Θέλει αλλοίωση του εκλογικού σώματος...

0


 Με την προ λίγων ημερών δήλωσή του στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» (29.12.2023), ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε να ...επιβεβαιώσει ότι η βασική του στόχευση από το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο σε αποδήμους και εντός επικρατείας εκλογείς (έστω σε πρώτο στάδιο σε επίπεδο ευρωεκλογών και δημοψηφισμάτων), το οποίο θα βρίσκεται στη διαβούλευση μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, είναι βέβαια η ολοκλήρωση του γνωστού σχεδίου του ίδιου και της Δεξιάς με στόχο την αλλοίωση του εκλογικού σώματος στη χώρα μας μέσω της λεγόμενης ψήφου των ομογενών.


Δηλαδή μέσω της ψήφου ενός απροσδιόριστου αριθμού δυνητικών εκλογέων (που δεν έχουν σχέση με εκείνους που έφυγαν από τη χώρα μας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης), με μακρινή καταγωγή από Ελληνες γονείς και που ενδεχομένως νιώθουν μια νοσταλγία για την Ελλάδα, την οποία όμως δεν γνωρίζουν στ’ αλήθεια και δεν έχουν κανέναν βιοτικό δεσμό μαζί της.

Με την επιστολική ψήφο, λοιπόν, και την άρση όλων των πρακτικών δυσκολιών των αποστάσεων που πρέπει να διανύσουν όσοι ψηφίζουν στο εξωτερικό με φυσική παρουσία, ο πραγματικός στόχος του πρωθυπουργού δεν είναι να διευκολυνθούν οι Ελληνες του εξωτερικού, που πράγματι έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα μας και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, αλλά (μετά την πρόσφατη άρση όλων των περιορισμών για το ποιοι ψηφίζουν από τη χώρα που βρίσκονται) να κάνει θελκτική τη διαδικασία της ψήφου σε πολίτες άλλων χωρών με καταγωγή πολλών γενεών από τη δική μας, προκειμένου να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους (όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Ιθαγένειας) και έτσι να επηρεάζεται αισθητά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι απευθύνεται «σε όλους εσάς. Τους Ελληνες, που αν και ζείτε και δημιουργείτε έξω από τα σύνορα της χώρας, αποτελείτε αναπόσπαστο κομμάτι της. Πρεσβευτές της μητέρας-πατρίδας στα κράτη όπου προκόβετε. Γέφυρες επικοινωνίας με τους λαούς τους. Και ζωντανά κύτταρα του Ελληνισμού, που τιμάτε τις ρίζες του προβάλλοντας παντού τις αξίες του», για να προσθέσει ότι «οι σχέσεις με τους απόδημους ήταν, είναι και θα είναι προτεραιότητα της Πολιτείας. Με πιο πρόσφατη πρωτοβουλία, την άρση όλων των εμποδίων στη συμμετοχή των εκτός Ελλάδας ψηφοφόρων στις εκλογές. Και, κυρίως, την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου ήδη από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ωστε όλοι να έχουν φωνή για όσα συμβαίνουν στον τόπο χωρίς έξοδα και ταλαιπωρία», ενώ αναφερόμενος στη «Διασπορά μας», είπε ότι «θα παραμείνουμε σταθεροί αρωγοί της, τιμώντας την ανεκτίμητη συμβολή της στην εθνική διαδρομή προς την πρόοδο».

Για την ολοκλήρωση του παραπάνω σχεδίου του, ο πρωθυπουργός αξιοποιεί πλέον και την αναπάντεχη για τον ίδιο ευκαιρία που έχει παρουσιαστεί μπροστά του μετά την πλήρη μεταστροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τη νέα της ηγεσία στο θέμα της ψήφου των ομογενών. Την ίδια ώρα το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο δέχεται ήδη έντονη κριτική για διάφορα ζητήματα αναφορικά με τα όσα περιλαμβάνει. Κάτι που αναμένεται το επόμενο διάστημα να προκαλέσει αντιπαραθέσεις...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)