Δεν αναγνωρίζουν τα στοιχεία για τα εργατικά δυστυχήματα...

0


 Ακόμα και τα συντριπτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη δραματική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων αλλά και τον ακριβή ...αριθμό των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους την τελευταία διετία αρνήθηκε να αναγνωρίσει ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης.


Απαντώντας στο... περίπου σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Γιώργου Γαβρήλου, ο αρμόδιος υφυπουργός υποστήριξε πως «τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα για το 2022 ήταν 46 και όχι 104 και το 2023 υπολογίζονται περίπου στον ίδιο αριθμό και όχι σε 182». Λίγο αργότερα, επικαλούμενος διαδικαστικές καθυστερήσεις, σημείωσε ότι «δεν έχουμε ακόμη επισήμως ακριβή αριθμό των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων για το 2023».

Η αλήθεια βέβαια αποτυπώνεται στα αδιάσειστα στοιχεία που παρουσίασε την Τρίτη η Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Τεχνικές Επιχειρήσεις και σύμφωνα με αυτά το 2023 κάθε δύο ημέρες ένας εργαζόμενος έχανε τη ζωή του εν ώρα εργασίας, με το μαύρο ρεκόρ να αφορά συνολικά 179 εργαζόμενους.

«Για ακόμη μια φορά αποκαλύπτονται η αλαζονεία και η αναλγησία της κυβέρνησης για την προστασία της ζωής των εργαζομένων. Είτε η κυβέρνηση τελικά αποδεχθεί τα στοιχεία είτε όχι, η ζοφερή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους δεν αλλάζει κι αυτό γιατί έχει αφήσει ανεξέλεγκτες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, έχει δομήσει μια εργασιακή ζούγκλα» σημείωσε ο βουλευτής Αργολίδας και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., προσθέτοντας ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας δεν αναγνωρίζουν το θλιβερό ρεκόρ εργατικών ατυχημάτων που κατέγραψε η ΟΣΕΤΕΕ.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζήτησε την επαναφορά της Επιθεώρησης Εργασίας στο υπουργείο Εργασίας ως Γενικής Γραμματείας, όπως επίσης και να ενισχυθεί το πλαίσιο για την ηθική δικαίωση των συγγενών που μένουν πίσω, την ενδελεχή εξέταση των συνθηκών των ατυχημάτων, τη δημοσίευση των πορισμάτων και των επιβληθέντων προστίμων, την επίσπευση της διαδικασίας αποζημίωσης, την ενίσχυση του επιδόματος και την προκαταβολή βοηθητικού ποσού για την άμεση ανακούφιση και επιβίωση των πληγεισών οικογενειών..

Ανδρέας Πετρόπουλος

Η ΑΥΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)