Τέμπη: Την εξαίρεση Πλεύρη – Ράπτη ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων...

0


 Την εξαίρεση του πρώην υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη και της πρώην υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη από τη συμμετοχή τους... στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας με εξώδικο που απέστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής.


Πρόκειται για δύο από τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων δύο συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας, οι Παύλος Ασλανίδης και Χρήστος Κωνσταντινίδης κατέθεσαν την Παρασκευή ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας συμπληρωματική έγκληση για το πρώιμο «μπάζωμα» του χώρου του δυστυχήματος Τεμπών και την απομάκρυνση των βαγονιών, συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας.

Τα υπόλοιπα πρόσωπα είναι ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο πρώην υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος και μια σειρά από στελέχη υπηρεσιών όπως η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία κτλ. Πρόκειται για όσους συμμετείχαν στις έκτακτες συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για «τη διαχείριση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών» και είχε κατονομάσει ο κ. Αγοραστός σε απάντηση του προς την πρόεδρο του «Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τέμπη 2023», Μαρία Καρυστιάνου, έπειτα από εξώδικο που του απέστειλε τον περασμένο Αύγουστο.

Όπως υπογραμμίζεται στην εξώδικη πρόσκληση των συγγενών θυμάτων της τραγωδίας, «ο κ. Πλεύρης είναι υπόλογος των παραπάνω τόσο σύμφωνα με την έγκληση που προαναφέρθηκε όσο και σύμφωνα με το κείμενο της από 30.9.2023 μηνύσεως – εγκλήσεως ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας με αριθμό κατάθεσης Ε2023/290/30.8.2023, που επίσης Σας έχει διαβιβαστεί, καθώς και σε αυτή μηνύεται κάθε υπεύθυνος για την προσπάθεια συγκάλυψης στοιχείων που αφορούν την διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία τουλάχιστον 57 θανάτων, ακαθόριστου έως σήμερα αριθμού αγνοουμένων και πολλαπλάσιων σοβαρών τραυματισμών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών της 28.2.2023».

Πιο αναλυτικά, όπως υπογραμμίζεται «ειδικά ως εισηγητής της πλειοψηφίας σαφώς λόγω της εμπλοκής του ως υπολόγου για τα παραπάνω αδικήματα δεν θα βοηθήσει στην διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό, εκτός εάν το Κυβερνών Κόμμα αποφασίσει να λειτουργήσει απροσχημάτιστα και στα πλαίσια της Εξεταστικής Επιτροπής ως Οργάνωση με δομή και σκοπό την διάπραξη ποινικών αδικημάτων, οπότε έχει κάθε λόγο να τον διατηρήσει σε αυτή την θέση, δεδομένου άλλωστε ότι προφανώς με αυτή την αντίληψη «νομιμότητας» ενεργοποιήθηκε και ο κ. Αγοραστός, οπότε και ο κ. Πλεύρης έχει αποδείξει την δυνατότητά του να παράσχει πολύτιμες υπηρεσίες συγκάλυψης κατά τα προαναφερόμενα σχετικά με τις ομολογίες του (του κ. Αγοραστού)».

Ζήτημα «δυσπιστίας για την αμεροληψία τους»
Επιπλέον οι συγγενείς, θέτουν ζήτημα «δυσπιστίας για την αμεροληψία τους» και υπογραμμίζουν ότι «θα πρέπει να εξαιρεθούν από την σύνθεση της εξεταστικής επιτροπής».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν «αντικείμενο διερεύνησης από την Επιτροπή αποτελεί και το ποιος και γιατί κατάστρωσε και υλοποίησε το απροκάλυπτο σχέδιο αλλοίωσης στοιχείων, ιχνών και πειστηρίων στο χώρο του εγκλήματος που ομολόγησε ο κ. Αγοραστός και για το οποίο μάλιστα διατέθηκε ποσό άνω των 700.000 Ευρώ».

«Όλα λοιπόν όσα αλλοιώθηκαν θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πτυχές του κυρίως εγκλήματος (κυρίως αίτια έκρηξης και φωτιάς) που ενδεχομένως θα μείνουν ανεξακρίβωτες και οι υπαίτιοι ατιμώρητοι. Γι’ αυτό οι υπεύθυνοι, όπως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο κ. Πλεύρης και πιθανόν η κ. Ράπτη, ενοχοποιούνται για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της υπόθαλψης. Είναι επομένως άτοπο να αναμένουμε ότι συνεχίζοντας να μετέχουν στην σύνθεση της Επιτροπής θα συμβάλλουν στην συγκέντρωση στοιχείων που εκ των πραγμάτων θα τους ενοχοποιούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» επισημαίνεται...

documentonews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)