Για... «νόμο και τάξη»...

0

 
Ως έμμεση παραδοχή του πρωθυπουργού, ότι οι αστυνομικές υπηρεσίες δεν λειτουργούσαν σύμφωνα με τις προσδοκίες του, «μετέφραζαν» ...χθες παράγοντες στο υπ. Προστασίας του Πολίτη την επαναφορά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζουν ποια θα είναι αυτή τη φορά η… αποστολή του.

Είναι η πέμπτη φορά που ο υπουργός, στον οποίο έχει «πιστωθεί» η εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» και του ΕΛΑ, βρίσκεται στο κτίριο της Κατεχάκη και η εμπειρία του από τις προηγούμενες θητείες του αλλά και η καλή γνώση του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών και της ανθρωπογεωγραφίας τους εκτιμάται ότι θα αποδειχτούν χρήσιμες για την κυβέρνηση ώστε να εφαρμόσει το αγαπημένο της δόγμα «νόμος και τάξη».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ακολούθησε φανατικά το δόγμα στην προηγούμενη θητεία του στο ίδιο υπουργείο, όταν κατάφερε να περάσει τον νόμο για τις συγκεντρώσεις, που προέβλεπε μια σειρά περιορισμών και… υποχρεώσεων των διαδηλωτών, έφτιαξε τον νόμο για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί έκανε τα στραβά μάτια όταν τα ΜΑΤ έμπαιναν στα πανεπιστήμια. Στην ίδια θητεία του, εξάλλου, πέθανε ο Βασίλης Μάγγος έναν μήνα μετά τον βασανισμό του στο Α.Τ. Βόλου, τα ΜΑΤ έκαναν επιχείρηση σε κατάληψη στο Κουκάκι και συνέλαβαν μέσα στο σπίτι του τον σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ μαζί με τους δύο γιους του, ενώ στην πλατεία Νέας Σμύρνης, με πρόσχημα την προστασία από τον κορονοϊό, αστυνομικές δυνάμεις εξαπέλυσαν απρόκλητη επίθεση και ξυλοφόρτωσαν τον 29χρονο Αλέξανδρο.

Στην ομιλία του μάλιστα κατά την παράδοση-παραλαβή του υπουργείου του στον Τάκη Θεοδωρικάκο, αναφερόμενος στη συμβολή της αστυνομίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είχε παραδεχτεί πως η αστυνομία κλήθηκε «να κάνει κάτι πρωτόγνωρο και ανήκουστο: Να ελέγχει ακόμη και την αναπνοή των πολιτών».

Κάτι ανάλογο, όπως φαίνεται, δεν κατάφερε να πετύχει κανείς από τους… διαδόχους του, με τον Νότη Μηταράκη να καρατομείται όταν έκανε το λάθος να… ψελλίσει ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν λειτουργεί και ότι θα συγκροτηθεί έφιππη αστυνομία, ενώ ο Γιάννης Οικονόμου το τελευταίο διάστημα εμφανιζόταν να έχει πέσει σε δυσμένεια «μετά την έκρηξη βίας και αιματηρών περιστατικών» που καταγράφηκαν στις μέρες του: δολοφονία Μιχάλη Κατσουρή, ο πρόσφατος θάνατος του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη από ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας στα επεισόδια που δημιουργήθηκαν από χούλιγκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα βόλεϊ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στου Ρέντη...


Ετσι είδαν το φως δημοσιεύματα που αναφέρονταν στα σχέδια που γίνονταν στο Μαξίμου καθώς είχαν εντοπιστεί «δυσλειτουργίες, παραφωνίες και λανθασμένοι χειρισμοί από συγκεκριμένα στελέχη της κυβέρνησης» κατά την «αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου ανά τομέα ευθύνης» που έκαναν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και συνεργάτες του. Κανείς από το Μαξίμου βέβαια δεν μπορούσε να δει το «επιτελικό» μπάχαλο που έχει αναδειχτεί στους μόλις έξι μήνες της δεύτερης διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.


Προκειμένου, λοιπόν, να επανέλθει η ΕΛ.ΑΣ. στην «επιθυμητή», σύμφωνα με την κυβέρνηση, λειτουργία της, επανήλθε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος και θα είναι ο υπουργός που θα εφαρμόσει τις αποφάσεις ΚΥΣΕΑ που ξεκινά σε λίγες ημέρες με τις κρίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις και θα συνεχίσει με τα Σώματα Ασφαλείας, όπου και αναμένεται να αλλάξει η ηγεσία της Αστυνομίας...


Μάνος Τσαλδάρης


Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)