Έκθεση-«κόλαφος» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Κατρακύλησε η Ελλάδα στον δείκτη διαφθοράς

0


 Οργή και απόγνωση προκαλούν τα απογοητευτικά στοιχεία για την επίδοση της Ελλάδας στον Δείκτη Διαφθοράς 2023, με τη χώρα μας να σημειώνει κατακόρυφη πτώση για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια. Η κατρακύλα της Ελλάδας στην 24η θέση ανάμεσα στα 34 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην 59η ανάμεσα στις 180 χώρες σημειώθηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και πλέον κατατάσσεται στις χώρες που είναι αντιμέτωπες με έντονα προβλήματα διαφθοράς και κρίση του κράτους δικαίου που αντιστρέφει τη θετική πορεία της χώρας την τελευταία δεκαετία.

Μετά από δέκα χρόνια η Ελλάδα κατέγραψε σκορ 49/100, με βάση τον Δείκτη Διαφθοράς για το 2023.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταγράφει πτώση τριών βαθμών (49 το 2023 από 52 βαθμούς το 2022) και υποχώρηση οκτώ θέσεων (59η το 2023 από 51η θέση το 2022). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Δανία με 90 βαθμούς, ενώ ακολουθούν η Φινλανδία με 87 βαθμούς και η Νέα Ζηλανδία με 85. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Σομαλία με 11 βαθμούς, η Βενεζουέλα, η Συρία και το Σουδάν  με 13 βαθμούς.

Όπως αναφέρει η έκθεση: «Οι συνέπειες από τις φερόμενες παράνομες υποκλοπές επικοινωνιών δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση, οι επιθέσεις στην ελευθερία του τύπου και η μειωμένη δικαστική ανεξαρτησία συνέβαλαν στην πιο απότομη πτώση του κράτους δικαίου στην Ε.Ε. Οι ανησυχίες αυξάνονται εξαιτίας της υπερβολικής παρέμβασης της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των υποκλοπών Predatorgate, με αναφορές για απειλές σε μέλη του ανεξάρτητου ελεγκτικού οργάνου που ερευνά την υπόθεση και για παρεμπόδιση μαρτύρων».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα καταγράφει τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου και ότι η χρήση SLAPP που απειλεί τους δημοσιογράφους, τους εμποδίζει να προχωρήσουν σε αποκαλύψεις για υποθέσεις διαφθοράς. Μάλιστα, στην έκθεση αναφέρεται ότι ακόμα και τα μέλη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που ιδρύθηκε το 2019, επιλέγονται από την ίδια την κυβέρνηση!

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος Γιώργος Χατζηγιαννάκης αναφέρει: «Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια παρατηρούμε πτώση της βαθμολογίας της χώρας μας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς, που επηρεάζει αρνητικά και τη συνολική κατάταξή της παγκοσμίως. Ήδη από πέρυσι η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος προειδοποίησε για τα φαινόμενα περιστολής του κράτους δικαίου, την έλλειψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ελευθερίας του τύπου και την αποδυνάμωση των Ανεξάρτητων Αρχών. Για να επιστρέψει η χώρα στην ανοδική πορεία των προηγούμενων ετών, θα πρέπει να σημειωθούν ουσιαστικές παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, για την προστασία των δημοσιογράφων, την ανεξαρτησία των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών και την ενδυνάμωση του κράτους δικαίου. Η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος προτίθεται να συμβάλλει με κάθε πρόσφορο τρόπο στην επίτευξη των παραπάνω στόχων».

 Σαρακιώτης: «Δεν αξίζει στη χώρα μας ο κατήφορος»

Την έκθεση σχολίασε και ο  τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης«Για μια ακόμη φορά, τα τελευταία 4,5 χρόνια, η χώρα μας γίνεται πρωτοσέλιδο σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ για τους λάθος λόγους. Με βάση το Δείκτη Διαφάνειας για το 2023, η Ελλάδα κατέγραψε σκορ 49/100, δηλαδή κάτω από τη βάση, καταλαμβάνοντας την 24η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο κατατάσσεται πλέον μεταξύ των χωρών με “σοβαρά προβλήματα διαφθοράς”. Όπως σημειώνεται, η πατρίδα μας υποχωρεί στη σχετική βαθμολογία για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, ενώ τονίζεται και το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις στην Ε.Ε. όσον αφορά τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου» αναφέρει και προσθέτει:

«Το σκάνδαλο των υποκλοπών μπορεί να είναι “άνευ ουσίας” και “ασήμαντο” για τον κ. Μητσοτάκη και την Κυβέρνησή του, καθώς προσπαθεί επίμονα να το συγκαλύψει, αλλά η Διεθνής Διαφάνεια το έλαβε σοβαρά υπόψιν προκειμένου να κατατάξει το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα ανάμεσα σε αυτά του Τρίτου Κόσμου. Η δε χειραγώγηση των Ανεξαρτήτων Αρχών, μέσω αμφιλεγόμενων και προκλητικών νυχτερινών τροπολογιών και παρατάσεων θητειών διαφόρων εκλεκτών του Μεγάρου Μαξίμου, έχει επίσης συμβάλει στην καταβαράθρωση της διεθνούς εικόνας της χώρας. Μνημειώδες παράδειγμα απουσίας σεβασμού στους θεσμούς και στον τρόπο λειτουργίας μιας σύγχρονης κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας συνιστά η καταπάτηση κάθε ίχνους ανεξαρτησίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, καθώς επί 1,5 έτος, η θέση του Διοικητή παραμένει κενή και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παραιτήθηκαν εν μέσω καταγγελιών για εμπλοκή σε σκάνδαλα» τονίζει και σημειώνει: «Δεν αξίζει στην Ελλάδα η θέση του παρία της Ευρώπης. Δεν αξίζει στη χώρα μας ο κατήφορος, στον οποίο την έχει καταδικάσει η Κυβέρνηση της Ν.Δ.. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και ο προοδευτικός κόσμος θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον εγγυητή της παραμονής μας μεταξύ των ευρωπαϊκών δημοκρατικών χωρών, κόντρα στις πρακτικές της Ν.Δ.».

Διαβάστε εδώ την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)