Αποκαλύψεις για το κύκλωμα που εκβιάζει ΜΜΕ και επιχειρηματίες που δεν είναι «αρεστοί» – Εμπλέκονται στελέχη της ΑΑΔΕ!

0

 
Με υπόγειες διαδρομές και μαφιόζικους τρόπους επιχειρεί να εξοντώσει ΜΜΕ και επιχειρηματίες που δεν είναι αρεστοί στο Μαξίμου, το κύκλωμα εκβιαστών για το οποίο έρχονται στο φως τρομερές καταγγελίες.

Σε δημοσίευμά του το Documento κάνει λόγο για κύκλωμα στο οποίο εμπλέκονται εφοριακοί, οι οποίοι λαμβάνουν εντολές για φορολογικούς ελέγχους σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που δεν είναι φιλικά στην κυβέρνηση. Πρόκειται δηλαδή για ωμή προσπάθεια φίμωσης ανεξάρτητων εφημερίδων που κάνουν τη δουλειά τους, ασκώντας κριτική που σε κάποιους δεν αρέσει.

Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ, η κομπίνα ξεκινάει από από την ΑΑΔΕ και τις υπηρεσίες οικονομικού ελέγχου, με ανώνυμες επιστολές που επικαλούνται στοιχεία από κατασκευασμένα και παραπολιτικά άρθρα. Αυτά τα δήθεν στοιχεία γίνονται ξαφνικά αφορμή να παρακαμφθεί το πρωτόκολλο ελέγχων και να ξεκινήσουν φορολογικοί έλεγχοι. Και τότε είναι που διαπιστώνονται με αυθαίρετο τρόπο λογιστικές διαφορές, για τις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα μαμούθ. Φυσικά, στόχος είναι η πλήρης οικονομική εξόντωση των προσώπων και των εταιρειών.

Με πλοκάμια στο Μαξίμου

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για τρεις περιπτώσεις όπου μεγάλοι επιχειρηματίες αναγκάστηκαν να πληρώσουν εκατομμύρια ευρώ για πρόστιμα τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα ευρήματα των ελέγχων. Μάλιστα, σύμφωνα το Documento επικαλείται επιστολές που έχει στη διάθεσή του, σύμφωνα με τις οποίες διαπιστώνεται ότι τα μέλη του κυκλώματος φαίνεται ότι διατηρούν σχέσεις με πρόσωπα του Μαξίμου.

Στο στόχαστρο του κυκλώματος έχουν βρεθεί μέχρι τώρα τρεις εφημερίδες που δεν είναι αρεστές στην κυβέρνηση, ακριβώς επειδή παρουσιάζουν την αλήθεια, επιχειρώντας να ξεσκεπάσουν κυβερνητικά σκάνδαλα. Πρόκειται για την εφημερίδα  «Δημοκρατία», το «Documento» και την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έλαβαν μια ανώνυμη επιστολή  εναντίον του Documento και του Κώστα Βαξεβάνη το 2019, ενώ ακολούθησε και δεύτερη, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει έλεγχος στην εφημερίδα. Ο έλεγχος που διενήργησε η Α΄ ΔΟΥ Αθηνών δεν έδειξε τίποτα το μεμπτό, με τον εκδότη Κ. Βαξεβάνη να ζητάει να ενημέρωση για τον έλεγχο, παρουσία του δικηγόρου του. Ο ίδιος έλαβε διαβεβαίωση ότι δεν υπήρχαν ευρήματα και ότι το πόρισμα θα παραδοθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου 2022 ωστόσο αυτό δεν συνέβη. Τον Σεπτέμβριο ο εκδότης ζήτησε εξηγήσεις με την εφορία να απαντάει ότι η υπόθεση πέρασε στο 1ο ΕΛΚΕ. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, μετά την επίσκεψη του εκδότη στη ΔΟΥ, δόθηκε εντολή  να σταματήσουν όλοι οι έλεγχοι και να δοθεί προτεραιότητα στους ελέγχους που αφορούσαν τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο έλεγχος του Documento συνεχίστηκε με τον ίδιο ελεγκτή ο οποίος είχε μετατεθεί στο Α’ ΕΛΚΕ. Όταν μετά από μήνες ο λογιστής κλήθηκε να παραλάβει το πόρισμα, αρνήθηκαν να του το δώσουν υποστηρίζοντας ότι η έρευνα δεν ήταν προτεραιοποιημένη, παραδεχόμενοι ουσιαστικά ότι ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε εκτός των κριτηρίων προτεραιοποίησης!

Ακολούθησε επικοινωνία του λογιστή του Documento με το Α΄ ΕΛΚΕ, όπου ενημερώθηκε ότι ο ελεγκτής Βασίλης Τόζιος, ο οποίος διενεργούσε την έρευνα ήταν αναρμόδιος και τελικά ορίστηκαν νέοι στη θέση του! Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ελεγκτής ζητούσε από το ΣΔΟΕ και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες πληροφορίες για τον έλεγχο του Documento, με τις αρχές να απαντούν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος του.

Νέα στοχοποίηση μέσω επιστολών

Τότε, στις 9/11/2023 έρχεται μια νέα επιστολή για έλεγχο στο Documento, ενώ στις 13/11/2023 ακολουθεί δεύτερη επιστολή για την «Εφημερίδα των Συντακτών» και στις 20/11/2023 μια νέα στοχοποιεί τις εφημερίδες «Δημοκρατία» και «Εστία» του Ιωάννη Φιλιππάκη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ, στις 17/11 έγινε καταγγελία στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με τον Χαράλαμπο Βουρλιώτη να δίνει εντολή για έλεγχο. Στην καταγγελία αναφέρεται το όνομα του Νίκου Μπατσίλα, στέλεχος της ΑΑΔΕ, ως το πρόσωπο που προτεραιοποιεί ανώνυμες καταγγελίες και ξεκινά ελέγχους με αυθαίρετα κριτήρια. Παράλληλα, στην καταγγελία κατονομάζονται και δύο πρόσωπα του Μαξίμου.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Μπατσίλας είναι ο εφοριακός που έκανε έρευνα για την εμπλοκή του  Σταύρου Παπασταύρου στη Λίστα Λαγκάρντ και είχε καταγγελθεί ότι πίεζε ελεγκτή της ΣΔΟΕ να βάλει στο συρτάρι την υπόθεση για τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ στην HSBC. Μάλιστα, σε βάρος του είχε κατατεθεί μήνυμα για για παράβαση καθήκοντος όταν ο Μπατσίλας μαζί με τον ελεγκτή Κωνσταντίνο Νέλλα βεβαίωσαν ψευδώς ότι όλα πήγαιναν καλά στην επιχείρηση γνωστού επιχειρηματία. Οι δυο ελεγκτές δεν δικάστηκαν καθώς το αδίκημα παραγράφηκε και τελικά κατέληξαν να αναλάβουν πόστα σε ανώτερες θέσεις της ΑΑΔΕ…


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)