Μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το ν/σ για τα «κόκκινα» δάνεια ...

0

 
Με 158 «Ναι» και 139 «Όχι» εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, που υποτίθεται ότι ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία 2021/2167 και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των servicers αντί για πραγματική προστασία των νοικοκυριών και της πρώτης κατοικίας...

Η αντιπολίτευση ζητούσε μετ’ επιτάσεως να υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο και τη διεύρυνση των κριτηρίων ευαλωτότητας, ώστε να είναι ρεαλιστικά και να μην αφορούν ουσιαστικά μόνο εξαθλιωμένους πολίτες.

 Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απέρριψαν την τροπολογία του ΚΚΕ για την παύση των πλειστηριασμών και άλλων αναγκαστικών μέτρων σε βάρος της πρώτης κατοικίας.

Ωστόσο, τα «γαλάζια» στελέχη φρόντισαν να υπερψηφίσουν τροπολογία της τελευταίας στιγμής, που θεσπίζει το ακαταδίωκτο για μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ θεσπίζοντας με «φωτογραφική» διάταξη, που αφορά προφανώς περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις για ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ και ΕΛΠΕ.

Προηγήθηκαν ονομαστικές ψηφοφορίες που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί έξι άρθρων, που ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία. Ειδικότερα σε σύνολο 297 βουλευτών ψήφισαν:
Άρθρο 7: «Ναι» 190, «Όχι» 97, «Παρών» 10
Άρθρο 38: «Ναι» 158, «Όχι» 129, «Παρών» 10
Άρθρο 40: «Ναι» 190, «Όχι» 97, «Παρών» 10
Άρθρο 66: «Ναι» 158, «Όχι» 139
Άρθρο 89: «Ναι» 158, ‘Όχι» 139
Άρθρο 107: «Ναι» 158, «Όχι» 139

«Τα fund πλουτίζουν ανενόχλητα, η αρπαγή σπιτιών συνεχίζεται»


Έξω από τη Βουλή διαδηλωτές ανέδειξαν τα «κακώς κείμενα» και τις συνέπειες, που φέρνει ο νέος νόμος φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και «Σπίτια μαγαζιά φτιάχτηκαν με δουλειά, δεν θα τα χαρίσουμε στα αρπακτικά». 

Οι συγκεντρωμένοι συνέχισαν τη διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Οικονομικών καταγγέλλοντας πως το νομοσχέδιο φέρει ελάχιστες προσχηματικές αλλαγές, που «δεν αφορούν παρά μικρό μέρος των ακραία ευάλωτων δανειοληπτών».

Η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών κατήγγειλε πως τα fund πλουτίζουν ανενόχλητα, η αρπαγή των σπιτιών συνεχίζεται και η κυβέρνηση δίνει «νέες δυνατότητες για ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία, θεσμοθετεί ακατάσχετους λογαριασμούς για τους διαχειριστές, πλαφόν στο κούρεμα, ενώ για μια ακόμα φορά ο πολυσυζητημένος φορέας διαχείρισης των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών παραπέμπεται στις καλένδες».

«Η κυβέρνηση συνεχίζει σταθερά να υπηρετεί την στρατηγική της επιλογή που οδήγησε στη μεγαλύτερη υφαρπαγή της ακίνητης περιουσίας από λαϊκά και μεσαία στρώματα από τις τράπεζες και τα funds το εξωτερικού» ανέφερε η πρωτοβουλία σε ανακοίνωσή της.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)