Τρεις στους τέσσερις έμειναν εκτός...

0

 
Η μεγάλη «καινοτομία» του προγράμματος «Σπίτι μου» είναι στην πραγματικότητα ακόμα μια κυβερνητική επικοινωνιακή «φούσκα» όπως ...καταδεικνύουν τα στοιχεία παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στα στημένα βίντεο έκπληκτος για την απορρόφηση και απήχησή του προγράμματος.


Η βουλευτής και τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου, με δήλωσή της αποκαλύπτει την επικοινωνιακή «φούσκα» και παρουσιάζει τα σχετικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία  οι 3 στους 4 ενδιαφερόμενους έμειναν εκτός του προγράμματος «Σπίτι μου».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Κατερίνα Νοτοπούλου, «σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 40.000. Από τον αριθμό αυτόν 23.875 έλαβαν προέγκριση, και μόλις οι 9.378 προχώρησαν στο στάδιο της τελικής έγκρισης.  Με άλλα λόγια, οι 3 στους 4 ενδιαφερόμενους έμειναν εκτός προγράμματος! Σύμφωνα μάλιστα με τους ισχυρισμούς της αρμόδιας Υπουργού, μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί μόνο 2.542 δάνεια!».

Το μέσο δάνειο που εγκρίθηκε είναι 105.000 ευρώ, που δεν μπορεί από μόνο του να καλύψει την αγορά μιας αξιοπρεπούς οικογενειακής κατοικίας, σημειώνει η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνοντας ότι «το περιβόητο πρόγραμμα δεν σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει κατοικίες, αλλά στην πραγματικότητα, για να εξασφαλίσει φθηνά στεγαστικά δάνεια για όσους διέθεταν αρχικό κεφάλαιο να συνεισφέρουν στην αγορά κατοικίας, πληρούσαν τις προδιαγραφές των τραπεζών και τα κριτήρια που έθετε αυτό».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου επισημαίνει ακόμα ότι η εφαρμογή μέτρων φθηνού δανεισμού, και μάλιστα μικρής κλίμακας με βάση τις σημερινές ανάγκες, δεν μπορούν να αποτελούν την «ναυαρχίδα» στεγαστικών πολιτικών μιας χώρας που είναι «πρωταθλήτρια» του κόστους στέγασης για 5η συνεχόμενη χρονιά, και στην οποία απαιτείται ένας ολόκληρος μισθός για τη μίσθωση οικογενειακής κατοικίας.

Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρει ότι στην Ελλάδα καταγράφεται μείωση της  ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα κατά 2,6% το χρονικό διάστημα 2019-2022, αγγίζοντας το 72,8%. 

Η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε 102.695 κατοικίες, με το στεγαστικό απόθεμα να ανέρχεται, το 2019, στις 3.949.900, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. 

«Πρόκειται για το μικρότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, μικρότερο ακόμη και από τα«σκληρά χρόνια των μνημονίων. Και όλα αυτά, την ώρα που η χώρα μας είναι από τις λίγες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν διαθέτει κοινωνικές κατοικίες», καταλήγει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ...

avgi.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)