Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδομεί τους ισχυρισμούς Χατζηδάκη για το φορολογικό ν/σ

0


 Σημείο προς σημείο, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντικρούουν και καταρρίπτουν τα επιχειρήματα του υπουργού Οικονομικών αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη – και το οποίο έχει δημιουργήσει αναβρασμό, με δηλώσεις, κινητοποιήσεις και άλλες αντιδράσεις. 

Συγκεκριμένα, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν: 

Για τον ισχυρισμό του ότι «το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω από τον μισθωτό που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό», τονίζουν ότι «ενώ ο κ. Χατζηδάκης αποκαλεί φοροφυγάδες το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, δεν λέει το ίδιο για το 65% των νομικών προσώπων (επιχειρήσεις του εμπορικού δικαίου) που δηλώνουν ζημιές και μηδενικά κέρδη. Για αυτές θεωρεί τις ζημιές ως σύνηθες αποτέλεσμα επιχειρηματικής δραστηριότητας». 

Μάλιστα, παραθέτουν τον παρακάτω πίνακα με στοιχεία της ΑΑΔΕ:

Επίσης, καταρρίπτουν τον ισχυρισμό πως «430 χιλιάδες επαγγελματίες που έχουν μέση φορολογική επιβάρυνση (μαζί με το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ) 867 ευρώ. Ο μέσος συνταξιούχος πληρώνει 938 ευρώ και ο μέσος εργαζόμενος 1.161 ευρώ», επισημαίνοντας ότι «ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει συχνά ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι δίνουν το 0,8% των συνολικών φορολογικών εσόδων. Τα χαμηλά ποσοστά αποτυπώνουν την υψηλή συνεισφορά των έμμεσων φόρων στο σύνολο των φόρων που εισπράττονται ανά έτος».

«Του θυμίζουμε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δίνουν το 15% των συνολικών εισπράξεων από φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων όταν ο πανευρωπαϊκός μ.ο. είναι στο 5,8% (στοιχεία 2020 – έκθεση 2022 Κομισιόν «Taxation trends in the European Union – σελ. 334)» υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, παραθέτοντας παράλληλα τη σχετική έκθεση (που ακολουθεί).

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αναφέρει ότι πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση κενού ΦΠΑ στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, η μείωση του κενού ΦΠΑ που σημείωσε η χώρα το 2021 σε σχέση με το 2020 είναι της τάξης του 3,2% όταν ο πανευρωπαϊκός μ.ο. ήταν στο -4,3% και η κορυφαίες επιδόσεις μείωσης κενού ΦΠΑ στην ΕΕ ήταν το -10,7% της Ιταλίας και το -9,2% της Κύπρου» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)