Μασάζ» και στο βάθος αποχή...

0

 
Ανάμεσα σε συμπληγάδες βρίσκεται ο πρωθυπουργός για το καυτό ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης για τα ομόφυλα... ζευγάρια. 


Ο πρωθυπουργός αναγκάζεται να ανοίξει τη συζήτηση μετά από παλινωδίες μηνών, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι τόσο οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της παράταξής του όσο και η νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνουν περαιτέρω την πίεση, παρά την προσπάθεια να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στο ζήτημα.

Βέβαια, όπως αναφέρει η «Εφ.Συν.» σε σημερινό της ρεπορτάζ, παρά τις διαρροές και την πρώτη τοποθέτηση του πρωθυπουργού μέσω της ΕΡΤ, ο κ. Μητσοτάκης δύσκολα θα δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Τα νούμερα, το μασάζ και το τέχνασμα
Παρά τα ωραία λόγια περί ενημέρωσης και δημόσιου διαλόγου για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, η «Καθημερινή» παρουσιάζει σήμερα ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ που αποτυπώνει τον χάρτη των διαφωνούντων εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., αλλά και τις επιδιώξεις του Μαξίμου και της ηγεσίας του κόμματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο αριθμός των διαφωνούντων ή εκείνων που προσανατολίζονται στην αποχή κυμαίνεται μεταξύ 68 – 78 προσώπων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά, πέρα από το «μασάζ» και την επικοινωνιακή καταιγίδα που ετοιμάζει, να πείσει και εκείνους που προσανατολίζονται να πουν «όχι» να μην εμφανιστούν στην ψηφοφορία στη Βουλή.

Η καταψήφιση του νομοσχεδίου, εξάλλου, από τόσο μεγάλη μερίδα της ΚΟ θα ερμηνευτεί ως σημαντική αποδοκιμασία προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και θα είναι, άλλωστε, πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά δρώμενα της χώρας.

Κοινώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να εμφανιστεί ως προοδευτικός και υπέρμαχος των δικαιωμάτων με τις… πλάτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Εκείνο που μένει να διευκρινιστεί είναι, φυσικά, το θέμα της κομματικής πειθαρχίας και εάν αυτή θα επεκταθεί πέρα από την κοινοβουλευτική ομάδα, δηλαδή και στο υπουργικό συμβούλιο.

Αμετακίνητοι Βορίδης – Πλεύρης
Και όταν λέμε υπουργικό συμβούλιο εννοούμε τον… Μάκη Βορίδη, καθώς είναι από εκείνους που έχουν εκφράσει την ξεκάθαρη αντίθεσή τους προς μια τέτοια ρύθμιση και φυσικά θα είναι εξαιρετικά αρνητικό υπουργός της κυβέρνησης να μην ψηφίζει νομοσχέδιο.

Ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας επανήλθε σήμερα με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, επαναλαμβάνοντας ότι δεν αλλάζει απόψεις.

«Θα πρέπει πρώτα να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και εν συνεχεία να ανοίξει ο σχετικός διάλογος. Δεν βλέπω να αλλάζω άποψη, το ζήτημα έχει πολλές παραμέτρους, είναι σημαντικό να ακουστούν όλες οι απόψεις» είπε ο Μάκης Βορίδης για να συμπληρώσει με νόημα «εγώ δεν βρίσκομαι σε δύσκολη θέση».

Έσπευσε, ωστόσο, να τονίζει «ο πρωθυπουργός δεν σκέφτεται με όρους τακτικισμού. Ούτε έχει δεσμευτεί χρονικά για την εν λόγω ρύθμιση. Ας περιμένουμε τι θα πει και θα τοποθετηθούμε εκ νέου».

Αντιστοίχως, ο Θάνος Πλεύρης εμφανίστηκε κατηγορηματικός υπογραμμίζοντας ότι διαφωνεί με το νομοσχέδιο, αλλά και πως διαφωνεί… γενικώς με οποιαδήποτε παρέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο. 

«Ο πρωθυπουργός θα θέσει το πλαίσιο θα αναπτυχθούν και τα επιχειρήματα. Εγώ διαφωνώ και για τον γάμο, οπότε δεν περιμένω τι παραπάνω ή λιγότερο μπορεί να έχει.

Να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και επ’ αυτού θα τοποθετηθώ και εγώ στον δημόσιο διάλογο. Πρόκειται για ένα θέμα που συνδέεται με θέματα συνείδησης δεν συνδέεται με χάραξη πολιτικής και η διαφωνία μου εκφράζεται με τη μη στήριξη, δεν θα το ψηφίσω» διευκρίνισε.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ανέφερε «διαφωνώ με οποιαδήποτε παρέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο άρα και στην αλλαγή μορφής της οικογένειας, ακόμα και δεν υπήρχε τεκνοθεσία. Αυτά τα θέματα έχουν λυθεί με σύμφωνο συμβίωσης σε απλές μορφές».

Άσκησε, ακόμη, κριτική στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι «λέει: γάμος, υιοθεσία, κατάργηση των όρων άνδρας - γυναίκα στο πλαίσιο του δικαίου μας, επιλογή του γονέας 1 και γονέας 2 (πατέρας – μητέρα κατ’ επιλογή «Γονέας Ι» και «Γονέας ΙΙ»). Λέει δηλαδή στον αστικό κώδικα να μην χρησιμοποιούνται τα έμφυλα, και ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (παρένθετη μητέρα). Η διάταξη όπως τη φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει σε καμία χώρα της ΕΕ. Θέλει να κάνει τη γυναίκα μηχανή παραγωγής τέκνων για να ικανοποιείται το «εγώ» κάποιων για να κάνουν παιδιά».

«Ψήνεται» και ραντεβού με Ιερώνυμο;
Εκτός από το πολιτικό κομμάτι και την πίεση που δέχεται το Μαξίμου από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, σοβαρό θέμα είναι η στάση που θα κρατήσει η Εκκλησία και η ιεραρχία της, δεδομένου ότι έχει εκφράσει την αντίθεσή της στις εξελίξεις αυτές και επηρεάζει, φυσικά, ένα σημαντικό κομμάτι της «γαλάζιας» εκλογικής βάσης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ρωτήθηκε ξανά σήμερα από το OPEN για το νομοσχέδιο και άφησε να εννοηθεί ότι προετοιμάζεται συνάντηση με την πολιτική ηγεσία.

«Ακούμε τόσα πολλά που είμαστε όλοι μπερδεμένοι. Κάποιος θα μιλήσει από την Πολιτεία, περιμένουμε να ακούσουμε ποια είναι η γραμμή που θα ακολουθηθεί και θα πάρουμε μετά θέση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ όταν ρωτήθηκε εάν θα μιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη απάντησε «όλα είναι ανοικτά»...

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)