Το μυστήριο πίσω από τους κύκλους που βρίσκονται στη Σαχάρα: Οι θεωρίες συνομωσίας και τα περίεργα μοτίβα (vid)

0

Η έρημος Σαχάρα, γνωστή για τα αχανή και άγονα τοπία της, κρύβει εδώ και καιρό μυστήρια που προβληματίζουν επιστήμονες. Μεταξύ αυτών είναι και οι αινιγματικοί κύκλοι που βρίσκονται διάσπαρτοι στην έκτασή της. Πρόσφατες έρευνες έχουν ρίξει φως στην προέλευσή τους, η οποία ανάγεται σε τεχνικές σεισμικής διασκόπησης που χρησιμοποιήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Αυτοί οι κύκλοι, που αρχικά θεωρούνταν ότι ήταν ένα σφάλμα δορυφορικής απεικόνισης, είναι στην πραγματικότητα φυσικά σημάδια στο έδαφος της ερήμου, που είναι σταθερά ορατά σε πολλαπλές εικόνες επί σειρά ετών.

Οι κύκλοι είναι απομεινάρια μιας παλαιότερης μεθόδου σεισμικής διασκόπησης που χρησιμοποιούσε εκρήξεις δυναμίτη αντί για σύγχρονα μηχανήματα δόνησης. Η αποκάλυψη αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις οντότητες που ήταν υπεύθυνες για τη δραστηριότητα αυτή και το συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο εκτέλεσής της. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι πιθανότατα πραγματοποιήθηκαν από υπαλλήλους του γαλλικού CREPS (Centre de Recherches et d'Exploitation Pétrolière Sahariennes), που ασχολούνταν με την εξερεύνηση πετρελαίου στα τέλη της δεκαετίας του 1950.


Σε αντίθεση με ορισμένες πεποιθήσεις, τα χαρακτηριστικά αυτά δεν είναι σεισμικές συστοιχίες που χρησιμοποιούνται συνήθως στη σύγχρονη εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο ισχυρισμός αυτός προέρχεται από έναν από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον κόσμο σε θέματα σεισμικής απεικόνισης, γεγονός που εμβαθύνει περαιτέρω την ίντριγκα γύρω από αυτούς τους σχηματισμούς.

Η απόφαση να πραγματοποιηθεί φυσική επίσκεψη στην περιοχή, καταγράφοντας την περιοχή μέσω κινηματογράφησης, υπογραμμίζει τον απαραίτητο ρόλο της έρευνας από πρώτο χέρι στην επίλυση τέτοιων μυστηρίων. Η παρουσία παλαιών κουτιών σαρδέλας, που χρονολογούνται από την ίδια εποχή, επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι οι κύκλοι αυτοί ήταν αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων ενός συνεργείου εξερεύνησης πετρελαίου.

Οι Γάλλοι υπάλληλοι της CREPS, όπως φαίνεται, χρησιμοποιούσαν ένα δίκτυο υπόγειων εκρήξεων δυναμίτη τοποθετημένων σε κυκλικά μοτίβα για την αναζήτηση αποθεμάτων πετρελαίου. Αυτή η τεχνική, που αποτελεί πλέον κατάλοιπο του παρελθόντος, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στη Σαχάρα, μετατρέποντας αυτούς τους κύκλους σε ιστορικά αποτυπώματα της ανθρώπινης προσπάθειας σε ένα από τα πιο αφιλόξενα περιβάλλοντα του κόσμου.

Παρά τις ανακαλύψεις αυτές, η πλήρης ιστορία πίσω από τους κύκλους της Σαχάρας παραμένει εν μέρει καλυμμένη από μυστήριο, αφήνοντας χώρο για περαιτέρω εικασίες και έρευνα.Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)