Ψίχουλα...

0

 
...χαρακτηρίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για τους αγρότες...

Όπως και οι αγρότες έτσι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πείστηκαν απ' τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός στη Βουλή για να κατευνάσει το αγροτικό κίνημα που βρίσκεται σε αναβρασμό. 


Με... ανακοινώσεις τους και δηλώσεις τους συγκλίνουν πως πρόκειται για ψίχουλα και κοροϊδία.

ΣΥΡΙΖΑ: Κοροϊδία τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

«Κοροϊδία» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στη Θεσσαλονίκη στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της 30ης Agrotica.

«Δυστυχώς, δεν είχαμε απαντήσεις ούτε σήμερα στα μεγάλα ερωτήματα και τις αγωνίες του αγροτικού κόσμου. Δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τους αγρότες, πρέπει να μιλάμε πολύ πιο σοβαρά», είπε ο κ.Φάμελλος και πρόσθεσε πως για το κόμμα του «ο πρωτογενής τομέας έχει μεγάλη σημασία. Είναι εθνική υπόθεση. Μας ανησυχούν τα φαινόμενα της ερήμωσης της υπαίθρου, το δημοσιογραφικό».

Το μέλος Πολιτικής Γραμματείας, υπεύθυνη αγροτικού τομέα, Ολυμπία Τελιγιορίδου, συμπλήρωσε πως τα «προβλήματα που βιώνουν οι αγρότες μας δεν αφορούν μόνο τους ίδιους, αλλά αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, καθώς όλοι είμαστε καταναλωτές, και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστούν φαινόμενα με φτώχεια στο χωράφι και ακρίβεια στο ράφι».

Η κ.Τελιγιορίδου στάθηκε στις οκτώ προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που ανακοίνωσε ο πρόεδρος, Στέφανος Κασελάκης, λέγοντας πως βασικός στόχος είναι η «δυνατότητα της αξιοπρεπούς διαβίωσης του αγροτικού κόσμου, με παραμονή στον τόπο του και η δυνατότητα των καταναλωτών να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και με προσιτές τιμές προϊόντα».

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που είχε θέμα «Νομοθετική πρωτοβουλία για τους συνεταιρισμούς» παρουσιάστηκε από τον Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή και Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, «η αξία του συνεργατισμού» και η δυνατότητα άσκησης νέων πολιτικών στην ύπαιθρο με ένα νέο μοντέλου συνεταιρισμού.

«Μια σοβαρή αγροτική πολιτική προϋποθέτει στόχους και τι μοντέλα παραγωγής θέλουμε. Επειδή, θεωρούμε, ότι το παραγωγικό μοντέλο πρέπει να έχει ως κυρίαρχη βάση το συνεργατισμό, σήμερα είναι η αρχή πρωτοβουλιών με συγκεκριμένες πλέον προτάσεις, οι οποίες προήχθησαν από διάλογο που κάναμε με όλο τον αγροτικό κόσμο», είπε ο κ.Κόκκαλης. Ανέφερε πως η νομοθετική πρωτοβουλία θα μπει σε δημόσια διαβούλευση, καθώς «η πρόταση νόμου επιδιώκει να λύσει προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους συνεταιρισμούς και να δώσει μια πνοή σε αυτό που λέγεται οργάνωση των παραγωγών».

ΚΚΕ: «Περσινά ξινά σταφύλια» 

«"Περσινά ξινά σταφύλια", αποτελούν οι δήθεν "εξαγγελίες" για τους αγρότες, αφού όσα επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός, τα έχουν ήδη εξαγγείλει οι υπουργοί του και είναι αυτά ακριβώς που έχουν βγάλει τους αγρότες στους δρόμους» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης απαίτησε από τους αγρότες να συμβιβαστούν με τα στενά όρια του δημοσιονομικού χώρου και "του εφικτού" τα οποία βέβαια καθορίζονται από τα συμφέροντα του κεφαλαίου και την ΕΕ και έχουν φέρει γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους σε δυσκολία επιβίωσης.

Γι' αυτό άλλωστε η απάντησή του στα δίκαια αιτήματα των αγροτών για μείωση του κόστους παραγωγής και αφορολόγητο πετρέλαιο ήταν τα ψίχουλα των 82 εκατομμυρίων για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για 300 χιλιάδες αγρότες, τα οποία δεν είναι ούτε το 1/3 της επιστροφής που παίρνουν μια χούφτα εφοπλιστές.

Σε ό,τι αφορά τις "εξαγγελίες" για το ρεύμα αυτές είναι "αέρας κοπανιστός" για τους αγρότες, γιατί το μόνο που εξυπηρετούν είναι η αύξηση των πωλήσεων των εταιρειών φωτοβολταϊκών.

Προσπαθώντας μάλιστα, για άλλη μια φορά, να κινητοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, υποστηρίζοντας δήθεν ότι πληρώνει ο λαός, για να παίρνουν αποζημιώσεις οι αγρότες μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, απέκρυψε ότι τον προϋπολογισμό τον "αρμέγουν" τα μονοπώλια και όχι οι βιοπαλαιστές αγρότες που παίρνουν ψίχουλα για αποζημιώσεις και οι οποίοι συνεισφέρουν στον ΕΛΓΑ με 170 εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Την ίδια ώρα χρησιμοποίησε με θράσος την άνοδο της τιμής στο πρόβειο γάλα και απέκρυψε ότι εξαιτίας του κόστους παραγωγής κερδοσκοπούν οι μεγαλέμποροι και βιομήχανοι των τροφίμων με τις απλησίαστες τιμές στα ράφια των super market. Για τις καθυστερήσεις, στην καταβολή της κρατικής αρωγής, ούτε λίγο ούτε πολύ, έριξε την ευθύνη στους ίδιους τους αγρότες, ότι δεν "φτιάχνουν τους φακέλους τους"».

