«Χρυσάφι» το ελαιόλαδο στα ράφια: «Η τιμή δεν θα πέσει, θα ανέβει»

0

 
Δεν έχουν τέλος οι αυξήσεις στην τιμή του ελαιολάδου, το οποίο πλέον έχει μετατραπεί σε είδος πολυτελείας για τα ελληνικά νοικοκυριά. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μέσα σε 14 μήνες, παρατηρείται 212% αύξηση στην τιμή.

Πιο αναλυτικά, το Φθινόπωρο του 2022 η τιμή ανά λίτρο ανερχόταν στα 5,75 ευρώ. Τον Ιούλιο του 2023, το λίτρο ανέβηκε στα 6,40 ευρώ, ενώ μόλις ένα μήνα αργότερα, τον Αύγουστο, η τιμή…διπλασιάστηκε, με το λίτρο να πωλείται 12 ευρώ! Ακολούθως, τον Νοέμβρη η τιμή αυξήθηκε κι άλλο, με το λίτρο να κοστίζει 15 ευρώ, ενώ αυτήν την στιγμή το ελαιόλαδο πωλείται έναντι 17 ευρώ το λίτρο.

«Ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές στο κομμάτι της παραγωγής, δεν είχαμε ποσότητα και αυτό ανεβάζει την τιμή στα ύψη», είπε, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Μύρων Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος ένωσης αγροτικού συνεταιρισμού Ηρακλείου. Όπως εξήγησε, η κατάσταση θα είχε διαμορφωθεί τελείως διαφορετικά αν υπήρχε παραγωγή. «Η τιμή του ελαιολάδου στα ράφια θα ήταν στα περσινά επίπεδα, γύρω στα 5-6 ευρώ», υποστήριξε.


«Η τιμή δεν θα πέσει, θα ανέβει»

«Τα πέντε καπέλα, οι πέντε εμπορικές πράξεις που γίνονται μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή, συντελούν στην αύξηση της τιμής του λαδιού», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Για μένα, δεν εξηγείται η διαφορά όταν το 90% του ελαιολάδου πουλήθηκε στα 5 ευρώ πέρυσι».


Βέβαια, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «η είσοδος του Ισπανού στη χώρα μας ανέβασε τις τιμές και ακολουθήσαμε τις ευρωπαϊκές που κυμαίνονται σε αυτά τα επίπεδα». Ωστόσο, προέβλεψε πως «η τιμή δε θα πέσει, θα ανέβει».


Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ένωσης αγροτικού συνεταιρισμού Ηρακλείου εξήγησε πως φόβος όλων των παραγωγών είναι πως εξαιτίας των υψηλών τιμών, που θα διατηρηθούν και του χρόνου «οι καταναλωτές θα βγάλουν το λάδι από τη ζωή τους».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)