Πρωτοχρονιάτικα «κάλαντα» των πολιτών προς τους γαλάζιους βουλευτές...

0


 Τα κύματα της δυσφορίας των πολιτών εισπράττουν οι βουλευτές της Ν.Δ. -που επισκέφτηκαν τις εκλογικές τους περιφέρειες για τις ημέρες των εορτών- λόγω του καλπασμού της ακρίβειας και της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης...

Τα επιδόματα που χορηγήθηκαν προς τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες εντός Δεκεμβρίου (σ.σ.: 100-200 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, youth pass, αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κ.λπ.) αδυνατούν να τιθασεύσουν τις διαμαρτυρίες των πολιτών που πυροδοτεί η ανηφορική πορεία των τιμών, ειδικά στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Τα μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μεταφέρουν το βαρύ κλίμα που επικρατεί -ακόμα και σε ευρείες ομάδες ψηφοφόρων της Ν.Δ.- λόγω της συρρίκνωσης του οικογενειακού προϋπολογισμού και της ανόδου του κόστους ζωής. Μπροστά στο αίτημα δε των πολιτών και των παραγωγικών φορέων για αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών αντιπαραβάλλουν τον κίνδυνο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Σημειώνεται, εντούτοις, ότι το 2024 κάνει ποδαρικό με νέες ανατιμήσεις που φτάνουν στο 4,5% σε βασικά είδη των σούπερ μάρκετ, ενώ τα φορολογικά έσοδα για το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023 είναι αυξημένα κατά 448 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.


Ο… μπαμπούλας Σόιμπλε

Ο Άδωνης Γεωργιάδης, μάλιστα, δεν δίστασε να επισείσει την απειλή ενός «νέου Σόιμπλε» σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων στις συντάξεις. «Δεν πρέπει ποτέ αυτή η χώρα να ξαναμπεί στη λογική να μοιράζουμε λεφτά που δεν έχουμε» επισήμανε ο υπουργός Εργασίας, απορρίπτοντας ένα από τα θεμελιώδη αιτήματα των συνταξιούχων.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση:

* Εκοψε τη 13η σύνταξη, ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα τη διατηρήσει, για να δώσει τα χρήματα αυτά στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

* Στέρησε τα αναδρομικά για επικουρικές και δώρα που επιδίκασε το ΣτΕ.

* Φορολόγησε ακόμη και τα αναδρομικά που επέστρεψε για κύριες συντάξεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται κομμένα ακόμα και στο 50%.

* Εκοψε τη δεύτερη εθνική σύνταξη σε χήρους και αναπήρους και χορήγησε δεύτερη σύνταξη σε χιλιάδες πρώην και νυν βουλευτές, νομάρχες, αντινομάρχες, δημάρχους, αντιδημάρχους.

Στα κάγκελα οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Παράλληλα, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και βουλευτές της Ν.Δ. καλούνται να απαντήσουν στα μηνύματα διαμαρτυρίας των ελεύθερων επαγγελματιών λόγω της οριζόντιας φορολόγησής τους. Ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης στις γαλάζιες Νομαρχιακές Οργανώσεις αφορά τις επιπτώσεις του νέου φορολογικού, που υποστέλλει τη γαλάζια σημαία της φορολογικής ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης και των αυτοαπασχολουμένων. Τοπικοί κομματικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η φορολεηλασία των ελεύθερων επαγγελματιών βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τη φιλοσοφία και τις οικονομικά φιλελεύθερες αρχές της παράταξης.

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ οι αγρότες
Συν τοις άλλοις, βουλευτές της περιφέρειας μεταφέρουν και το κλίμα αγωνιστικής εγρήγορσης του αγροτικού κόσμου. Το υψηλό κόστος παραγωγής, με αιχμή το ακριβό πετρέλαιο, οι απανωτές αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια, καθώς και η απαράδεκτη κατάσταση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ (σ.σ.: που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών) έχουν ξεσηκώσει τους αγρότες. Δρομολογούν, μάλιστα, κινητοποιήσεις για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Αύξηση διοδίων

Τέλος, η αύξηση των διοδίων -κατά 7,6% από 1ης Ιανουαρίου του 2024- αποτελεί άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της δυσαρέσκειας. Με τα νέα δεδομένα, για τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη οι οδηγοί θα χρειάζονται 33,55 ευρώ για τα διόδια, ήτοι 67,10 ευρώ μετ’ επιστροφής. Αντίστοιχα, για τη διαδρομή Αθήνα-Πάτρα το αντίτιμο θα φτάνει τα 12,60 ευρώ, για Αθήνα-Καλαμάτα τα 15 ευρώ, Αθήνα-Ιωάννινα τα 41 ευρώ και για Αθήνα-Τρίκαλα τα 19,35 ευρώ.

Κώστας Σαββόπουλος

Efsyn.gr

H ΑΥΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)