Το ναρκο-υποβρύχιο με κοκαΐνη «σκορπιού» αξίας 27 εκατ. δολαρίων

0

 Ένα υποβρύχιο, που μετέφερε σχεδόν 800 κιλά κοκαΐνης σε δέματα με το σύμβολο του σκορπιού, αναχαιτίστηκε από το Πολεμικό Ναυτικό. Το «narco-sub» μήκους 15 μέτρων, το πρώτο που εντοπίστηκε φέτος, κατασχέθηκε στα ύδατα της Κολομβίας.

Το ναυτικό της Κολομβίας εκτίμησε ότι το παράνομο φορτίο, αξίας 27 εκατομμυρίων δολαρίων, είχε προορισμό τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη. Τρία άτομα που επέβαιναν στο σκάφος συνελήφθησαν. Το ναυτικό είπε ότι αναχαίτισε το υποβρύχιο, που ταξίδευε στον Ειρηνικό Ωκεανό την Κυριακή.

Στο πλοίο υπήρχαν συσκευασίες με υδροχλωρική κοκαΐνη, πολλές με σφραγίδα με την εικόνα του σκορπιού ή με την ένδειξη “Winnie” και “Carnal”. Τα ναρκωτικά και οι ύποπτοι μεταφέρθηκαν στην Μπουεναβεντούρα, μια πόλη-λιμάνι της Κολομβίας, όπως ανέφερε το ναυτικό. Περισσότερες λεπτομέρειες για τους υπόπτους δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

«Με αυτή την κατάσχεση αποτράπηκε η είσοδος σχεδόν 27 εκατομμυρίων δολαρίων σε οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών, ως αποτέλεσμα της πώλησής τους στη διεθνή παράνομη αγορά, καθώς και της διανομής περίπου δύο εκατομμυρίων δόσεων στους δρόμους του κόσμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ναυτικό.

Τα ναρκο-υποβρύχια είναι ένας δημοφιλής τρόπος μεταφοράς ναρκωτικών, καθώς μπορεί να περάσουν σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητα και μπορούν να βυθιστούν μετά την παράδοση. Συχνά είναι κατασκευασμένα από υαλοβάμβακα και κόντρα πλακέ. Η Κολομβία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κοκαΐνης στον κόσμο. Το 2023, το Ναυτικό της Κολομβίας αναχαίτισε 30 τόνους ναρκωτικών και περισσότερους από πέντε τόνους μαριχουάνας, σύμφωνα με το BBC.

Τον Μάιο του περασμένου έτους, το μεγαλύτερο ναρκο-υποβρύχιο, που έχει καταγραφεί ποτέ στην Κολομβία, αναχαιτίστηκε με τρεις τόνους κοκαΐνης στο σκάφος, όπως ανέφερε ο συνεργάτης του BBC στις ΗΠΑ, το CBS News. Είχε μήκος περίπου 30 μέτρα και πλάτος 3 μέτρα. Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι η Κολομβία είχε σημειώσει νέο ρεκόρ το 2022 για την παραγωγή κοκαΐνης, με την καλλιέργεια του κύριου συστατικού της, των φύλλων κόκας, που εκτείνεται σε 230.000 εκτάρια (888 τετραγωνικά μίλια). Οι Αρχές στο Βέλγιο δήλωσαν ότι είχαν κατασχέσει μια ποσότητα-ρεκόρ κοκαΐνης στο λιμάνι της Αμβέρσας πέρυσι, καθώς η πόλη-λιμάνι έχει γίνει η κύρια πύλη της Ευρώπης για το ναρκωτικό που αποστέλλεται από τη Νότια Αμερική.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)