Γεωργιάδης και Χατζηδάκης έκοψαν «νύχτα» επιδόματα από ανέργους για να τα δώσουν σε άλλες ευάλωτες ομάδες!

0


 Με άδειες τις τσέπες θα βρεθούν ξαφνικά οι άνεργοι σε ολόκληρη την χώρα οι οποίοι καταφέρνουν να επιβιώσουν μέσα από τα επιδόματα που τους δίνει το κράτος. Λίγες ημέρες πριν την υποδοχή της νέας χρονιάς, συγκεκριμένα στις 29 Δεκεμβρίου, ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης και ο νυν υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης έδειξαν την πρωτοφανή αναλγησία τους  «κόβοντας» τρία βοηθήματα προς τους ανέργους.

Ωστόσο, το πρωτοφανές, το οποίο μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μπορούσε να κάνει, είναι ότι τα χρήματα που παίρνουν από την συγκεκριμένη ευαίσθητη κοινωνική ομάδα τα δίνουν σε άλλες!

Το «κόψιμο»

Γεωργιάδης και Χατζηδάκης εξέδωσαν και δημοσίευσαν σε ΦΕΚ την Κοινή υπουργική απόφαση με αριθμό 113582/29.12.2023.


Σε αυτή, θεσμοθετούν την χορήγηση ειδικού βοηθήματος σε θύματα βίας – εμπορίας, άτομα απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες, γυναίκες θύματα έμφυλης ή και ενδοοικογενειακής βίας και γονείς μονογονεϊκής οικογένειας. Παράλληλα, αναφέρεται στην απόφαση πως στο ειδικό βοήθημα για όσους έχουν αποφυλακισθεί θα υπάρξουν αλλαγές στις προϋποθέσεις, την διαδικασία καταβολής και το ύψος.


Αν διαβάσει κανείς λίγο παρακάτω στην ίδια υπουργική απόφαση θα διαπιστώσει ότι  καταργούνται τα Κεφάλαια V έως Χ της υπ’αρ. 30659/31.03.1989 απόφασης του Υπουργού Εργασίας (Β’ 239). Δηλαδή καταργούνται τα επιδόματα που χορηγούνται μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, μετά την τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων και αυτό για την επίσχεση ή διακοπή εργασιών της επιχείρησης/εκμετάλλευσης


Ο ρόλος της ΔΥΠΑ

Με αξιοθαύμαστη γρηγοράδα ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης απέστειλε εσωτερικό έγγραφο σε όλες τις υπηρεσίες ενημερώνοντας μεταξύ άλλων να βγουν από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Οργανισμού οι αιτήσεις για τα επιδόματα που καταργήθηκαν και όσες έχουν γίνει από τις 29 Δεκεμβρίου να απορριφθούν!


Αξίζει να αναφερθεί πως στις 19 Δεκεμβρίου σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΥΠΑ υποβλήθηκε ως γνώμη στο Υπουργείο Εργασίας θέμα που αφορά το ειδικό βοήθημα για τις συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων. Η άποψη της Διεύθυνσης Ασφάλισης και Κοινωνικών Πολιτικών και της Διεύθυνσης Εσόδων και προϋπολογισμού ήταν να καταργηθούν τα εν λόγω επιδόματα γιατί δεν ανταποκρίνονται στο σκοπό τους που είναι η οικονομική στήριξη των ανέργων και η ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ταχύτατα λίγες μέρες αργότερα ήρθε και επίσημα η υπουργική απόφαση για την κατάργησή τους!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)