Βαρύ το κλίμα στη Σερβία – Ενστάσεις και διαδηλώσεις φέρνει η νίκη Βούτσιτς

0


 «Μπαρούτι» μυρίζει το κλίμα στη Σερβία, μετά τη έκδοση των επίσημων αποτελεσμάτων, τα οποία δείχνουν ότι το κόμμα του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς νίκησε στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, η συμμαχία «Σερβία κατά της Βίας» σχεδιάζει να καταθέσει ένσταση κατά του αποτελέσματος, καταγγέλλοντας ατασθαλίες και ζητώντας επανάληψη της ψηφοφορίας.  Το κόμμα του Βούτσιτς, με επικεφαλής του την πρωθυπουργό Ανα Μπρνάμπιτς, εξασφάλισε 47% των ψήφων, με τον φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό «Σερβία Κατά της Βίας» να λαμβάνει 23%.

Σημειώνεται πως αν τα ποσοστά αυτά επιβεβαιωθούν, το SNS θα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο του Βελιγραδίου και θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τη βοήθεια άλλων κομμάτων.

Περιστατικά νοθείας

Στο Βελιγράδι, όπου η καταμέτρηση των ψήφων των δημοτικών εκλογών συνεχιζόταν μέχρι χθες το βράδυ, τα exit polls έδιναν στο κυβερνητικό SNS 38% και στη συμμαχία της αντιπολίτευσης 35%. Η «Σερβία Κατά της Βίας» κατήγγειλε, όμως, περιστατικά νοθείας την ημέρα των εκλογών και εκφοβισμού ψηφοφόρων την προεκλογική περίοδο.

Παρατηρητές της εκλογικής διαδικασίας και δημοσιογράφοι ανεξάρτητων μέσων εντόπισαν και αυτοί παρατυπίες. Σύμφωνα με παρατηρητές, λεωφορεία με Σέρβους της Βοσνίας έφθασαν στο Βελιγράδι προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ του κυβερνητικού υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές. Η «Σερβία Κατά της Βίας» κατήγγειλε πως 40.000 εκλογικές κάρτες εκδόθηκαν για άτομα που δεν ζουν στην πρωτεύουσα.

«Τα προβλήματα που σημάδεψαν την ημέρα των εκλογών στις 17 Δεκεμβρίου υπήρξαν ιδιαίτερα σοβαρά στο Βελιγράδι και αφορούσαν κυρίως προσπάθειες επηρεασμού της βούλησης του εκλογικού σώματος», ανέφερε το ανεξάρτητο Κέντρο Ερευνας, Διαφάνειας και Λογοδοσίας, που καταγράφει τις εκλογές στη Σερβία.​​​​​​​​​​​​

Το κόμμα του Βούτσιτς κατάφερε να νικήσει στις εκλογές της Κυριακής

Διαμαρτυρίες για το εκλογικό αποτέλεσμα

Την Δευτέρα το βράδυ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος στον δήμο Βελιγραδίου έξω από τα γραφεία της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής.

Οι ηγέτες του συνασπισμού «Η Σερβία Κατά της Βίας» εισήλθαν στο κτίριο της εφορευτικής επιτροπής και παρέδωσαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έγιναν σοβαρές παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία, ενώ δύο από τους ηγέτες του συνασπισμού, η Μαρινίκα Τέπιτς και ο Μίροσλαβ Αλεξιτς, άρχισαν απεργία πείνας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση – RTS ότι μικρός αριθμός πολιτών της Βοσνίας ψήφισε στις εκλογές στη Σερβία. Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι πρόκειται για ψηφοφόρους που έχουν διπλή υπηκοότητα και επέλεξαν να έρθουν στο Βελιγράδι για να ψηφίσουν και όχι στο προξενείο στην Μπάνια Λούκα.​​

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)