Δεν δέχτηκε καν να δει τους εργαζόμενους του Αστεροσκοπείου ο Κικίλιας...

0


 Οι Σύλλογοι Ερευνητών και Εργαζομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καταγγέλλουν ότι ο υπουργός όχι μόνο δεν δέχθηκε να συναντηθεί μαζί τους, αλλά δεν παρέλαβε καν τα ψηφίσματά τους.

Δείγματα πολιτικής αναλγησίας και απαξίωσης των επιστημόνων, που τόσο εξυμνεί στα λόγια η κυβέρνηση, έδειξε η ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης Πολιτικής Προστασίας κατά τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Συλλόγων Ερευνητών και Εργαζομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών...


Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι ερευνητές, ο Βασίλης Κικίλιας δεν δέχθηκε να συναντηθεί μαζί τους το μεσημέρι της Πέμπτης, στέλνοντας αντίθετα «αντιπρόσωπό» του «μετά από πολλή πίεση των παρευρισκομένων και τη σαφή άρνησή τους να αποχωρήσουν πριν παραληφθεί επίσημα το ψήφισμά» τους». Μάλιστα, η απαξιωτική στάση του υπουργού της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν αναλώθηκε εκεί, αλλά τα έγγραφα που τελικά παρέλαβε «υπασπιστής του ανάμεσα από τα κενά των κιγκλιδωμάτων της περίφραξης», κατέληξαν στο πρωτόκολλο του Υπουργείου αντί για το τραπέζι του κ. Κικίλια, στον οποίο και απευθύνονταν. 

 Παρά την αποθέωση του επιστημονικού δυναμικού και του έργου του στα λόγια, με αφορμή το σχέδιο πλήρους υπαγωγής του ΕΑΑ υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Κλιματικής Προστασίας, η κυβέρνηση δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, την αντίληψή της για τον λόγο των επιστημόνων της χώρας που αντιτίθενται στην κατάργηση του ανεξάρτητου χαρακτήρα του Αστεροσκοπείου.

Η ανακοίνωση των Συλλόγων Εργαζομένων και Ερευνητών του ΕΑΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29/11 η στάση εργασίας και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Ερευνητών και του Συλλόγου Προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υπ. ΚΚ&ΠΠ), με σκοπό να παραδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας στην ηγεσία του υπουργείου ενάντια στην επιχειρούμενη αποκοπή του ΕΑΑ από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και την υπαγωγή του στο Υπ. ΚΚ&ΠΠ, σύμφωνα με το Άρθρο 19 του σχεδίου νόμου «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Συλλόγων Ερευνητών και Εργαζομένων από διάφορα ερευνητικά κέντρα, όπως το ΕΛΚΕΘΕ, ο Δημόκριτος, το ΕΚΚΕ, το ΑΘΗΝΑ, η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων–Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚ-Ι), το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το Σωματείο συμβασιούχων Ερευνητών/ιων & Διδασκόντων/ουσών του Πανεπιστημίου και Eρευνητικών Kέντρων Πατρών και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΓΓΕΚ (πρώην ΓΓΕΤ), ενώ την συγκέντρωση στήριζε και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Αλγεινή εντύπωση δυστυχώς προκάλεσε το ότι η διοίκηση του Υπουργείου όχι μόνο δεν δέχθηκε να συναντηθεί με τους Συλλόγους της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά ούτε καν δέχθηκε να παραλάβει τα ψηφίσματά τους. Μετά από πολλή πίεση των παρευρισκομένων και τη σαφή άρνησή τους να αποχωρήσουν πριν παραληφθεί επίσημα το ψήφισμα, στάλθηκε υπασπιστής του Υπουργού ο οποίος παρέλαβε τα έγγραφα ανάμεσα από τα κενά των κιγκλιδωμάτων της περίφραξης και τα πήγε στο πρωτόκολλο. Σημειώνεται πως οι Σύλλογοι Ερευνητών και Προσωπικού του ΕΑΑ είχαν ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό ΚΚ&ΠΠ από την περασμένη Τρίτη 21 Νοεμβρίου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γραμματέα του, αλλά και με επίσημη αποστολή του σχετικού αιτήματος με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας), χωρίς όμως να σταλεί ποτέ απάντηση. Το Υπουργείο που καλείται να πάρει υπό την ευθύνη του το ΕΑΑ έδωσε έτσι δείγματα γραφής για την άποψή του προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, και κυρίως του προσωπικού του ΕΑΑ, που σύμφωνα με το Άρθρο 19 θα εποπτεύσει από 1/1/2024.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)