Μονβίλ ενημέρωσε την Εισαγγελία Βελγίου και όλα τα εμπλεκόμενα μέλη (κατηγορουμένους και συνηγόρους) ότι τα έγγραφα αυτά θα χρησιμοποιηθούν «προς υποστήριξη των επιχειρημάτων που αποσκοπούν στην ακύρωση της διαδικασίας». Όπως εξηγεί, πρόκειται για μία καταγραφή από τον πελάτη του μίας συνομιλίας που είχε με ανακριτή στις 3 Μαΐου 2023.

Τρία είναι τα αρχεία που παρέδωσε ο δικηγόρος. Το πρώτο αρχείο αντιστοιχεί στην αρχική εγγραφή (σε μορφή βίντεο). Το δεύτερο είναι ένα βίντεο μοντάζ που έχει παραχθεί από τον Τζιόρτζι, το οποίο περιλαμβάνει υπότιτλους. Και μαζί, ένα επεξηγηματικό κείμενο ως προς τις στις συνθήκες υπό τις οποίες συλλέχθηκαν τα στοιχεία.

Σύμφωνα με το δικηγόρο, o ανακριτής είχε διαταχθεί παρακολούθηση στο διαμέρισμα όπου ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι τελούσε υπό κράτηση υπό ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι). Οι ερευνητές ενημερώθηκαν στις 26 Απριλίου 2023 για μια εμπιστευτική συνομιλία μεταξύ του κ.Τζιόρτζι και του δικηγόρου του και κατάλαβαν ότι είχε ετοιμάσει σημειώσεις απαραίτητες για την υπεράσπισή του, και ότι έκρινε ότι δεν ήταν ακόμη σε θέση να τα κοινοποιήσει στις δικαστικές αρχές κατά τη διάρκεια ακρόασης που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη ημέρα.

Στις 27 Απριλίου 2023 ο Τζιότζι έδωσε κατάθεση στις εγκαταστάσεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Την ίδια ώρα, ο επιθεωρητής και δύο αστυνομικοί εκτέλεσαν ένταλμα έρευνας από τον δικαστή Μισέλ Κλεζ στο διαμέρισμά του. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε παρουσία των γονιών του Φρ. Τζιόρτζι, στόχευσε στο φορητό υπολογιστή του κ. Τζιόρτζι, στο οποίο είχε καταχωρήσει τις υπερασπιστικές του σημειώσεις.

Όμως λίγες μέρες μετά, στις 3 Μαΐου 2023, ο ίδιος επιθεωρητής εμφανίστηκε χωρίς προειδοποίηση στο διαμέρισμα του Τζιόρτζι για να επιστρέψει το κινητό που είχαν παρακρατήσει οι ανακριτές κατά την ακρόασή του στις 27 Απριλίου 2023. Ο Τζιόρτζι αναστατώθηκε που ο επιθεωρητής εμφανίστηκε χωρίς προειδοποίηση στο διαμέρισμά του και κατέγραψε τη συνομιλία τους με το κινητό του σε μορφή βίντεο.

Ακολουθεί το ντοκουμέντο:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)