«Τα όσα δε είπε ο πρωθυπουργός για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας μόνο ως πρόκληση μπορούν να χαρακτηριστούν για τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς σε πόλεις και χωριά της περιοχής, που ακόμα δεν έχουν πάρει ούτε τις πενιχρές αποζημιώσεις, που βιώνουν καθημερινά προβλήματα λόγω της μη αποκατάστασης και με το φόβο για μια νέα καταστροφή» επισημαίνει το ΚΚΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του:

«Οι βιοπαλαιστές γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι ένα δρόμο έχουν: Την οργάνωση και συνέχιση του αγώνα για ουσιαστικές απαντήσεις στα δίκαια αιτήματά τους για την επιβίωσή τους. Στο πλευρό τους βρίσκονται εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές αυτοασπαχολούμενοι, οι πληγέντες από τις καταστροφές. Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα και τις μορφές του αγώνα τους και σταθερά βρίσκεται στο πλευρό τους».

Νέα Αριστερά: Ούτε τους αγρότες έπεισε, ούτε καθησύχασε τους πολίτες της Θεσσαλίας
«Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να μετατρέψει την απάντηση του στην ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση σε σόου που θα του έδινε διέξοδο από την δίκαιη οργή του αγροτικού κόσμου», αναφέρουν πηγές της Νέας Αριστεράς, σχετικά με την πρωινή συζήτηση στη Βουλή.

Προσθέτουν ότι «αυτό το έκανε υποτιμώντας την Θεσσαλία, την αποκατάσταση των πληγέντων, την θωράκιση της και το αναγκαίο στρατηγικό σχέδιο μακράς πνοής». Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν ότι «όπως φαίνεται όμως, ούτε τους αγρότες στα μπλόκα έπεισε, ούτε καθησύχασε τους πολίτες της Θεσσαλίας». Αναφέρουν ως προς αυτό ότι εκπρόσωποι των αγροτών χαρακτηρίζουν ως «ψίχουλα» και «εμπαιγμό» τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, «θα κρατήσει ψηλά το θέμα της Θεσσαλίας, όπου σύντομα θα ξαναβρεθεί και φυσικά το ζήτημα των αγροτικών διεκδικήσεων που θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης του στην Θεσσαλονίκη και στην έκθεση Agrotica».

Σε ανάρτησή του στο X ο επικεφαλής της Κ.Ο. Αλέξης Χαρίτσης σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Θα περίμενα να ακούσω μια ομιλία στην οποία θα παρουσιαστεί επιτέλους ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο και στο ζήτημα των αποζημιώσεων και της αποκατάστασης των ζημιών και στο ζήτημα του στρατηγικού σχεδιασμού θα είχε αρχή, μέση και τέλος. Image removed.Η αγωνία των κατοίκων είναι πώς και αν, η περιφέρεια της Θεσσαλίας - ο «σιτοβολώνας της Ελλάδας» - θα μπορέσει να ορθοποδήσει μετά την απόλυτη καταστροφή. Πώς και αν θα αντιστραφούν οι τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες που υπονομεύουν όχι μόνο τις τρέχουσες, αλλά και τις μελλοντικές συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων της Θεσσαλίας. Image removed.Η κλιματική αλλαγή, η #κλιματική #κρίση δεν είναι έννοιες αφηρημένες για να τις χρησιμοποιούμε ως δικαιολογίες όταν μας βολεύει, για να καμουφλαριστεί η ανεπάρκεια ή η κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού. Είναι μια νέα, μια σκληρή και αναντίρρητη πραγματικότητα που απαιτεί εγρήγορση και ολιστική #στρατηγική».


Κωνσταντοπούλου: Ψίχουλα όσα ακούστηκαν στη Βουλή

«Οι αγρότες όλης της χώρας έχουν ξεσηκωθεί ζητώντας τα αυτονόητα, αυτά που είναι εγγυημένα στις περισσότερες πολιτισμένες χώρες όπου οι αγρότες και πάλι ξεσηκώνονται για περισσότερα», τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία επισκέφθηκε αγρότες στον Πλατύκαμπο και το Στεφανοβίκειο.

«Οι Έλληνες αγρότες αντιμετωπίζουν τρομακτικά προβλήματα στην επιβίωσή τους, οι τιμές των ζωοτροφών, του ρεύματος, του πετρελαίου, του νερού, γενικά το κόστος για τις καλλιέργειές τους είναι αβάσταχτο και έτσι δεν μπορούν να επιβιώσουν. Αυτά που σήμερα ακούστηκαν από τον πρωθυπουργό είναι στην κυριολεξία, ψίχουλα, μία ελάχιστη, μηδαμινή αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, την ώρα που η ακρίβεια μαστίζει όλη την κοινωνία, οι τιμές έχουν εκτιναχθεί και δεν τους δίνει λύση η κυβέρνηση και η πολιτεία για τα πρακτικά προβλήματα», επισημαίνει η κυρία Κωνσταντοπούλου.

«Εδώ στη Θεσσαλία υπάρχουν πάμπολλοι αγρότες που είναι πλημμυρισμένες οι καλλιέργειές τους, που πηγαίνουν με βάρκες στα χωράφια τους, που δεν έχουν λύση για την άρδευση και παρολα αυτά ακούν εντελώς προσχηματικές υποσχέσεις και εξαγγελίες. Τα προβλήματα δεν λύνονται με επικοινωνιακή πολιτική», καταλήγει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)