Η Αλβανία απέκτησε 3 υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα drones bayraktar

0


Τον Δεκέμβριο, η Αλβανία αγόρασε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 τουρκικής κατασκευής, τα οποία θα φέρουν ελαφριές βόμβες καθοδήγησης με λέιζερ, αναβαθμίζοντας έτσι τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις κατακόρυφα ( η Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει ακόμη εξοπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα αυτού του μεγέθους).

“Η Αλβανία δεν απειλείται επί του παρόντος, αλλά είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκο Πελέσι, αναφερόμενος στην αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar από την Τουρκία.

«Δεν υπάρχει κανένα σήμα ανησυχίας για οποιαδήποτε πιθανή εμπλοκή στρατιωτικής σύγκρουσης για τη χώρα μας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προετοιμαστούμε ακόμη και για το χειρότερο σενάριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, επίσης λόγω του γεωπολιτικού σοκ μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποφασίσαμε να εξοπλίσουμε την αεροπορία μας με μια σύγχρονη και εξαιρετικά αποδοτική ικανότητα», δήλωσε ο ίδιος στα αλβανικά ΜΜΕ την Κυριακή.

Πρόσθεσε ότι η Αλβανία είναι ένα πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ, της μεγαλύτερης πολιτικής και στρατιωτικής συμμαχίας στον κόσμο και ότι η Αλβανία δεν απειλείται επί του παρόντος.

Τα σχόλιά του απηχούσαν εκείνα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα όταν υπογράφηκε η συμφωνία για το drone στις 21 Δεκεμβρίου.

Ο Ράμα είπε ότι τα τουρκικής κατασκευής εναέρια οχήματα ήταν εξοπλισμένα και έτοιμα να πολεμήσουν, «κάτι που ελπίζω να μην συμβεί ποτέ», ανέφερε ο ίδιος.

Τα drones θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την παρακολούθηση της επικράτειας της χώρας για καλλιέργεια ναρκωτικών, πυρκαγιές, πλημμύρες, ακόμη και μετανάστευση.

Επίσης, μέρος της συμφωνίας είναι η εκπαίδευση 30 μελών του αλβανικού στρατού στον τρόπο χειρισμού των drones.

Τα αλβανικά Bayraktar θα επιχειρούν από την αεροπορική βάση Kucova, η οποία πρόκειται να γίνει βάση επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, αφού απο εκεί θα εκτελούνται αποστολές εναέριου εφοδιασμού, υποστήριξης, επιμελητείας, εκπαίδευσης και ασκήσεων.


«Υπογράψαμε ένα συμβόλαιο εξαγωγής με την Αλβανία, μια χώρα στην οποία περπατήσαμε για αιώνες και μοιραζόμαστε ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς», δήλωσε ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, ιδιοκτήτης της τουρκικής εταιρείας.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)