Η αγωνία των οπαδών της αριστείας...

0


 Οι οπαδοί της αριστείας εξανίστανται με το χαμηλό επίπεδο των φοιτητών στα δημόσια πανεπιστήμια και ζητούν να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο η πρόσβαση σε αυτά. Όπως και έγινε, με την ελάχιστη βάση εισαγωγής η οποία πετά εκτός πανεπιστημίων περίπου 20 χιλιάδες παιδιά τον χρόνο...

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υποστηρίζουν με φανατισμό τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πού, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Πιερρακάκη, θα μπαίνει κάποιος στην ιατρική σχολή με βαθμό 8 στις Πανελλήνιες εξετάσεις, όταν στα δημόσια πρέπει να γράψει τουλάχιστον 18. Μοιάζει αντιφατικό αλλά δεν είναι.

Οι άνθρωποι αυτοί, όταν μιλούν για αριστεία, εννοούν το ταξικό προνόμιο – όσοι διαθέτουν χρήματα είναι ντε φάκτο άριστοι και πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αγοράζουν το εμπόρευμα εκπαίδευση και τα προνόμια που συνεπάγεται. Η στέρηση αυτού του δικαιώματος συνιστά άρνηση της ελευθερίας τους.

Αντίθετα, εκείνοι που δεν έχουν χρήματα, για να έχουν πρόσβαση στα ίδια αγαθά που απολαμβάνουν οι πλούσιοι (που δεν τους χαρίστηκαν, τα αγόρασαν με τα λεφτά τους) πρέπει να μοχθήσουν, να αποδεικνύουν διαρκώς την «αξία» τους σε αλλεπάλληλες σκληρές εξετάσεις και δοκιμασίες. 

Διαφορετικά όλα ισοπεδώνονται, η ισχύς του χρήματος κατακρημνίζεται και αμφισβητούνται τα προνόμια και η κοινωνική ιεραρχία που δημιουργεί. 

Αν οι φτωχοί απολαμβάνουν όσα και οι πλούσιοι τότε τι αξία έχει ο πλούτος; Όχι φίλε μου, αν δεν έχεις λεφτά πρέπει να «ματώσεις» για να γευτείς αυτά που γεύομαι εγώ που τα έχω!

Η αγωνία των οπαδών της αριστείας δεν αφορά την ποιότητα της εκπαίδευσης, ούτε τις ικανότητες των αποφοίτων των δημόσιων πανεπιστημίων. Η αγωνία τους είναι να διατηρήσουν την αξία του πλούτου τους, να μην υποτιμηθεί από την πρόσβαση των μαζών στα ίδια αγαθά που εξασφαλίζει σε εκείνους. 

Η αριστεία εδώ δεν είναι παρά μια μετωνυμία της αξίας του χρήματος, της μόνης αξίας που αναγνωρίζει ο καπιταλισμός. Και ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος των κατόχων χρήματος; Ο πληθωρισμός! 

Να μπει για παράδειγμα, όλη αυτή η φτωχή πλέμπα στα πανεπιστήμια, που θα «όφειλαν» να είναι μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν, και να τα «απαξιώσει».


Dimitris Tsirkas (FB)

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)