Τι θα συνέβαινε αν ξαφνικά η Γη σταματούσε να γυρίζει;

0


 Η φράση “Stop the world, I want to get off” (Σταμάτα τον κόσμο, θέλω να κατέβω) έχει αντηχήσει μέσα στις δεκαετίες, εμφανιζόμενη τόσο στην κλασική όσο και στη σύγχρονη μουσική από τη δεκαετία του 1950. Ωστόσο, αν η υποθετική ιδέα ότι η Γη θα σταματούσε ξαφνικά την περιστροφή της γινόταν πραγματικότητα, οι συνέπειες θα έμοιαζαν περισσότερο με σκηνές από μια αποκαλυπτική ταινία τρόμου παρά με ένα ρομαντικό μιούζικαλ.

Φανταστείτε τον εαυτό σας να κάνει βόλτα σε μια ηλιόλουστη παραλία του ισημερινού, με τη Γη κάτω από εσάς να περιστρέφεται προς τα ανατολικά με την εκπληκτική ταχύτητα των 1.674 χιλιομέτρων την ώρα. Ο πρώτος νόμος αδράνειας του Νεύτωνα θα έμπαινε σε εφαρμογή αν η Γη σταματούσε απότομα, εκτοξεύοντας εσάς, και ό,τι σας περιβάλλει, προς τα ανατολικά με την ίδια ταχύτητα. Η δύναμη της πρόσκρουσης κατά την προσγείωση, είτε στον ωκεανό, είτε στην ξηρά, θα αποδεικνυόταν πιθανότατα μοιραία.

Ο Joseph Levy, αναπληρωτής καθηγητής γεωεπιστημών της Γης και του περιβάλλοντος, εξηγεί ότι τα υδάτινα σώματα, συμπεριλαμβανομένου του ωκεανού, θα βίωναν ξαφνική επιτάχυνση, προκαλώντας αξιοσημείωτη αναταραχή πριν από την πρόσκρουση. Ακόμα και ριζωμένες δομές όπως δέντρα και κτίρια, που συνήθως είναι ανθεκτικές υπό συμπίεση, θα υπέκυπταν στην τεράστια τάση που θα δημιουργούσε η ξαφνική στάση της Γης.


Στην άκρη ενός τεράστιου διαστημικού κενού “ζει” η Γη, σύμφωνα με νέα ευρήματα

Εάν, υποθετικά, η Γη επιβραδυνόταν σταδιακά σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων, οι επιπτώσεις θα ήταν και πάλι τρομερές. Ένας παρατεταμένος κύκλος ημέρας – νύχτας που θα διαρκούσε έξι μήνες ο καθένας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακραίες καιρικές συνθήκες, ψήνοντας τις καλλιέργειες κατά τη διάρκεια του αέναου ηλιακού φωτός και παγώνοντας το νερό σε στρώματα πάγου κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης νύχτας.

Αν και η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται σταδιακά λόγω της παλιρροιακής πέδησης που προκαλείται από τη βαρύτητα της Σελήνης, μια πλήρης διακοπή είναι εξαιρετικά απίθανη. Η ανθρώπινη παρέμβαση, όπως η εκμετάλλευση της περιστροφής της Γης για την παραγωγή ενέργειας, θα μπορούσε, θεωρητικά, να επιβραδύνει σημαντικά την περιστροφή της, αλλά ένα τόσο μεγάλο έργο θα απαιτούσε περίπου 1 εκατομμύριο χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Το σενάριο της απότομης στάσης της Γης παραμένει καθαρά υποθετικό, καθώς η τρέχουσα στροφορμή της είναι πολύ μεγάλη για να την σταματήσει οτιδήποτε άλλο εκτός από ένα κατακλυσμιαίο γεγονός. Έτσι, προς το παρόν, ο κόσμος δεν πρόκειται να σταματήσει, τουλάχιστον όχι πολύ σύντομα.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)