Νετανιάχου ανυποχώρητος, παρά την ασφυκτική πίεση

0

Γενική κατακραυγή έφερε η παραδοχή για τον θάνατο ομήρων από ισραηλινά πυρά, με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου να επιμένει πως η στρατιωτική πίεση θα συνεχιστεί • Διαδηλώσεις στο Ισραήλ για την απελευθέρωση ομήρων • Κοινό κάλεσμα από Βρετανία και Γερμανία για μια «βιώσιμη εκεχειρία».
Βαρύτατα εκτεθειμένη βρίσκεται η ισραηλινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μετά την ομολογία ενοχής για τον θάνατο τριών ομήρων από πυρά του ισραηλινού στρατού με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου να επιχειρεί να διαχειριστεί την κατακραυγή πετώντας «τυράκι» περί νέων διαπραγματεύσεων.

Στη συνέντευξη Τύπου που αναγκάστηκε να δώσει μετά το ξέσπασμα οργής, πάντως, επέμεινε ότι η στρατιωτική πίεση, όπως χαρακτήρισε το αιματοκύλισμα, θα συνεχιστεί.

Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου υποστήριξε ότι «η είδηση αυτή μου ράγισε την καρδιά. Ράγισε την καρδιά ολόκληρης της χώρας» για να περάσει στο παρασύνθημα λέγοντας «παρά τη βαθύτατη θλίψη, θέλω να διευκρινίσω ένα πράγμα: η στρατιωτική πίεση είναι απαραίτητη τόσο για την επιστροφή των ομήρων όσο και για τη διασφάλιση της νίκης επί των εχθρών μας».

«Μόνο η διατήρηση της στρατιωτικής πίεσης θα επιτρέψει την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας. Οι οδηγίες που δίνω στη διαπραγματευτική ομάδα βασίζονται σε αυτήν την πίεση, χωρίς αυτήν δεν έχουμε τίποτα« συμπλήρωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν νέες συζητήσεις για απελευθέρωση ομήρων με ξεκάθαρο στόχο να μετριάσει τις αντιδράσεις .

Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, ζητούν σχέδιο
Ο οργή, πάντως, και στο εσωτερικό της ισραηλινής κοινωνίας μεγαλώνει με οικογένειες ομήρων να ζητούν από την κυβέρνηση να παρουσιάσει γρήγορα ένα νέο σχέδιο διαπραγμάτευσης για την απελευθέρωσή τους.

Το βράδυ του Σαββάτου απελευθερωθέντες όμηροι, συγγενείς απαχθέντων και εκατοντάδες υποστηρικτές τους, διαδήλωσαν εκ νέου το βράδυ στο Τελ Αβίβ, καλώντας τον Νετανιάχου να πράξει τα δέοντα προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διαδηλωτές αυξάνουν την πίεση προς την ισραηλινή κυβέρνηση για την απελευθέρωση των 112 ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν κατά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Ο Νόαμ Πέρι, συγγενής ομήρου, κατηγόρησε το πολεμικό συμβούλιο υπό τον Νετανιάχου για τον ισχυρισμό ότι ήταν απαραίτητη η στρατιωτική πίεση για να απελευθερωθούν οι απαχθέντες. «Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι όμηροι επιστρέφουν νεκροί», τόνισε ο Πέρι. Άλλοι διαδηλωτές ζήτησαν από την ισραηλινή κυβέρνηση να παρουσιάσει σχέδιο για τη διάσωση των ομήρων.

Η θέση της Χαμάς, στον αντίποδα, είναι πως αρνείται «οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για την ανταλλαγή αιχμαλώτων εκτός αν η επίθεση εναντίον του λαού μας σταματήσει τελείως».

Βρετανία - Γερμανία ζητούν «βιώσιμη εκεχειρία»
Τα αλλεπάλληλα αιματηρά περιστατικά, ωστόσο, δημιουργούν πίεση και στις δυτικές κυβερνήσεις που σε ένα μεγάλο μέρος τους παραμένουν δεμένες στο άρμα του Νετανιάχου, κλείνοντας αυτιά και μάτια μπροστά στον εφιάλτη που εξελίσσεται στα παλαιστινιακά εδάφη.

Σε μια κίνηση που αποτελεί σημαντική στροφή, Βρετανία και Γερμανία απεύθυναν κάλεσμα για μια «βιώσιμη εκεχειρία» με στόχο να επιστρέφει η ειρήνη στην περιοχή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών, Ντέιβιντ Κάμερον και Αναλένα Μπέρμποκ, σε κοινό τους άρθρο υπογραμμίζουν «στόχος μας δεν μπορεί να είναι μόνο το τέλος του πολέμου σήμερα. Πρέπει να είναι η ειρήνη που θα διαρκέσει για ημέρες, χρόνια και ολόκληρες γενιές. Για τον λόγο αυτό στηρίζουμε μια εκεχειρία μόνο εάν είναι βιώσιμη. Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι στην περιοχή και όχι μόνο ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός. Αναγνωρίζουμε τα κίνητρα πίσω από αυτές τις δραματικές εκκλήσεις. Είναι μια κατανοητή αντίδραση μπροστά στο μαρτύριο και συμφωνούμε πως η σύγκρουση αυτή δεν πρέπει να συνεχιστεί. Για τον λόγο αυτό στηρίξαμε τις πρόσφατες ανθρωπιστικές παύσεις. Το Ισραήλ δεν θα κερδίσει τον πόλεμο εάν οι επιχειρήσεις καταστρέψουν την προοπτική για μια ειρηνική συνύπαρξη με τους Παλαιστίνιους. Έχουν το δικαίωμα να εξοντώσουν τη Χαμάς, αλλά έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί άμαχοι».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)