Γιατί μπαίνουν στον «πάγο» τουλάχιστον ως το 2026 τα σχέδια της NASA για αστροναύτες στη Σελήνη

0

 
Το πρόγραμμα Άρτεμις της NASA, το οποίο στοχεύει στην επιστροφή αστροναυτών με στόχο την εξερεύνηση της Σελήνης φαίνεται ότι αντιμετωπίζει καθυστερήσεις.

Η αποστολή Artemis III, που σχεδιάζεται να πετύχει το κρίσιμο ορόσημο της προσεδάφισης ανθρώπων στο φεγγάρι για πρώτη φορά μετά το πρόγραμμα Απόλλων, δεν θα απογειωθεί τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2026, δήλωσαν αξιωματούχοι της NASA σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. Το ταξίδι είχε προηγουμένως προγραμματιστεί για το 2025.

Η NASA είπε ότι οι δύο πτήσεις αναβάλλονται προκειμένου να εξοικονομηθεί επαρκής χρόνος για τη δοκιμή νέων τεχνολογιών στο διαστημόπλοιο Orion για επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη. «Επιστρέφουμε στη Σελήνη με τρόπο που δεν έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν και η ασφάλεια των αστροναυτών μας είναι η κορυφαία προτεραιότητα της NASA καθώς προετοιμαζόμαστε για μελλοντικές αποστολές υπό το πρόγραμμα Artemis», δήλωσε ο διευθυντής της NASA στο CNN, Bill Nelson.

Οι καθυστερήσεις

Η καθυστέρηση αυτή συνδέεται εν μέρει με προβλήματα με την κάψουλα πληρώματος Orion που θα φιλοξενήσει τους αστροναύτες κατά τη διάρκεια της αποστολής. Η διαστημική υπηρεσία αποκάλυψε προηγουμένως ότι η θερμική ασπίδα του σκάφους, η οποία εμποδίζει το Orion να καεί καθώς το όχημα επανέρχεται στη γήινη ατμόσφαιρα, απανθρακώθηκε και διαβρώθηκε με απροσδόκητο τρόπο κατά τη διάρκεια της αποστολής Artemis I χωρίς πλήρωμα το 2022, σύμφωνα με τον Amit Kshatriya, τον αναπληρωτή διοικητή για το πρόγραμμα της NASA "Σελήνη προς Άρη".


Υπάρχουν επίσης πολλές εργασίες που πρέπει να γίνουν ακόμη στο σύστημα υποστήριξης ζωής της κάψουλας πληρώματος Orion και στις βαλβίδες που απέτυχαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών, δήλωσε ο Kshatriya. Οι αξιωματούχοι της NASA ανέφεραν ότι αναμένουν ότι τα συστήματα υποστήριξης της ανύψωσης θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν για πτήση.


«Δεν πρόκειται να πετάξουμε μέχρι να είμαστε απόλυτα έτοιμοι» δήλωσε ο Bill Nelson.


Πηγή: ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)