Έγκλημα στα Τέμπη: Εντολή για διενέργεια νέας πραγματογνωμοσύνης για το βενζόλιο

0


 Εντολή για τη διενέργεια νέας πραγματογνωμοσύνης σχετικά με τον εντοπισμό της χημικής ουσίας βενζόλιο στα συντρίμμια του δυστυχήματος, πρόκειται να δώσει το επόμενο χρονικό ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά και το θόρυβο που προκλήθηκε από την πραγματογνωμοσύνη του τεχνικού συμβούλου των συγγενών θυματων της τραγωδίας για τα Τέμπη, Βασίλη Κοκοτσάκη, η οποία παραδόθηκε στην Εισαγγελία Λαρίσας με αφορμή τις διαπιστώσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους . Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ανακριτής Μπακαΐμης επιθυμεί τη διενέργεια και νέας πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το αν δικαιολογείται ή όχι η ύπαρξη των χημικών ουσιών που εντόπισε κατά την έρευνα που έκανε.

Ο κ. Κοκοτσάκης επιβεβαίωσε σε τεχνική έκθεση που συνέταξε την ύπαρξη ξυλόλιου, τολουόλιου, προπάνιου, βουτάνιου σε αντικείμενα ανθρώπων που επέβαιναν στο μοιραίο τρένο.

Ο ίδιος μάλιστα, μιλώντας στο Documento, υποστήριξε ότι τα υλικά αυτά (ξυλόλιο, τολουόλιο, βενζόλιο) «χρησιμοποιούνται στη νοθεία των καυσίμων», καθώς επίσης και ότι πραγματογνώμονες του δημοσίου παρέκαμψαν τα επικίνδυνα στοιχεία με εκρηκτικές ιδιότητες.

Επίσης ο κ. Κοκοτσάκης υποστήριξε ακόμη ότι «το ξυλόλιο, το τολουόλιο και το βενζόλιο… ήταν στα ίδια ακριβώς έγγραφα του Γενικού Χημείου του Κράτους από τα τέλη Μαρτίου του 2023». Ωστόσο, «οι πραγματογνώμονες που είχε ορίσει η ανακριτική αρχή είδαν μόνο το πιο ακίνδυνο από τα υλικά αυτά –ήταν και δικαιολογημένο να υπάρχει–, το έλαιο σιλικόνης. Σε αυτό απέδωσαν το φαινόμενο, κάτι που από την πρώτη στιγμή αμφισβητήσαμε και παραξενευτήκαμε γιατί δεν ασχολήθηκαν με όσα υπήρχαν στο πόρισμα του Γενικού Χημείο του Κράτους.

Υπενθυμίζεται πως ο εντοπισμός της χημικής ουσίας ξυλόλιο στην εμπορική αμαξοστοιχία είχε πραγματοποιηθεί από την Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών. Ως αποτέλεσμα οι συγγενείς των θυμάτων ζήτησαν να πραγματοποιηθεί έλεγχος στο σημείο. Κάτι που θα έπρεπε βέβαια να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή και όχι 7 μήνες και 28 μέρες από το τραγικό δυστύχημα.

Σε δήλωσή της στο documentonews.gr μία εκ των δικηγόρων που έχουν αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση συγγενών θυμάτων της τραγωδίας, η δικηγόρος Χριστίνα Μητρονάτσιου υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για πολυπαραγοντικό δυστύχημα, στο οποίο η ευθύνη των εμπλεκομένων, όσο περίεργο και να ακούγεται φαίνεται να επικρεμάται από μία λεπτή κλωστή, αφού μέχρι και σήμερα η απόδοση ευθυνών μετακυλίεται μεταξύ ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ». Η ίδια μάλιστα εκφράζει την εμπιστοσύνη της στους χειρισμούς του ειδικού Εφέτη Ανακριτή, Σωτήριο Μπακαΐμη.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)