Παραδοχή Μητσοτάκη...

0


 Στην έμμεση παραδοχή ότι οι ακραίες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα δεν είναι αποτέλεσμα του «εισαγόμενου πληθωρισμού» όπως αναμασά εδώ και δύο χρόνια η... κυβέρνηση, προχώρησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,
αφού όπως είπε, «απαράδεκτο φαινόμενο αντίστοιχα προϊόντα πολυεθνικών να πωλούνται πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης», λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι Μπανανία και ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός». Παρ' όλα αυτά, επιστράτευσε αντιφάσκοντας ξανά το επιχείρημα της «εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης», ανακοίνωσε μέτρα - ασπιρίνες κατά της ακρίβειας.

Όπως είπε στη δήλωσή του κατά τη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ο κ. Μητσοτάκης «ειδική πρόνοια θα υπάρχει για το ζήτημα του βρεφικού γάλακτος όπου είναι παντελώς αδικαιολόγητες οι ακριβότερες τιμές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί θα μπει ένα πλαφόν στο περιθώριο του μικτού κέρδους έτσι ώστε οι τιμές να προσαρμοστούν σε τιμές λογικές με την Ευρώπη επίπεδα με στόχο να διορθώσουμε στρεβλές πρακτικές και να προστατεύουμε τους καταναλωτές».

Παράλληλα έστειλε το μήνυμα στις πολυεθνικές ότι «η Ελλάδα δεν είναι Μπανανία και ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «η ενδυνάμωση της ΔΙΜΕΑ και οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά, δύσκολοι έλεγχοι των βασικών -προϊόντων που αποτελούν το καλάθι του νοικοκυριού μας έχουν βοηθήσει πολύ καλύτερα τους μηχανισμούς της αγοράς και τα νέα μέτρα έχουν ακριβώς ως στόχο να αντιμετωπίσουν χρόνιες στρεβλώσεις που έχουν γίνει δυστυχώς εντονότερες ως αποτέλεσμα της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης και έχουν οδηγήσει στο απαράδεκτο φαινόμενο αντίστοιχα προϊόντα πολυεθνικών να πωλούνται πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης».


Εξηγώντας την νέα παρέμβαση της κυβέρνησης είπε ότι «οι παρεμβάσεις μας στοχεύουν πρωτίστως σε καθαρές τιμές τιμοκαταλόγου περιορίζοντας τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέροντας αντίστοιχα το όφελος στον καταναλωτή. Αφορά προϊόντα ευρείας χρήσης οδοντόκρεμες, καθαριστικά σπιτιού, αφρόλουτρα, σαμπουάν, βρεφικές πάνες, οπωροκηπευτικά ενώ ειδική πρόνοια θα υπάρχει για το βρεφικό γάλα».

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Μας απασχολεί πολύ ως κυβέρνηση η οικονομική επιβάρυνση για τις νέες οικογένειες. Είναι κάτι που το έχουμε αντιμετωπίσει ήδη με σειρά υποστήριξης των νέων οικογένειων. Θυμίζω ότι από το 2019 η κυβέρνηση αυτή θέσπισε εφάπαξ βοήθημα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας. Αυτό βοηθάει πολύ μια οικογένεια με τα πρώτα έξοδα. Έχουμε δρομολογήσει και άλλες πρωτοβουλίες όπως η αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η αύξηση των επιδομάτων παιδιού για δημοσίους υπαλλήλους, η αύξηση της άδειας μητρότητας. Άρα και τα μέτρα που θα εξαγγελθούν στη συνέχεια είναι στο πλαίσιο στήριξης της ελληνικής οικογένειας αντιλαμβανόμενοι πλήρως το βάρος που συνεπάγεται για μια οικογένεια η απόκτηση ενός παιδιού».

Μετά την σύσκεψη για τα μέτρα κατά της ακρίβειας θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τον υπ. Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, για να γίνει εξειδίκευση των μέτρων.


Σκέρτσος: Θα ανακοινωθούν μέτρα για τον καλύτερο ανταγωνισμό στην αγορά


Ο υπουργός Επικρατείας Ά.Σκέρτσος είπε χθες Τρίτη ότι η κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς μέτρα για να τιθασεύσει την ακρίβεια, για την οποία εκτίμησε πως είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για την ελληνική οικογένεια. Τόνισε πως η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει με αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, και είπε ότι σήμερα Τετάρτη θα ανακοινωθούν μέτρα για τον καλύτερο ανταγωνισμό στην αγορά προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες καθαρότερων τιμών, και να λειτουργεί η αγορά όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες...


thepressproject.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)